SUDBINA HSLS-A?

Čačićeva arogancija minirala je ugled Vlade, ali i izazvala svađe s Pusić i Vlahušićem. Danas samo 3% Hrvata podržava narodnjake

 Andrej Švoger/CROPIX

Da. U užem stranačkom smislu razumljivo da smo zabrinuti zbog pada rejtinga Hrvatske narodne stranke. Međutim, stvari treba gledati u kontekstu - ova Vlada svjesno donosi teške i nepopularne odluke i to se jednostavno moralo odraziti na rejting koalicijskih stranaka. Ako tako gledamo, tek će se za godinu-dvije moći pouzdano ustanoviti je li rejting HNS-a nepovratno narušen, rekao je u četvrtak utjecajni dužnosnik hrvatske Vlade s kojim smo razgovarali o krizi u kojoj se nalazi stranka pod vodstvom Radimira Čačića.

Sugovornikov odgovor bio je neočekivano optimističan. Iz rakursa Milanovićeve Vlade situacija u kojoj se nalazi HNS još se ne doživljava kao problem koji može ugroziti izvršnu vlast, nego kao posljedica nepopularnih odluka koje donose premijer i njegovi ministri. To ne znači da u Vladi ne uzimaju u obzir rezultate ispitivanja javnosti koji nipošto nisu dobri, međutim, prije ih se doživljava kao očekivanu privremenu posljedicu krize u kojoj se nalazi država, nego kao nagovještaj potopa druge stranke u vladajućoj koaliciji. Konačno, što se onda tek može kazati za Hrvatsku stranku umirovljenika (HSU), koja je de facto nestala s političke scene, barem ako je riječ o rezultatima anketa. Usprkos relativnom optimizmu u Vladi, situacija za HNS nije dobra: ta stranka trenutno prolazi kroz najdublju krizu još od prve polovice 90-ih, kada je bila na rubu nestanka.

Borba za HTV

Iako je Milanović odlučio zaštititi Čačića, odnosi na razini stranaka teško se mogu okarakterizirati kao iskreno partnerski. Posljednji sukob uslijedio je ovih dana prilikom odlučivanja o novom privremenom vodstvu Hrvatske televizije, na čelu s v.d. ravnatelja Domagojem Novokmetom. U formalnom pogledu, Novokmeta je predložila HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar, no u stvarnosti su za njega lobirali iz SDP-a, odakle je u medije puštena optužba da su Čačić i Srećko Ferenčak na čelo HRT-a htjeli postaviti Damira Novinića. Novinić je dio dosadašnjeg vodstva Televizije, koje je suočeno s optužbama za korupciju i urušavanje kvalitete programa. Kada su u HNS-u shvatili da je prošao Novokmet, off the record su uzvratili po Igoru Dragovanu, optužujući ga da je on u medije pustio, navodnu, neistinu o sprezi Ferenčaka i Novinića kako bi ih ocrnio u javnosti.

“Povijest se ponavlja, 2000. smo imali SDP i HSLS, a sada imamo SDP i HNS. Onda su za sve bili krivi Budišini liberali, a sada smo mi”, ljutitio je za Magazin najnoviji spor prokomentirao član vodstva HNS-a.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:43