KARAMARKO, BRKIĆ I GRBIĆ PROTIV NOVINARA I BAJIĆA

ŠPIJUNSKI SKANDAL HDZ-a Za Sanadera uhodili sedmero novinara pa uništili sve dokaze!

Bivši premijer Ivo Sanader je podatke iz uništenog dokumenta javno citirao na HTV-u i suđenju

Akcija se zvala “Juda”. Po nalogu glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića provodio ju je Grbićev zamjenik, današnji glavni tajnik HDZ-a, Miilijan Brkić Vaso. Nije bilo prisluškivanja novinara, no koristile u se druge mjere iz zakona o policijiskim poslovima i ovlastima - traženje izlista brojeva mobitela i tajno praćenje novinara.

Uhođenje urednika

Praćenje je bilo naloženo prema jednoj osobi: glavnom uredniku Jutarnjega lista Mladenu Plešeu. Izlisti telefonskih poziva bili su prikupljeni za pet novinara. Spomenutom Mladenu Plešeu, Dušku Miljušu i Vanji Nezirović, svi iz Jutarnjega lista te Josipu Bohutinskome i Ivanki Tomi iz Večernjega lista. Izlisti su također zatraženi i prema još troje novinara Večernjega lista: Ivani Jakelić, Marini Borovac i Marijani Zrinjski. No, policija nije mogla pribaviti njihove brojeve mobitela.

Za sve te osobe policija je od svog glavnog ravnatelja Grbića zatražila naloge zbog sumnji da su odavali službenu tajnu, otkrio je, između ostaloga, na izvanrednoj konferenciji za novinare, SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. On je, također, demantirao da je postojao i izravni nalog s imenom Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika.

Međutim, nastavio je Ostojić, “nalaz je Unutarnje kontrole da nije bilo primjene mjera iz članka 68. ili 80. (izlisti i tajno praćenje) prema glavnom državnom odvjetniku izravno. To je rađeno indirektno, a to je nešto što je neprihvatljivo i u tom će dijelu Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstvo policije, dostaviti posebno izvješće državnom odvjetniku o svim mjerama i radnjama koje smo utvrdili. Kad kažem indirektno, onda je korišten izlist telefona, konkretno novinarke u ovom postupku, da bi se utvrdila njihova međusobna navodna učestala komunikacija”, rekao je Ostojić.

Time je, i u više navrata, potvrdio Bajićevu raniju izjavu kako nije bilo nikakvoga naloga iz DORH-a za policiju, a za postupanje prema novinarima. “Još od 2010. godine, kada su počela ova suđenja vezana za Fimi mediju, a prije toga u slučaju Mravak i slično, svi nalozi koji su dolazili od USKOK-a bili su usmjereni upravo prema onima koji su bili sudionici postupka, dakle onim osobama kojima su bili dostavljeni zapisnici sa suđenja, a ne prema novinarima,” objasnio je Ostojić.

Zloupotreba policije

Primjetio je da, po svemu sudeći, spomenuti nalozi bili zloupotrebljavani prema drugoj strani, dakle novinarima. Sve naloge je izdao ravnatelj Oliver Grbić, dok ih je izvršavao Milijan Brkić. Ostojić, pak, tvdi da ne zna odgovor na ključno pitanje: je li o svemu bio izvješten Tomislav Karamarko, tada ministar, a sada šef HDZ-a?

“Ne znam je li za sve to znao i Karamarko”, kazao je Ostojić u odgovoru na novinarsko pitanje. Posebno je važan detalj, otkriven na Ostojićevoj konferenciji, kako je dokument o tajnoj akciji nad novinarima, kodnog imena “Juda”, policija uništila. No, ipak je rekonstruiran.

“Dokument je uništen, međutim mi smo ga kroz rekonstrukciju i kroz informatički sustav Ministarstva unutarnjih poslova pronašli. Nikome takav dokument, na kraju, nije bio dostavljen”, pojasnio je SDP-ov ministar. Prema Ostojiću MUP time može jasno potvrditi kako se nalog glavnog državnog odvjetnika da se zaista dozna od koga su “curili” dokumenti preokrenuo, te je Bajić je sam postao cilj operativnih djelovanja Karmarakove policije!

