HICI S PORUKOM

DETALJI ISTRAGE STRAVIČNOG NAPADA NA MLADIĆA Prije nego što su u njega ispalili čak 11 metaka, 20-godišnjaka su držali u hladnjaku!

Dvadesetogodišnji M. M. iz Kaštel Lukšića, koji je u subotu oko 13.30 sati pronađen ranjen u suhom bunaru u Vrsinama na predjelu Tičak, dobro se oporavlja. Čak je iz bolničkog kreveta objavio svoju fotografiju na svom Facebook profilu sa širokim osmijehom. U bolnici ga čuva policija, tako da je do njega nemoguće doći.

Dok mladić polako komunicira preko društvenih mreža sa svojim prijateljima, policija još uvijek traga za počiniteljima koji su ga, prema njegovoj priči, najprije oteli na putu kući, vozili ga dvadesetak kilometara, a zatim ga ranili i ostavili.

Plitke rane

M. M. je ranjen ležao u bunaru više od 12 sati, a slučajno ga je pronašao 23-godišnjak iz Vrsina koji je čuo zapomaganje dok je šetao svog psa.

U mladića je pucano iz pištolja kalibra 7,65 milimetara, a ima 11 što prostrijelnih, što ustrijelnih rana. Pucano mu je šest puta u noge - u oba koljena po dva puta, dva puta u prsa, što su plitke rane, što znači da je samo okrznut, a dva metka pogodila su donji dio desnog stopala. Osim toga, dva metka završila su u desnoj podlaktici, a jedan metak sa stražnje strane lijevog ramena. Ustrijelne rane su evidentirane na desnom koljenu i lijevom ramenu. Jedan je metak još ostao u tijelu mladića, a jedan je izvađen tijekom operacije. Policija je pokraj bunara pronašla nekoliko čahura iz pištolja iz kojeg je pucano.

Policija istražuje što je povod ranjavanju. Možda je jedan od motiva i u sudskim postupcima. Naime, na splitskom Županijskom sudu još nije gotovo pripremno ročište na koje se 20-godišnji M. M. tri puta nije odazvao. Opravdao se sucu da je u Šibeniku upisao neku školu, ali nismo doznali je li dostavio potvrdu o tome. Za sredinu idućeg mjeseca zakazano je četvrto pripremno ročište na koje je trebao doći ovaj mladić. Sudi mu se da je 19. studenoga 2015. oko 19.30 sati u Kaštel Novom, prekrivši lice crvenom maramom i s kuhinjskim nožem u ruci, ušao u trgovinu Ribola i mašući nožem od djelatnice tražio novac, koji nije dobio. Nakon toga je povukao registar-blagajnu koja je pala na pod, a M. M. je pokupio 1300 kuna koje su iz nje ispali i izišao iz trgovine.

Tijekom istrage policajcima je rekao da su ga na razbojstvo prethodno nagovorila dvojica prijatelja. Jedan od njih ga je optužio da mu je M. M. ukrao motor, dok je drugi samo asistirao mladiću koji je optužio M. M. za krađu motora.

Batine u garaži

Njih dvojica su ga, prema njegovu iskazu, nasilno odvela u garažu, gdje ga je ovaj što ga je optužio da mu je ukrao motor više puta udarao tražeći od njega priznanje za krađu motora. Prekrio ga je ribarskom mrežom i izudarao ga, a potom ga je stavio u frižider. Taj isti prijatelj mu je dao i crvenu maramu, rukavice i nož te mu je rekao koju će trgovinu opljačkati kako bi mu barem djelomično namirio dug za motor koji je, po njemu, M. M. ukrao.

Kada je izišao iz Ribole sa 1300 opljačkanih kuna, M. M. je sav novac dao tom prijatelju koji mu je osim novca uzeo i mobitel kojim se M. M. koristio. Nakon tri dana ga je “uporni oštećenik” nazvao i rekao da će mu vratiti mobitel, ali bi po njegovu planu M. M morao opljačkati jednu od Konzumovih poslovnica, što je M. M. odbio. M. M. je triput izbjegao pripremna ročišta za djelo koje je priznao, a sada je 11 puta ranjen 27 dana prije zakazanog četvrtog ročišta.

Nitko nije prijetio

Tijekom ponedjeljka iz Vrsina nam se javila majka 23-godišnjaka koji je pronašao ranjenog mladića izričito demantirajući glasine da je njegovu sinu itko prijetio.

- On nije dobio ni jednu uznemirujuću poruku niti bilo kakav uznemirujući ili prijeteći poziv nakon što je našao tog mladića. To su uistinu samo naklapanja koja sa stvarnošću nemaju veze - rekla je mladićeva majka. Ono što je posebno intrigantno je broj ozljeda pa smo o njima pitali i prof. dr. Dušana Zečevića, stalnog sudskog vještaka za sudsku medicinu i kriminalistiku i umirovljenog predstojnika Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

- Svakako se radi o ekstremnom slučaju s obzirom na brojnost ozljeda nanesenih vatrenim oružjem i činjenici da je mladić bačen u bunar.

Očito je da mladić nije izgubio puno krvi i da mu nije ozlijeđen niti jedan vitalni organ. Ljudi su na ratištu preživljavali prostrijelne rane pluća i nakon što bi ih desetak sati nakon ranjavanja dovezli u bolnicu, ali su to bili prostrijeli koji nisu ugrozili vitalne funkcije.

S obzirom na to da je, kako kažete, bunar bio dubok tri metra, očekivao bih i neki prijelom udova ili uganuće, ali nije poznato je li ozlijeđeni mladić imao i te vrste ozljeda. A osim težine ozljeda, treba uzeti u obzir i hladno vrijeme jer je moglo doći do pothlađivanja. No, možda je netko ovakvim načinom ranjavanja htio sam poslati poruku i nije imao namjeru usmrtiti žrtvu - rekao nam je prof. dr. Zečević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:25