UNIŠTENA JURILICA

DETALJI PALEŽA AUDIJA Q7 VLASNIKA NARODNJAČKOG KLUBA Vatreni napad usred bijela dana: Skupocjeni auto polili su mu benzinom

Zjakićevi su susjedi u šoku. Ne mogu sebi doći od spoznaje da se palež dogodio
 Davor Pongračić/EPH

Ugostitelju Irfanu Zjakiću (54), vlasniku popularnog zagrebačkog noćnog kluba Nec u Veslačkoj ulici, nepoznati je napadač jučer oko 10.30 sati polio zapaljivom tekućinom i zapalio luksuzni automobil Audi Q7 čeških nacionalnih oznaka, i to ispred zgrade u kojoj stanuje na zagrebačkom Vrbiku. Vatra koja je izbila na prednjem dijelu vozila pričinila je veliku štetu.

Šokirani susjedi vidjeli su da je nepoznati muškarac polio haubu parkiranog auta s nekom tekućinom te ga zapalio i pobjegao. Napadač je bio odjeven u tamnu trenirku, a na glavi je imao šiltericu i sunčane naočale. Požar su brzo ugasili vatrogasci pa se vatra srećom nije proširila na aute parkirane pokraj Zjakićeve limuzine i na fasadu zgrade. Policijski očevid cijelo vrijeme je zabrinuto promatrao vlasnik Irfan Zjakić, koji se nije odvajao od mobitela.

Mjesto za invalide

- Ne znam je li mi netko zapalio auto ili je riječ o kvaru. Auto je iz 2011. i nisam prije imao problema s njim. Također, nisam imao problema ni s ljudima pa ne znam zašto mi je auto planuo. Kad policajci završe očevid, znat ćemo uzrok. Prijetnje nisam nikakve primao. Šteta je minimalno 50.000 kuna, takav novi auto košta 100.000 eura, a meni je izgorjela cijela hauba. Morat ću sve promijeniti - rekao je za Jutarnji list Zjakić ne želeći spekulirati sumnja li na palež i, ako sumnja, tko bi mu eventualno želio nauditi. Na mjestu gdje je auto gorio Zjakić parkira svaki dan. No zanimljivo je da je Audi parkiran na mjestu za invalide, ali na njegovu vozilu nigdje se nije vidjela naljepnica koja pokazuje da ga koristi osoba s posebnim tjelesnim potrebama.

Zjakićevi su susjedi u šoku. Ne mogu sebi doći od spoznaje da se palež dogodio usred bijela dana.

Nisu iznenađeni

A kad su doznali tko je vlasnik plamtećeg vozila, neki od njih rekli su: ‘Nismo se iznenadili’.

- Nisam bila doma kada je auto gorio pa sam o cijelom slučaju doznala tek nakon povratka kući. Prvo mi nije bilo jasno čiji je to auto, a kad su mi susjedi rekli kome pripada, neke stvari su mi se posložile i sve mi je postalo jasno. Znate, supružnici Zjakić su dobri susjedi. Osim noćnog kluba Nec u svom vlasništvu ima i kafić Borik. Supruga mu pak ima frizerski salon.

Vozni park

Oboje imaju dvoje predivne djece, kćer i sina koji su već veliki - kaže jedna od susjeda Zjakićevih. Strahuju od osobe kojoj su, možda, Zjakićevi “stali na žulj”. Koliko točno Zjakićevi imaju vozila u svom voznom parku, susjedi točno ne znaju, no kažu: “Samo Irfan ih ima tri ili četiri. I to su uglavnom Mercedesi i Audiji.”

- Ifranova žena Sanja ima još jedan auto, a djeca dva. Sve su to skupi auti. Okupiraju cijeli parking pa se mi ostali nemamo gdje parkirati. Osim Neca, mislim da je kafić Edi također u Irfanovu vlasništvu. Kao bračni par su dobri i nikome od nas ne rade probleme. Ali ako se utvrdi da im je auto namjerno zapaljen, teško da će dalje mirno spavati dok se slučaj ne riješi i počinitelj ne otkrije - ispričala nam je pak druga susjeda. Ne odbacuje mogućnost da ni sam napadač možda ne zna ništa o vlasniku auta, nego da se “samo okomio na auto stranih tablica koji se parkira na invalidskom mjestu i time krši propise”.

Paklena naprava

Ovo nije prvi put da se Zjakiću događaju čudnovate stvari. Prije nešto više od pet godina, Zjakićev Nec, noćni klub blizu savskog okretišta, poznat po narodnjačkom repertoaru, našao se na meti nepoznatog divljaka koji je bacio eksplozivnu napravu u blizini terenskih terena i lokala. Paklena naprava napravila je krater promjera šezdesetak centimetara, a zanimljivo je da ni onda Zjakić nije sumnjao na prljavu igru. Tada je izjavio da je za krater kriva petarda koju je netko bacio iz vlaka koji je toga trenutka prolazio. Osim toga, u njegovu klubu popularnom među zagrebačkim partijanerima često su intervenirali i policajci. Tijekom svih godina od kada posluje policajci su postupali stotinjak puta, i to zbog raznih tučnjava, pucnjava, galama te svih ostalih problema koje sa sobom nose noćni izlasci.

Stanari okolnih zgrada koji su u neposrednoj blizini famoznog narodnjačkog kluba često se žale na buku i probleme, a ujedno ukazuju i na nemoć je znaju da vlasnik Neca Irfan Zjakić ima sve potrebne dozvole za rad do sitnih noćnih sati.

Paleži kao upozorenje ili svojevrsna odmazda

Tomislavu Ivkoviću, bivšem proslavljenom golmanu i sadašnjem nogometnom treneru, u manje od mjesec dana nepoznata je osoba ili više njih zapalila dva automobila u dvorištu Ulice Oboj. U oba požara oštećena su još četiri auta te fasada zgrade, a šteta je ogromna. Toliko se iznenadio da ga je preplavio osjećaj “kao da je šef mafije”, no tvrdi da mirno spava jer da nema “putra na glavi”.

Željku Telinecu, suvlasniku noćnog kluba Urnebes, u prosincu prošle godine zapaljen je BMW7 na zagrebačkoj Savici. Požar je podmetnut u gluho doba noći na zaprepaštenje susjeda, a vozilo je bilo parkirano na nogostupu ispred zgrade gdje stanuje. Upozorenje je otišlo i korak dalje jer je Telinecu nekoliko dana nakon tog netko zapalio i klub.

Damiru Zoriću, čelnom čovjeku Euroherc osiguranja, u travnju prošle godine u Pilarovoj ulici zapaljena su dva auta ispred obiteljske kuće. Akciju polijevanja benzinom oba vozila snimile su nadzorne kamere. Izgorjeli su Mercedes ML u vlasništvu Euroherca te Zorićev Mitsubishi Pajero.

VW Passat Marija Sove, osuđenog dilera koji već godinama tek povremeno svraća u stan u Divkovićevoj ulici jer je često odsutan zbog boravka iza rešetaka, zapaljen je prošle godine u travnju. Stanari zgrade gledali su kako muškarac u trenirci s kapuljačom oko glave kruži oko njegova vozila. Ubrzo su uslijedile eksplozije, a napadač do danas nije otkriven.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:15