Bajićevi izlisti

Detaljnije, riječ je o dokumentu koji potvrđuje da je na indirektan način izlistavan telefonski broj glavnoga državnoga odvjetnika. “Mi znamo tko ga je uništio”, pojasnio je ministar uz detalj iz interne istrage da je sve to potvđeno iz razgovora s policijskim operativcem koji je dokument uništio. Protiv toga policajca pokrenut će se postupak ispitivanja odgovornosti.

Nakon svih ovih informacija vrlo je izvjesno da su podaci iz uništenog izvješča o operativnoj akciji Juda, na neki čudan način, pronašli put do Ive Sanadera. Uhićeni premijer, u više je navrata, javno iznosio podatke iz njega. Prvi put gostujući u jednoj emisiji na HTV-u, a tek kasnije i na suđenju za korupciju u slučejavima Ina-Mol i Hypo. Naime, bivši šef HDZ-a i Vlade opetovano je tvrdio kako posjeduje tajnu policijsku analizu po kojoj je glavni državni odvjetnik telefonski komunicirao s novinarima. Dokument, tvrdio je Sanader, anonimno mu je dostavljen poštom.

Izvješće postojalo

Policija je, pak, tvrdila da takav dokument ne postoji. No, iz Ostojićevih riječi jasno je da je izvješće ipak postojalo, ali je uništeno. On također izravno tvrdi da su podaci pronađeni u rekostruiranom dokumentu te ono što je javno koristio Sanader isti.

“Kako se neki dokument ili podaci iz njega našli u rukama određene osobe, a da ga policija nije imala u svojoj arhivi? Taj dokument nije dostavljen nikome: ni državnom odvjetniku, niti se više nalazio u arhivi policije“, rekao je ministar Ostojić. Na kraju je prilično izravno najavio kakav bi mogao biti epilog čitave afere: policija će podnijeti izvješće DORH-u, a to znači da će DORH, ako zaključi da je bilo počinjenja kaznenih djela, kazneno procesuirati odgovorne osobe.

Karamarkova obrana: Sve je bilo zakonito!

- Ostajem pri onome što sam ranije rekao o tom slučaju - policija je sve radnje i aktivnosti poduzela po Zzakonu i na zahtjev DORH-a. Ne znam zašto se sad svi prave nevješti i nitko ništa ne zna, komentirao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko nalaze unutarnje kontrole MUP-a u akciji Juda. Karamarko je izjave ministra Ostojića ocijenio konfuznima.

Nalog DORH-a

- USKOK je u srpnju prošle godine od policije zatražio da se istraži kako cure informacije iz istrage u slučaju bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević. Meta je bio onaj tko je novinarima neovlašteno davao informacije iz istražnog postupka. Kako mislite da policija može ući u taj slučaj, a da ne izlista pozive? Novinari nisu bili meta, meta je propusna točka u sustavu i onaj tko odaje službene ili državne tajne. Novinari ne, vi radite svoj posao - rekao je Karamarko.

Na pitanje znači li to da onda Bajić laže kad govori da ništa nikada nije tražio, Karamarko je odgovorio da ne želi reći da netko laže, ali da je “možda netko nešto zaboravio” te da oni sigurno nisu. Osvrnuo se i na Ostojićeve izjave oko uništavanja i prikrivanja dokumentacije.

- Može ministar pričati što hoće, ali oni sada proizvode afere i pokušavaju nas koji vodimo HDZ diskreditirati. To je jedna politička igra, a nije dobro da se sada neke stvari koje je država morala odraditi politiziraju. Od čitave borbe protiv mafije koje je poduzela sadašnja vlast tek je nekoliko liječnika i policajaca završilo u zatvoru - rekao je Karamarko.

Isti ljudi danas rade

Dodao je kako je i danas isti načelnik uprave krim policije koji je tamo bio i u njihovo vrijeme, odnosno, u vrijeme akcije Juda.

- On je sudjelovao u toj akciji i ne vjerujem da bi ministar Ostojić danas na toj funkciji imao istu osobu koja nije poštivala zakone - rekao je. Naglasio je kako vjeruje da su Grbić i Brkić sve radili po zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:36