SLAVONIJA U ŠOKU

EKSKLUZIVNO: KAKO JE POLICIJA SLOŽILA MOZAIK UBOJSTAVA DVOJICE SAMACA Otkrivamo tko je ubojica zbog kojeg su Brođani živjeli u strahu

Marinko Tomić (49) je od Luke Ćosića (80) kupovao rakiju koju je on prodavao. Ćosić je znao svoje ubojice jer im je prethodno otvorio vrata
 HANZA MEDIA

Iako je već u ranim jutarnjim satima srijede Slavonskim Brodom protutnjala vijest o uhićenju nekoliko recidivista povezanih sa stravičnim ubojstvima Marinka Tomića (49) i Luke Ćosića (80), strah i nelagoda nisu nestajali sa brodskih ulica. No od sinoć navečer žitelji Slavonskog Broda konačno mogu odahnuti. Nakon što je na kriminalističku obradu dovedeno više osoba, u konačnici je za oba zločina, točnije za dva ubojstva iz koristoljublja kazneno prijavljen 30-godišnji M.M., stari policijski znanac. Pritisnut dokazima koji su prikupljeni na mjestu bešćutnih ubojstava, 30-godišnji je ubojica prepraćen pritvorskom nadzorniku nakon čega će danas tijekom prijepodneva biti odveden sucu istrage kako bi se odlučilo o njegovom zadržavanju u pritvoru.

Kako doznajemo, ubojica je prvo u noći sa 21. na 22. listopada ubio Tomića u njegovoj trošnoj kućici u Ulici Vatroslava Lisinskog. Poznavali su se od ranije, a povezivala ih je "ljubav" za čašicom alkohola. Nakon par dana, točnije 24. listopada nešto iza podneva ubojica je odlučio ugasiti još jedan život pa je pozvonio na Ćosićeva vrata u Reljkovićevoj ulici gdje je "totalno izgubio kompas" jer je umirovljeniku zadao 20-ak ubodnih rana ostavivši ga u lokvi krvi. Zanimljivo je da je u oba slučaja 30-godišnjak za sobom zaključao vrata kuće i ključ negdje odbacio očito računavši s time da dobije na vremenu.

I Tomić i ubojica kod su Ćosića, inače umirovljenog vremešnog stolara, kupovali rakiju iz njegove domaće proizvodnje tzv. šećerušu. No Tomić daleko češće jer je ovisnik o alkoholu i jer mu je bila prihvatljivija ta šljivovica za 35 kuna po litri s obzirom na to da je životario od 800 kuna socijale koju je primao svakog 21. u mjesecu.


Iza vitalnog Ćosića, koji je obožavao život i živio za poštenje i rad te za Udrugu udruženja obrtnika čiji je bio predsjednik, ostale su dvije kćeri, petero unučadi te dva praunuka, dok je Tomić imao dvoje djece koje s njegovom bivšom suprugom žive u Ivanić Gradu. Kći mu je nedavno podarila unuka.


U Ćosićevoj kući u Reljkovićevoj ulici u kojoj je sa 20 uboda bešćutno ugašen njegov život u ponedjeljak između 13 i 15 sati, zatekli smo ožalošćenu obitelj i mnoštvo lampaša. Šok i nevjericu nitko od njih ne skriva, pogotovo nakon što su oprali kuhinju prepunu krvavih otisaka prstiju.


- Još nismo svjesni ničega. Policija nam je javila da imaju potencijalnog sumnjivca. Nikome ne ide u glavu zašto bi jedan 80-godišnji djed, koji je voljen u mjestu, nekome smetao. Očito ga je netko pratio. U kući je živio sam, a društvo u dvorišnom dijelu već sedam godina mu pravi obiteljska prijateljica Mara, upravo kako ne bi bio sam. Ona je između 13 i 15 sati izašla u grad. Po povratku je zatekla otvorenu kapiju. Kucala je mom ocu, ali vrata su bila zaključana pa je mislila da je otišao na kartanje u Udrugu. Navirivala se kroz prozor, ali ništa nije primjećivala. Prolazili su sati pa me nazvala da ga nema, da je mrak u kući… Rekla sam joj da uzme ključ i da otvori. Uslijedio je šok. Bio je na podu u kuhinji, u lokvi. Otac nije otvarao nepoznatim osobama, a ubojicu je očito poznavao, barem iz viđenja jer mu je otvorio kapiju, a onda je kod željeznih vrata skladišta, gdje otac drži rakiju koju prodaje, napadnut. Vrata su bila izbijena iz ležišta. Tu je očito krenula borba za život koja je okončana u kuhinji - priča za Jutarnji list s knedlom u grlu Ćosićeva kći Zrinka uvjerena da joj je oca ubio netko tko je došao po rakiju te ga ostavio zaključanog u kući i pobjegao s ključem.

