KONTROVERZNA ODLUKA

Ministar Bauk: 'Reakcije na povećanje plaća četvorici državnih dužnosnika su pretjerane'

'Ukupna ušteda na plaćama dužnosnika ove godine je oko 20 milijuna kuna, a ova četvorica su, iz prošlog dakle razdoblja, imali manje nego neki drugi koji rade, pa recimo to tako, lakše poslove od tih dužnosnika'

ZAGREB - Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je danas kako su reakcije javnosti na odluku vlade o povećanju plaća četvorici državnih dužnosnika malo pretjerane.

"Reakcije na taj potez su po meni malo pretjerane. U sklopu usklađivanja plaća čelnika institucija za više desetaka čelnika je smanjena plaća, a za četvoricu je povećana", kazao je Bauk dodavši kako je to u konačnici prijedlog koji ide u Hrvatski sabor.

IZRAČUNALI SMO Kome su i koliko veće plaće: Ravnatelju HZZO-a plaća je povećana za 3000 kn!

Ukupna ušteda na plaćama dužnosnika ove godine je oko 20 milijuna kuna, a ova četvorica su, iz prošlog dakle razdoblja, imali manje nego neki drugi koji rade, pa recimo to tako, lakše poslove od tih dužnosnika, pojasnio je.

Na pitanje da li je vladi ipak bilo pametno donositi takvu odluku u godini za koju tvrdi da je krizna, Bauk je uzvratio da će vlada, kada je riječ o političkim implikacijama, za to snositi posljedice, dobre ili loše.

VLADA ODLUČILA Povećavaju se plaće šefova državnih agencija i institucija!

Ministar uprave osvrnuo se i na raspravu u javnosti treba li uvesti dvojezičnost u Vukovar, rekavši kako je činjenica da je temeljem novog popisa stanovništva u gradu Vukovaru broj pripadnika srpske manjine s 32 došao na 34 posto te se u primjerenom roku treba primijeniti Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

"Ja ću se usuditi reći sljedeće: Vukovar je onoliko hrvatski koliko se u njemu poštuju hrvatski zakoni, a s poštivanjem i ovog zakona bit će bar jedan korak više hrvatski nego što je bio do sada", poručio je ministar uprave.

Podsjetio je i kako prema rezultatima popisa stanovništva u 24 općine i grada u Republici Hrvatskoj broj pripadnika nacionalnih manjina prelazi trećinu i time ostvaruju zakonsko pravo za ravnopravnu uporabu jezika manjine. "Radi se u 20 općina o srpskom jeziku, a u po jednoj općini radi se o mađarskom, talijanskom, slovačkom i češkom jeziku. U većini općina je i do sada bila obveza dvojezičnosti", pojasnio je Bauk novinarima na domjenku Srpskog narodnog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:00