MINISTAR VANJSKIH POSLOVA U DRUGOM KRUGU

Bivši komunist Zeman na čelu utrke za češkog predsjednika

 AFP

Česi će svoga trećeg predsjednika, otkako su se 1992. godine odvojili od Slovaka, dobiti u drugom krugu izbora za dva tjedna. No, ni prvi krug nije prošao bez iznenađenja.

Naime, očekivano je najviše glasova za fotelju u praškim Hradčanima dobio reformirani komunist i bivši premijer 68-godišnji Miloš Zeman (26 posto glasova), ali mu društvo u završnici neće praviti, kako su predizborne ankete pokazivale, još jedan bivši premijer Jan Fischer, već će to biti trenutni ministar vanjskih poslova Karel Schwartzenberg. On je plemićkog roda i ima i švicarsku i češku putovnicu te je, na veliko iznenađenje, osvojio više od 20 posto glasova i tako za dva postotka ostavio razočaranog Fischera ispod crte.

‘Koloritni’ Franc

Pretendent na mjesto predsjednika i nasljednika jednog od najagilnijih europskih euroskeptika Vaclava Klausa, koji zaključuje svoja dva petogodišnja mandata, bio je još jedan bivši premijer, Jiry Dientsbir, ali je za njega glas dalo samo 17 posto Čeha.

Najkoloritniji kandidat u doslovnom smislu riječi bio je Vladimir Franc, zvani Avatar, koji je privukao najveću medijsku pozornost, ali ipak nije uspio potvrditi svoju titulu “dark horsea”.

Moguća iznenađenja

Taj profesor scenskih umjetnosti u Pragu, bez političkog iskustva, s više od 98 posto tijela prekrivenog tetovažama, kojega su kao kandidata predložili njegovi studenti, osvojio je tek petu poziciju, s nezanemarivih sedam posto glasova.

Iako je Zeman veliki favorit drugog kruga izbora, popularnost Schwartzenberga očito raste pa tamošnji analitičari više ne daju ruku u vatru da se neće dogoditi još jedno izborno iznenađenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:48