MOZAK NACISTA

Britanci psihoanalizom zarobljenog Hitlerova zamjenika nastojali dobiti rat

Britanski povjesničar i psihoanalitičar Daniel Pick ekskluzivno za Magazin govori o svojoj knjizi u kojoj opisuje Hessov bijeg u Britaniju i zarobljeništvo tijekom kojeg je postao pacijent dr. Henryja Dicksa

U prvim danima svibnja 1941. ponašanje i svakodnevica Rudolfa Hessa na radnom mjestu u Reichstagu, njemačkom parlamentu, njegovim kolegama ni po čemu nisu bili neuobičajeni. Kao Hitlerov zamjenik u nacističkoj stranci, Hess je viđan u neposrednoj blizini Führera, obavljajući svoje dužnosti, zbog čega mu je nadjenut nadimak Führerov Zamjenik. Ipak, iako se izvana sve činilo uobičajenim, u glavi Rudolfa Hessa odvijao se senzacionalni plan zbog kojeg će ga njegove kolege u vodstvu nacističke stranke poslije proglasiti “slabim i neefikasnim”, a Britanci prisvojiti kao jedinstven slučaj isprepletanja povijesti i medicine.

Prerušavanje u pilota

U svojoj knjizi “Potraga za nacističkim umom”, nedavno objavljenoj u Ujedinjenom Kraljevstvu, britanski povjesničar i psihonalitičar, profesor Daniel Pick s fakulteta Birckbeck pri University of London, opisuje Hessov bijeg u Britaniju. “Hess je rekao zbogom svojoj supruzi Ilse i mladom sinu Wolfu u poslijepodnevnim satima 10. svibnja, najavljujući da ga neće biti kod kuće tijekom vikenda te se svojim Mercedesom odvezao u Augsburg. Presvukao se u uniformu pilota - zapovjednika vojnih jedinica Luftwaffea - i sjeo u avion. U trenutku Hessova polijetanja vrijeme je bilo lijepo i vedro. Neko je vrijeme letio iznad Sjevernog mora, čekajući da padne mrak prije nego što sleti u svoju destinaciju Škotsku. Oko 11 navečer se spustio, i to s velikim naporom jer mu je vjetar udarao u cockpit. Unatoč iskustvu u letenju, to je bio njegov prvi skok padobranom, zbog čega je lakše ozlijedio noge. Lokalni farmer David McLean pronašao je Hessa zapetljanog u padobran. Nešto dalje njegov je avion gorio u plamenu. Neobični posjetitelj predstavio mu se kao zapovjednik Alfred Horn, tvrdeći da ima važnu informaciju za vojvodu Hamiltona.”

Hess se toga dana nije domogao svoga cilja, imanja uglednoga britanskog vojvode Hamiltona. Umjesto toga, svojim dolaskom u Ujedinjeno Kraljevstvo u tom kritičnom razdoblju 2. svjetskog rata dodao je osobni pečat svjetskoj povijesti i postao jedan od nesumnjivo najfascinantnijih slučajeva psihijatrijske medicine. Daniel Pick iznosi do sada nepoznate detalje o psihonalitičkom ispitivanju provođenom na Hessu, temeljenom na dosad neobjavljenim osobnim bilješkama njegova liječnika Henryja Dicksa. “Do sada smo raspolagali samo sažetom analizom koju je tim psihijatara, s Dicksom na čelu, pripremio za britanske vlasti. No, mnogo su zanimljivije Dicksove osobne bilješke, vođene na licu mjesta, kada bi razgovarao sa svojim pacijentom”, rekao je za Jutarnji list profesor Pick.

Henry Dicks, zamjenik ravnatelja londonske klinike Tavistock, bio je ugledni vojni psihijatar kada je 2. lipnja 1941. pozvan na sastanak koji će mu odrediti nastavak karijere. Britanska služba MI6, kojoj ga je preporučio njegov brat, odredila mu je tijekom tih ratnih mjeseci posebnog pacijenta. Doktor Dicks nesumnjivo se nemalo iznenadio kada je tog kišnog subotnjeg poslijepodneva, pošto je doveden u skrivenu prostoriju jedne izolirane kuće u pokrajini Surrey, nedaleko od Londona, uz nekoliko britanskih agenata, ugledao jednog od ključnih aktera Trećeg Reicha. Rudolf Hess, koji mu se već na prvi pogled činio kao “vrlo bolestan čovjek”, samo mjesec dana prije bio je visokopozicionirani Hitlerov zamjenik. Sada je sjedio ispred Dicksa kao njegov pacijent i vrijedna britanska lovina koja će Britancima poslužiti kao pokusni materijal za ispitivanje “Hessove vrste”, nacista. Nakon inicijalnog tajnog susreta s neočekivanim pacijentom, Dicks je zapisao: “Njegovo je lice - lice sociopsihopata. Za razliku od slika koje ga prikazuju u novinama, u stvarnom životu on ima lice mučene zvijeri, majmuna ili vuka, koje je možda jednom davno i bilo šarmantno, ali sada je presvučeno njemačkim sotonizmom.”

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:09