BESPRAVNA GRADNJA

‘Srušili su mi ŠESTEROKATNICU uz more jer nisam imao dozvolu. Sramota me bila pred susjedima pa je sada PONOVNO gradim!’

Iako još uvijek nema građevinsku dozvolu, Ivan Antičić i njegov brat i dalje grade ogroman objekt, tvrdeći da ne vide ništa loše u tome jer se radi o njihovoj djedovini
 Nikola Vilić/CROPIX

Srijeda je, 17. studenoga 2004. godine. Deseci interventnih policajaca kreću u kombijima prema mjestu Igrane, u Makarskom primorju. Spuštaju se uz samu pješčanu plažu i zaustavljaju se ispred kuće na šest etaža, na adresi Plaža 34.

Specijalci izlaze i opkoljavaju kuću. Na lokalnoj crkvi otkucava ponoć.

Imaju dva zadatka.

Osigurati bagerima i ostalim strojevima za rušenje pristup zgradi s desetak apartmana i restoranom te onemogućiti prosvjede stanara i vlasnika kuće.

Papire nisu ni tražili

U jutarnjim satima te srijede, u Igranama je bilo već oko pedesetak policajaca, a nekoliko dana kasnije radnici riječkog Konstruktora, po nalogu Ministarstva prostornog uređenja, kreću u rušenje ilegalno sagrađenog objekta .

U nešto više od dva mjeseca, bespravni, zapadni dio zgrade, sravnjen je do temelja.

Petak je, 11. svibnja 2012. godine.

Ivan Antičić, vitalni 70-godišnji umirovljenik i povratnik iz Kanade i njegova supruga Laura večeraju na terasi restorana udaljenoj od mora tek kojih pet koraka. Restoran je njihov, kao i velebna zgrada iza njih.

Četiri etaže na istočnom dijelu zgrade su donekle uređene kao i restoran u prizemlju.

Zapadni dio tog ogromnog stambenog objekta još uvijek je u cigli, dok se krovna konstrukcija još uvijek dovršava. Kada radovi budu gotovi, objekt će imati šest katova.

Isti, zapadni dio kuće, čije je vlasnik Ivan Antičić, a koje je ministarstvo Marine Matulović-Dropulić pomelo u vrijeme velikog rušenja bespravo sagrađenih objekata u Hrvatskoj.

I ovog petka, baš kao i one srijede, situacija je ista na adresi Plaža 34.

Saznanja inspekcije

- Za novu zgradu nije izdana dozvola, niti je prema evidenciji postavljen bilo kakav zahtjev za izdavanjem dozvole - kaže Mario Radevenjić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo.

- Vi ipak opet gradite - pitam.

- Gradio sam na svojoj djedovini, zajedno sa svojim bratom Antom, na građevinskom zemljištu, a ne na nekom pomorskom dobru. A vi meni recite što sam ja to loše napravio, a što već odavno nisu napravili svi ovi oko mene. Pa nije ovo najveća kuća u Igranama. A jedina je u Makarskom primorju koja je srušena. Čemu selekcija? - kaže Antičić koji je, koliko god to apsurdno u ovoj situaciji bilo, upravo zbog te selekcije čija će se kuća rušiti, zajedno s bratom pokrenuo protiv države spor u nadi da će mu država nadoknaditi štetu zbog rušenja kuće.

- Kad je meni 2004. kuća srušena, to je bilo katastrofa. Uzeli su bagere i srušili je do temelja. Kad su mi okrnuli kuću, većina Igranaca molila me da napravim nešto jer nagrđuje mjesto. Sramota je kada dođu turisti i onda gledaju tu ruševinu pa pitaju da li još uvijek traje rat kod nas. Ovo je za našu dicu, ne apartmane - kaže mi.

- Ali ni ovakva nije neka ljepotica - konstatiramo.

U Hrvatskoj trenutno, procjenjuje se, ima između 150 i 300 tisuća bespravno sagrađenih objekata . Od 2004. do 2010. godine srušeno je tek oko 3500 objekata, dok je samo u 2010. godini u Hrvatskoj srušena 301 građevina. 21 objekt srušilo je Ministarstvo, a ostalih 280 sami vlasnici.

Lani je doneseno zakonsko rješenje o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, i do kraja 2011. godine bilo je predano oko 2000 zahtjeva. Rješenja za legalizaciju izdana su u samo 100-tinjak slučajeva.

- I ja ću podnijeti zahtjev, pa ako mi država da, kuća će, vjerujte, biti bajkovita - kaže.

- Niste li mogli prvo dobiti dozvolu, pa onda graditi - pitam.

- Pokušavao sam, ali ne žele dati. Pazite, meni su neki službenici nudili sve papire, ako ću ih podmititi - kaže.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:28