TEŽAK SLUČAJ

BRAČNI KRAH UGLEDNIH SPLITSKIH DOKTORA ZAVRŠIO DORH-ovom OPTUŽNICOM Liječnicu terete da je manipulirala vlastitom kćerkicom da bi napakostila bivšem

Ilustracija
 Hanza Media, iStock

Godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine kazna je koju Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predlaže u optužnici koju su podigli protiv 45-godišnje liječnice sa šireg splitskog područja, i to zbog povrede djetetovih prava, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, optužena je da je od kraja 2012. godine do kraja rujna ove godine "s ciljem da onemogući ocu djeteta održavanje redovitih i nesmetanih susreta i druženja s djetetom" namjerno ugrožavala psihički razvoj svoje kćerkice i onemogućavala njen kontakt s ocem iako su postojala dva pravomoćna sudska rješenja koja su određivala kad će otac, bivši liječničin suprug, provoditi vrijeme s djevojčicom, piše Slobodna Dalmacija.

Sve je negirala

Tako bi majka na sve moguće načine nastojala spriječiti da otac vidi kćer pa je, primjerice, kad bi on trebao doći po nju i preuzeti je, ne bi slala u školu tvrdeći da je bolesna. Osim toga, upisala je dijete na razne izvanškolske aktivnosti i organizirala dječje rođendane i druga događanja baš u dane i vikende kad je trebala biti s ocem. Za vrijeme ljetnih ili zimskih praznika, kad je otac također imao pravo da dijete određeno vrijeme provodi kod njega, majka bi je odvodila izvan grada i izvan njegova domašaja.

Optužnica, jedna od prvih ovakvih na području Splita, tereti je za dva kaznena djela - neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta te za povredu djetetovih prava.

U cijeloj je priči zanimljivo da su oba roditelja visokoobrazovani ljudi koji rade u zdravstvu i u radu se susreću s najmlađima, pa bi se očekivalo da imaju više razvijen osjećaj za djecu. Majku je ODO-u prijavio splitski Centar za socijalnu skrb u svibnju prošle godine. Naravno, na ispitivanju u istrazi negirala je ono za što se tereti te je kazala da ona ne brani kontakt svoje kćeri i bivšeg supruga, ali da dijete odbija kontakt s ocem, a da ona mora uvažavati njenu volju.

Iskaz djevojčice

U postupku je ispitana i djelatnica Centra za socijalnu skrb koja je nadležna za ovaj slučaj i koja je kazala da su susreti između oca i kćeri bili rijetki upravo zato što je dijete odbijalo ići s ocem iako je on bio zainteresiran za viđanje. Majka, pak, koja bi bila prisutna u takvim situacijama, uvijek bi uglavnom bila po strani, ponekad bi rekla kćeri da ide s ocem i da se neće ljutiti, no uopće, po mišljenju Centra, nije bila odlučna u tome da privoli dijete da ide s ocem, niti se trudila po tom pitanju.

U istrazi je ispitana i djevojčica koja je kazala da ide na više izvanškolskih aktivnosti baš u vrijeme kad se treba vidjeti s ocem te je rekla kako joj majka ne brani ići k njemu već joj govori kako želi da ona bude sretna i da ide k ocu ako to želi.

Tužiteljstvo zaključuje kako se iz iskaza majke vidi da ona nedvojbeno cijeli teret odluke o viđanju s ocem prebacuje, odnosno "stavlja na leđa" djetetu i tako zapravo manipulira kćerkom.

Suptilne metode

Iz mišljenja defektologa, pak, proizlazi da je među roditeljima snažno izražena netrpeljivost i da je majka i dalje okrenuta prvenstveno svojim potrebama te da pritom zanemaruje potrebe djeteta. Stav defektologa je da dijete samo ne odbija kontakt nego da je riječ o manipulaciji majke koja na jedan vrlo manipulativan i ugrožavajući način za dijete sama donosi odluke pri čemu manipulira svojim obvezama, ali najviše emocijama djeteta.

Stanje djevojčice se, prema posljednjim izvješćima Centra za socijalnu skrb, pogoršava jer je izražena anksioznost i otuđivanje od oca koje majka potiče kod djeteta. Majka, mišljenja su, suptilnim i direktnim metodama otuđuje dijete od oca i upravo djetetove reakcije i ponašanje zapravo izražavaju stavove majke.

Manipulacija djetetom tijekom razvoda tema je oko koje su stručnjaci s kojima smo razgovarali suglasni da je važna i da sustav treba učiniti sve da se zaštite najmlađi.

Konfliktni razvodi

- Nažalost, vrlo često prođu godine i godine prije negoli sustav reagira u svrhu zaštite djeteta, pa je u takvim situacijama, kada se ne reagira, i sam sustav sudionik i na taj način pridonosi otuđivanju djeteta od jednog od roditelja. Emocionalno zlostavljanje predstavlja manipulaciju dječjim osjećajem krivnje, neprihvaćanja i nevoljenosti, a u visoko konfliktnim razvodima roditelj koji otuđuje dijete upravo to radi svom djetetu. Šalju mu poruku da ga ovaj drugi roditelj ne voli, da ne želi biti s njim, da ga ne želi i da je opasan. Upravo odbacivanje tog drugog roditelja je uvjet ljubavi roditelja koji manipulira - govori nam jedna splitska dječja psihologinja, a njena zagrebačka kolegica pojašnjava da dijete u ovakvim situacijama "preživljava" tako da se bori za ljubav onog roditelja s kojim živi i onda odbacuje drugog roditelja i s vremenom počne vjerovati da su to ustvari njegovi autentični osjećaji.

- Posljedice za dijete su, iako se možda ne vide u predškolskoj i školskoj dobi, najviše vidljivi u adolescentskoj dobi jer se dijete osjeća loše, odbačeno, a velika je šansa da i sam u starijoj dobi postane manipulator. Koliko znam iz iskustva, ovakav slučaj optuživanja o kojem mi govorite je, nažalost, dosta rijedak. Znam da centri znaju slati kaznene prijave DORH-u, no one se uglavnom odbacuju, čime se pogoduje manipulativnim roditeljima i šteti se interesu djeteta. Ljudima u pravosuđu bi trebala edukacija da bi prepoznali ova djela koja je jako teško dokazati - smatra naša sugovornica.

Kronologija događanja

2011. - otac prvi put traži pomoć Centra za socijalnu skrb Split

Siječanj 2013. - Centar prvi put podnosi kaznenu prijavu protiv majke ODO-u. Prijava je odbačena

Svibanj 2015. - Centar podnosi drugu kaznenu prijavu protiv majke zbog istog kaznenog djela

Rujan 2016. - Centar šalje požurnicu ODO-u i tek nakon toga podiže se optužnica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:06