PRILAGODBA DOMAĆIH PIĆA EUROPSKIM PRAVILIMA

BADEL: ‘Morali smo mijenjati ime ili recepturu. Odlučili smo se promijeniti ime'

Za muke prošeka, terana i kranjske kobasice svi već znaju, no tržišnim pravilima Europske Unije moraju se prilagoditi i pića poput mirogojčeka koja su isto ime nosila dulje od stoljeća

- Dobar dan. Molim vas jedan Brandy!

- Gospon, to vam se više ne zove tako. To je sada Prima Brand No1.

- No, sam rekel, dajte mi Brandy!

- Nema Brandyja... Brand!

- Dobro, dajte onda jenega mirogojčeka. S nogu.

Ovaj, na prvu smiješan razgovor, mogao bi se uskoro voditi u kafićima diljem zemlje jer Hrvatska, danom pristupanja Europskoj Uniji, neće više smjeti prodavati popularni Brandy, možda i najpopularnije piće naše najveće tvornice alkoholnih pića Badel 1862.

Problem je u tome što Brandy u EU označava rakiju, a naš “mali s nogu” to ipak nije, jer je riječ o jakom alkoholnom piću baziranom na vinskom destilatu.

Stoga su kreativci Badela 1862 odlučili da će se 150 godina stari Brandy, kako bi se žrtvovao zbog EU, odreći svog “ipsilona”. Proizvod ostaje posve isti, cijenom, kvalitetom, okusom i mirisom, no nema tog nesretnog “y” zbog kojeg su se europski birokrati digli na stražnje noge.

Bio je apsolutni hit

Prima Brandy, pardon, Prima Brand, jedan je od najrasprostranjenijih i najuspješnijih proizvoda tvornice Badel 1862.

Bio je apsolutni hit među radničkom klasom diljem bivše države, koja bi hrlila u kafiće preko puta tvornice na “jedan kratki”, koji se zbog zakonskih zabrana točenja alkohola u rano jutro nekada znao točiti i u šalice od kave.

Među tzv. “žutim” pićima, Brandy je i dalje jedan od najpopularnijih Badelovih proizvoda. Riječ je o jakom žestokom piću koje svojom cijenom opako konkurira drugim pićima iz svoje kategorije.

Njegova povijest seže u daleku 1862., kada je Pokorny, kraljevska povlaštena zagrebačka dionička tvornica likera, hrvatskih voćnih destilata i octa krenula proizvoditi “Pokorny Brandy medicinal”.

Koliko je Brandy bio na glasu među Zagrepčanima, dovoljno govori činjenica da se u početku mogao kupiti samo u boljim apotekama.

No, kad je u Zagrebu 1886. utemeljena prva tvornica za pečenje konjaka Patria, Brandy je postao mnogo kvalitetniji. Patria je, naime, vjerno slijedila francusku tehnologiju proizvodnje konjaka i bila opremljena uređajima koji su u to vrijeme bili pravo “čudo tehnologije”.

Njihov “Patria brandy medicinal” u rekordnom je roku osvojio tržište i mnoga priznanja za kvalitetu, a naposljetku nadživio i samu tvrtku Patria. U razdoblju od 1917. do 1945. proizvodila ga je Arko, “tvornica i rafinerija žeste”, a industrija likera i rafinerija “Marijan Badel” je nastavila njegovu tradiciju od 1950. Tako je Brandy stao uz bok tada najpopularnijih alkoholnih pića, poput Pelinkovca, Lavova, Staroga graničara i Šljivovice, postavši okosnica i temelj Badelovog asortimana.

‘Jedan mali s nogu’

Razdoblje od 1976. do 2004. obilježio je blagi pad potrošnje Brandyja i njegovog ugleda, no uvijek se, pa makar u kafićima na rubu grada, naručivao “mali s nogu”.

- Probajte u to vrijeme u nekom kafiću podvaliti neki drugi proizvod umjesto Brandyja. Pa dobit ćete čašu u glavu! Pravi konzumenti Brandyja oduvijek su vrlo dobro prepoznavali tu jedinstvenu okusnu i mirisnu komponentu Badelovog Brandyja i nije ih se moglo zeznuti - govori nam Badelov glasnogovornik Željko Jelić.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 11:05