IZGUBIO SPOR

Bivši menadžer Parnog valjka mora platiti troškove postupka

U krvavom pohodu u Importanne centru 22. kolovoza 1998. godine ubijen je Dragutin Šimunić, a Drobnjak je bio teško ranjen u trbuh
Ubijeni Dragutin Šimunić na mjestu zločina i Nenad Drobnjak nakon ranjavanja

Estradni menadžer Nenad Drobnjak na Općinskom sudu u Zagrebu nije uspio naplatiti ranjavanje otprije 18 godina kada ga je u gluho doba noći u kafiću Jana u zagrebačkom Importanne Centru ničim izazvan propucao rastrojeni Mijo Rako.

I dok Drobnjak slavi život te pokušava zaboraviti Rakin krvavi pohod od 22. kolovoza 1998. godine u kojem je, pak, ubijen Drobnjakov prijatelj Dragutin Šimunić, djelatnik Ljevaonice umjetnina, proteklih se dana taj bivši menadžer Parnog valjka suočio s nepravomoćnom presudom - osim što nema pravo na naknadu štete, na sve još mora platiti više od 75.000 kuna sudskih troškova. Osim Rake, tužio je i Importanne Centar koji je obuhvatio odštetnim zahtjevom.

Borio se za život

Drobnjak se deset dana borio za život, a punih godinu dana liječio. Rako mu je nanio prostrijelne rane trbušne stijenke i tankog crijeva te abdomena. Za zločin je na kraju Rako prošao “lišo”. Zbog neubrojivosti je izbjegao zatvor te mu je određena mjera liječenja. Drobnjakov odvjetnik smatra kako do pucnjave ne bi došlo da sustav u cjelini nije zakazao.

- Par sati prije pucnjave Rako je pušten na slobodu. Bio je priveden dva dana ranije zbog jednog kaznenog djela. I čim je pušten, krenuo je dalje kršiti zakon. A ova presuda je katastrofa! No opet, Zakon o obveznim odnosima je jasan. Prema čl. 159. osoba koja zbog duševne bolesti ili zaostalog razvoja nije sposobna za rasuđivanje, ne odgovara za štetu koja je počinjena drugome, dok članak 164. propisuje da je za štetu koju uzrokuje ta osoba odgovoran onaj koji je na temelju zakona ili odluke nadležnog tijela dužan voditi nadzor nad njom. Ispada da ni Importanne Centar, ni država nisu odgovorni.

Gosti osigurani

Tijekom postupka otkrili smo da su gosti Importanne Centra osigurani. Prešutjelo nam se da imaju policu kod Jadranskog osiguranja. Pitam se nakon svega tko je onda odgovoran - rekao nam je Drobnjakov odvjetnik Nedjeljko Peršić.

Sud, međutim, smatra da Drobnjak tijekom postupka nije tvrdio, a niti dokazao da su ispunjene pretpostavke za primjenu te odredbe, a utvrđeno je i da je Rako slabog imovinskog statusa pa je oslobođen i troškova kaznenog postupka. Tvrdi se da nije dokazano da su čuvari Importannea napravili propuste jer se Rako do pucnjave ponašao normalno. Drobnjak je tražio 216.752 kune, a naveo je da je za svaki nastup dobivao oko 500 DEM, a godišnje ih je bilo stotinjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:39