POLICIJA NA NOGAMA

Dvije maloljetnice nestale iz splitskog doma za djecu, našli ih omamljene i dezorijentirane

 Arhiva / HANZA MEDIA

Dvije maloljetne djevojke, jedna sadašnja korisnica Doma za djecu "Maestral", a druga bivša, pronađene su prošle nedjelje malo poslije osam sati omamljene i pomalo dezorijentirane u "portunu" jedne zgrade u Šibenskoj ulici na Kmanu u Splitu, javlja Slobodna Dalmacija. Policijska potraga za njima trajala je od subote navečer, kada je iz "Maestrala" dojavljeno da se njihova aktualna štićenica nije pojavila u domu na Lokvama uoči termina za spavanje. Policajci su se odmah "digli na noge" i uz pomoć mobitelskog signala uspjeli su locirati i pronaći tinejdžerice.

Budući da su pokazivale znakove omamljenosti i dezorijentiranosti, o svemu je bila obaviještena i dežurna ekipa Hitne pomoći. Medicinari su utvrdili da su djevojke pod djelovanjem opojnih sredstava te su ih prevezli u KBC-ovu Kliniku za dječje bolesti, gdje su bile zadržane na promatranju. U utorak su puštene na kućno liječenje. Prema neslužbenoj, ali pouzdanoj informaciji, maloljetnice su konzumirale tablete normabela. Obje su, na svu sreću, nakon dolaska bile kontaktibilne i nisu bile životno ugrožene. Nije bilo potrebe ni za ispumpavanjem želuca, budući da je od konzumacije do hospitalizacije prošlo podosta vremena.

– Ovo je prvi put da se nešto ovako dogodilo u našem domu. Na našu sreću i sreću "Maestralovih" korisnika, radi se o iznimkama i nadamo se da se ovakve situacije više neće ponavljati – kazao je Slobodnoj Miljenko Grabar, ravnatelj "Maestrala".

Svih 120 korisnika doma su djeca i mladi bez kvalitetne obiteljske skrbi, različitih sudbina i priča. U "Maestralu" se njima i njihovim obiteljima nastoji pomoći na sve moguće načine i ulažu se veliki napori kako bi im se omogućilo koliko-toliko normalno djetinjstvo i odrastanje. Inače, posljednji slučaj kad su tinejdžerice iz doma pronađene u drugom dijelu grada nije jedini takav ili sličan s kojim se susreću na Pedijatriji.

Proteklih godina u bolnici na Firulama zabilježena su tinejdžerska opijanja ili korištenja opojnih sredstava, a najčešće su vezana uz proslavu završetka školske godine ili "ljetne radosti".

– Nemamo službeno izvješće i obavijest iz "Maestrala" o spomenutom događaju. Odmah ćemo zatražiti izvještaj o svim okolnostima, kao što ćemo tražiti i mišljenje o psihofizičkom stanju tinejdžerica. Ujedno ćemo zatražiti sastanak sa stručnim timom doma, kako bismo pronašli najbolje rješenje. Tinejdžerica koja je sudjelovala u ovom događaju, a korisnica je "Maestralovih" usluga, u dom je smještena po Zakonu o socijalnoj skrbi i može otići kući kod roditelja, ali mora poštovati kućna pravila doma i ponašati se u dogovoru s njegovim stručnim osobljem – rekla je Tatjana Vukman, ravnateljica Centra za socijalnu skrb.

Druga tinejdžerica, koja nije više korisnica domskih usluga, do ožujka je bila uključena u poludnevni boravak na Lokvama.

– U Domu "Maestral" nalaze se djeca bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi i rješenjem Centra za socijalnu skrb povjeravaju se na skrb i brigu domu – dodala je Vukman. Posljednji događaj koji, na sreću, nije završio tragično trebao bi biti opomena svima, budući da se slične situacije mogu dogoditi svim obiteljima s djecom u najosjetljivijoj životnoj dobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:50