PEDRO MORALES

Platili su ga 2 milijuna eura, a danas ga nitko ne želi: 'U Dinamu mi je bilo dosadno'

Moralesu u siječnju sljedeće godine istječe posudba, a ugovor s Modrima mu traje do ljeta. U Maksimiru ne računaju na njega, a isto tako ne mogu ga prodati
 Damir Krajač/CROPIX

Pedro Morales potpisao je petogodišnji ugovor s Dinamom u lipnju 2008. godine. Sezonu prije no što će doći u Dinamo bio je drugi strijelac čileanske lige sa 13 postignutih golova. Tadašnji trener Dinama Branko Ivanković najavio je Moralesa kao zamjenu za Luku Modrića.

- Posjedujem neke kvalitete Kake i Cristiana Ronalda - kazao je za sebe Morales pri dolasku u Dinamo.

Prvu sezonu u Dinamu nije odigrao nezaboravno, ali je zato u sezoni 2009/10., do tragičnog potresa koji je u veljači 2010. godine pogodio Čile, bio najbolji igrač i najbolji strijelac Dinama. Nakon toga više nikad nije bio onaj "stari". Za Modre je odigrao 60 utakmica i postigao je 24 pogotka. Znao je podvaliti loptu i izmamiti pljesak tribina, ali "nestajao" je s terena nakon sat vremena igre, bio je primjer nogometaša kojeg moderni nogomet ne trpi.

Ostao je zapamćen i po tome što je Dinamo koštao 2 milijuna eura, što je za vrijeme jednog boravka u Čileu dobio "svinjsku gripu", za vrijeme drugoga u rodnom je kraju liječio leđa, a između ostalog tražio je klub koji ga želi otkupiti od Dinama. Nije ga našao, ali je u siječnju ove godine ipak uspio odmagliti iz Maksimira na posudbu u Universidad, klub iz kojeg je došao u Dinamo.

Usput je kazao da se morao odreći velikog dijela novca koji je zarađivao u Dinamu, a špekuliralo se da zarađuje 650.000 eura godišnje.

- Od novca mi je važnije da sam sretan, a sretan sam u Universidadu, povratak u Čile nema cijenu. S Dinamom sam sve osvojio, bio sam nemotiviran i bilo mi je dosadno.

Za Moralesa smo nakon toga prvi put čuli kad je njegov zemljak Bryan Carrasco stigao u Zagreb. Kazao je kako Morales ne igra za Universidad jer je ozlijeđen. Pedro je za svoj čileanski klub nastupio 15 puta (645 minuta), postigao je 1 pogodak i upisao 3 asistencije. Još jedna godina je propala. Moralesu u siječnju sljedeće godine istječe posudba, a ugovor s Modrima mu traje do lipnja 2013. godine. U Maksimiru sasvim logično ne računaju na njega. Isto tako teško da će ga nekome prodati jer već gotovo tri godine ne igra ozbiljan nogomet. Hoće li ga još šest mjeseci ostaviti na posudbi u Universidadu? Ili će ga njegov klub za neki sitni novac otkupiti od Modrih? Ili će ga se Dinamo jednostavno odreći i pustiti da karijeru nastavi gdje god želi, bez eura odštete?

To se još ne zna, ali svakako je zanimljivo da mu je na Transfermarktu tržišna cijena još uvijek relativno visoka i iznosi 875 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:02