Za razliku od doma umirovljenog stolara gdje se slijevaju rijeke ljudi kako bi izjavile sućut obitelji i uvjerile se da je doista točna vijest o ubojstvu “dobrog duha cijelog mjesta”, o zločinu kod trošne Tomićeve kuće svjedoče tri lampaša i osmrtnica. Tamo nema ljudi. Tek se ponetko zaustavi pročitati osmrtnicu i odmah ode jer iz derutne nastambe u kojoj nema osnovnih uvjeta za život izlaze horde buba, muha, crva, smrad… Osim Tomićeve šire obitelji i dvoje djece s kojima odavno ne živi, najteže je njegova smrt pala Branki, obiteljskoj prijateljici koja mu je pomagala u najtežim trenucima, zapravo svakodnevno, i koja je dohranila njegova djeda koji je umro lani. Branka mu je prva susjeda.


- Da sam barem tih dana bila u Brodu. Možda bih čula da zapomaže. Zvala bih policiju i Hitnu kao i svaki put dosad kad je imao problem. Marinkov leš s ranom na srcu bio je prekriven daskama, madracem, krpama. Samo su mu virile noge. A kako je njegova kuća bila zaključana, policajci su preko ljestvi došli na balkon te se spustili u prizemlje i izbili vrata. Strašno. Inače mu je život težak, ali ove je godine osjetio svu težinu života. Živi u kući bez sanitarija. Imao je jedino struju koju mu je, kao socijalnom slučaju, plaćao Grad. Početkom godine u toj kućici slomio je kuk. Spuštao se niz stepenice i pao. Zvao je mene u pomoć. Operiran je te je bio u Bizovačkim toplicama na terapijama. Kad se vratio, u kuću je nastavio dovoditi prijatelje s kojima je pio. Pa je prije pola godine u toj kućici umrla jedna žena. I s njom se opijao, a kako ju je taj dan bolio zub, nagutala se tableta i umrla. Onda je Marinko prije tri mjeseca operirao čir i to ga je dotuklo. Jedino pozitivno od početka godine je rođenje unuka kojeg je nedavno išao vidjeti. Živio je za djecu. Jedino je sina i kćer spominjao. Njihovu majku upoznao je kad je radio u Naftaplanu u Ivanić Gradu. Zaljubio se do ušiju, ali ubrzo je ljubav pukla negdje u ratnom vihoru. I odao se alkoholu od kojeg se više nije uspijevao odvojiti. Posljednji san mu je bio da uredi tu kuću i stvori uvjete da bi mu obitelj opet mogla dolaziti - govori za Jutarnji Tomićeva najbolja prijateljica Branka. Ono što ju je dodatno zaprepastilo jest da je netko dan nakon pronalaska tijela i nakon što ih je zapalila ispred kuće premjestio lampaše pred njezin auto udaljen 20 metara.


- Zar je to neka poruka meni jer sam pomagala Marinku? Od ponedjeljka oka nisam sklopila. Policija me dva dana čuvala pred kućom i nisu vidjeli tko je pomaknuo lampaše. Zadnji put sam ga čula 21. listopada. Bila sam na putu. Zvao me da mi vrati novac jer je dobio socijalu od koje je inače kupovao bonove za mobitel, duhan. On je bio dobar čovjek i pošten, ali alkohol ga je pokopao - zaključuje Tomićeva prijateljica Branka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:00