MUČNO SVJEDOČANSTVO

DIREKTORICU TVRTKE ZLOSTAVLJAO PODUZETNIK IZ ZAGREBA 'Saznala sam da me prevario i predložila da se raziđemo i podijelimo imovinu...'

Ilustracija
 iStock, Hanza Media

Zagrebački poduzetnik Vladimir P. (55) pretvorio je suživot u noćnu moru sad već bivšoj partnerici Jasni M. (57), koju je na različitim lokacijama u Zagrebu fizički i emocionalno zlostavljao i prijetio joj smrću.

Tjerao ju je, između ostaloga, da rukama iskopa grob za psa kojeg je netom ubio držeći joj pritom pušku uperenu u glavu, prijetio joj smrću ako ga prijavi policiji te ju je bacao niz stepenice, a nije se libio ni zaprijetiti da će njezinom "sinu rasporiti trbuh i donijeti joj njegova crijeva u Zagreb" nakon što mu je predložila da podijele imovinu jer ga je uhvatila u preljubu.

Nasilničko ponašanje u obitelji koje je trajalo od 2003. pa sve do 2008. godine kulminiralo je mučnim sudskim postupkom. Osim što je Vladimir P. pravomoćno osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora jer je bivšu ljubav svojim ponašanjem doveo u ponižavajući položaj, nedavno je donesena i nepravomoćna presuda na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu prema kojoj joj mora isplatiti za proživljeno i 75.000 kuna s kamatama te joj nadoknaditi i 10.521 kunu sudskih troškova.

U ljubavnoj vezi s poduzetnikom Jasna je bila od 2000. godine i nije dugo trebalo da joj pokaže svoje drugo lice.

- Vrlo brzo je počeo biti izrazito nasilan prema meni. Na početku veze s nama je živio moj sin koji je tada imao 12 godina i koji se nakon tri mjeseca suživota odselio ocu u Italiju zbog Vladimira. Na godišnjoj razini 4 do 5 puta obično pred praznike je bio izrazito nasilan. Od studenog 2003. do 2008. šakama me znao udarati po licu, a kad bih pala na pod, udarao me nogama po tijelu. Razbijao je namještaj po stanu, a razbio mi je i mobitel kako bi me spriječio da zovem policiju. Jednom prilikom me bacio niz stepenice govoreći mi: 'Ubit ću te ako me prijaviš. Ako te ne ubijem ja naći ću nekoga da to učini'. U napadu sam zadobila prijelom 5. rebra koje je krivo zaraslo pa ne mogu više podizati teške predmete – prisjetila se Jasna M. s knedlom u grlu nasilja nad njom koje joj je priuštio Vladimir P. Ožiljke, podljeve i modrice koje ima zbog njega jedva uspijeva, dodaje, prekriti velikim slojevima šminke, a nakon svakog njegovog bešćutnog ispada, danima nije mogla stati na noge.

- U kolovozu 2005. u hali naše tvrtke, Vladimir je ubio našeg psa njemačkog ovčara kojeg sam nabavila dvije godine ranije kako bi čuvao krug firme. Pas nije bio poslušan, a nije slušao ni Vladimira koji to nije mogao podnijeti pa ga je ubio predamnom. Zatim me prisilio da psa stavim na tačke i da ga odvezem na livadu. Tjerao me da rukama iskopam grob. Govorio mi je: 'Ako to ne učiniš, završit ćeš kao taj pas'. Cijelo vrijeme držao mi je uperenu pušku u glavu. Tri godine kasnije kad sam saznala da je s drugom ženom u ljubavnoj vezi, predložila sam mu da podijelimo imovinu i raziđemo se. Bacio mi je mobitel na pod i pojeo telefonsku karticu nakon čega me stiskao za vrat pa sam izgubila svijest. Pala sam na pod gdje me udarao po glavi i tijelu vrijeđajući mi mrtvu majku.

Zaprijetio mi je i da će mome sinu rasporiti trbuh te mi donijeti njegova crijeva u Zagreb. Nakon svakog napada pila sam tablete protiv bolova i nisam odlazila na posao, ali nisam morala otvarati bolovanje jer sam direktorica firme pa sam poslove u tim razdobljima obavljala telefonom – opisala je dalje u sudnici žrtva nasilnog partnera koja je istaknula još da je zbog straha od Vladimira P., izbjegavala odlazak liječniku. Okidač da konačno posjeti doktora bila je nesnošljiva bol puknutog rebra. Liječniku je rekla da je pala niz stepenice, no njezini prijatelji ispričali su porijeklo ozljede pa se u sve umiješala policija. Nakon te prijave, a zbog straha da Vladimir ostvari izrečene prijetnje, Jasna M. je pod lažnim imenom boravila u hotelu četiri dana.

- Čak i mom ocu Vladimir je slomio ruku. I dan danas ga se bojim, a u međuvremenu je dobio zabranu približavanja. Izgubila sam povjerenje u muškarce jer u svakom vidim potencijalnom nasilnika – zaključila je suznih očiju 57-godišnjakinja kod koje je psihijatrijsko vještačenje pokazalo da nakon dugogodišnje patnje kao žrtva nasilja, ima "elemente PTSP-a, duboku duševnu traumu te osjećaj potpune bezvrijednosti i depresije".

Iako je osuđeni poduzetnik u dva navrata pozivan na sud kako bi dao svoj iskaz, niti jednom se nije udostojio doći.

Županijski sud u Virovitici preinačio je prvostupanjsku presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u slučaju obiteljskog nasilja na štetu Jasne M. na način da je, zbog zastare kaznenog progona nasilje do srpnja 2004. "palo" u vodu, dok je ostatak mučne četverogodišnje agonije do rujna 2008. godine Vladimir P. osuđen na 16 mjeseci zatvora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:14