LOJALNA KONKURENCIJA

UVODI RED Linić: 'Kazne za kršenje Zakona o fiskalizaciji biti će rigorozne. Zatvorit ćemo sve objekte koji će varati!'

Zagreb, 120712.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Slavko Linic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Ministar financija Slavko Linić rekao je večeras da će kazne za kršenje Zakona o fiskalizaciji biti rigorozne te će zatvarati sve objekte koji nisu uveli fiskalne blagajne.

"Obaveza Ministarstva financija je da svi koji posluju u Hrvatskoj imaju iste uvjete i moramo eliminirati one koji misle varati i zarađivati ne plaćajući poreze", kazao je ministar Linić u intervjuu za RTL televiziju. Najavio je da će inspektori rigorozno zatvarati sve objekte koji nemaju fiskalne blagajne, jer to znači nepoštivanje temeljnih propisa.

Napominjući da od fiskalizacije očekuju milijardu kuna prihoda, ministar Linić podsjetio je da su istovremeno izmjenama Zakona o PDV-u, ugostiteljima smanjili PDV s 25 na deset posto čime će država izgubiti više od 950 milijuna kuna. "Znači u prvoj godini će učinak ovakvih mjera biti neutralan, ali je za nas bitno da imamo i lojalnu konkurenciju", istaknuo je.

Upitan očekuje li dobit u proračunu od ukidanja nulte stope PDV-a za kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i kino-ulaznice, ministar Linić odgovorio je da to ne očekuje . "To je naša obaveza, jer u okviru EU možemo imati minimalnu stopu PDV-a od pet posto. Krenuli smo samo šest mjeseci ranije, jer tada je to i navika ali i jednostavnije za kontrolu obračuna i plaćanja PDV-a koji se mora obračunavati kod prodaje svih usluga i proizvoda", kazao je dodavši da će prihodi biti oko 900 milijuna kuna. Ministar Linić istaknuo je i da svi ti efekti ne daju velikih razlika u povećanju proračuna, već samo postavljaju poslovanje na način kakav je i u Europi.

Na pitanje hoće li se povećanje PDV-a prelomiti na leđima građana, ministar Linić odgovorio je da neće, jer će građani birati. "Uvjeren sam da krupni proizvođači kruha i mlijeka neće podići cijene radi pet postotnog PDV-a Samo treba potražiti one prodavače koji su bolje organizirani i iz svojih prihoda dati veća izdvajanja za državu", naglasio je. Smatra i da će dio ugostitelja smanjiti cijene u kafićima te da građani samo trebaju potražiti kafiće s jeftinijom kavom. "Građani će polako sami utjecati na ponašanje proizvođača i trgovaca i u tom dijelu će sigurno biti jača konkurencija. Bitno je da bude lojalna, a za to ćemo se mi pobrinuti", kazao je.

Ministar Linić demantirao je medijske napise da je u Dubaiju za doček nove godine odsjeo u hotelu u kojem noćenje iznosi tri prosječne hrvatske plaće. "Istina je da sam 2013. dočekao u Dubaiju, ali laž je da sam boravio u hotelu u kojem noćenje stoji tri prosječne plaće. Cijeli aranžman za suprugu i mene iznosio je 6000 kuna", rekao je Linić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:06