REKONSTRUKCIJA

EKSKLUZIVNO: ŠTO JE POLICIJA UTVRDILA VEĆ 12 SATI NAKON NAPADA NA TRENERA DINAMA 'Batinaši su Cvitanovića pratili danima, ostavili su tragove'

 
lijevo: Mario Cvitanović u bolnici, desno: očevid na mjestu napada
 Tomislav Krišto / CROPIX, Srđan Vrančić / CROPIX

Mario Cvitanović, 42-godišnji trener GNK Dinamo, koji je napadnut u utorak oko 20 sati ispred zgrade u kojoj stanuje u Ulici Vladimira Preloga 7 na zagrebačkom Trnju, bio je danima praćen. Upravo zahvaljujući toj činjenici, ali i nekim drugim forenzičkim tragovima, policija ima neka korisna saznanja koja bi joj mogla pomoći u potrazi za napadačima, doznali smo iz visokog izvora u policiji.

Dvojica napadača zaskočila su ga kad je pokušao izaći iz Mini Coopera, slomljena mu je lijeva šaka, što je zapravo tipična obrambena ozljeda, ali je uspio trubljenjem otjerati napadače koji su pobjegli u noć. Policija je brzo došla, a ozlijeđenom Cvitanoviću pomoć je pružena u bolnici na Svetom Duhu.

- Bojim se da je moguće, sve naznake do sada su pokazale, da država ne želi riješiti ovaj problem - naglasio je Krešimir Antolić, član Uprave i direktor za sigurnost GNK Dinamo na kraju izvanredne konferencije za medije u Maksimiru sazvanoj zbog napada na trenera “modrih”.

Atmosfera linča

Taj je napad nastavak “atmosfere linča” i nasilnog djelovanja kojem je u zadnje dvije godine najviše bio izložen Zdravko Mamić, alfa i omega kluba, jednom dok je bio trener i njegov brat Zoran Mamić (tijekom trčanja po maksimirskoj šumi), a svjedoci smo da su nedavno i predsjednik kluba Mirko Barišić i glavni direktor Tomislav Svetina u javnim istupima naglašavali da se “u nas čak i puca”, što su mnogi doživjeli kao “pretjerivanje i dodvoravanje”.

Sada je, eto, nastradao trener prve momčadi.

- Zahvalio bih znanima i neznanima na željama za brzim oporavkom, svim nogometnim djelatnicima, kolegama trenerima iz Hrvatske i šire na apsolutnoj i jedinstvenoj podršci, što znači da smo mi, ja kao stručnjak, na dobrom putu. Ja samo želim biti nogometni trener, koji će se baviti s igračima i momčadi.

Razgovarao sam s igračima, zahvaljujem i njima na svesrdnoj podršci i brizi i to je ono što mi puno znači - rekao je Cvitanović, preduhitrivši spekulacije koje su se pojavile da bi naručitelj napada mogao biti netko pohlepan i nestrpljiv iz tzv. menadžerskih krugova, nezadovoljan što mu pulen malo ili nikako ne igra.

Metak u čelo

Cvitanović je u dva mjeseca na klupi pokazao da su mu doista igrali samo najbolji i najspremniji u datom trenutku.

- Moj odnos s igračima je odličan, to pokazuju njihove reakcije u ova dva dana. Moj život je nogomet i on se s trenerskog gledišta može okarakterizirati kao dobar ili loš, no ljubav, srce, emociju i predanost cilju, da budemo prvaci, da Dinamo igra što bolje, da svi igrači napreduju i da pobjeđujemo, to mi se nikako ne može oduzeti!

Dodao je Cvitanović i da mu je privatni život apsolutno čist, prošle godine dobio je i kćer, klasični je obiteljski čovjek, posao-kuća, kuća- posao te naravno kavica u kvartu, kod NSB-a.

- Ja sam se školovao i živim za nogomet i to mi ne može nitko oduzeti. A ako hoćeš oduzeti moju strast i ljubav prema nogometu i moju podređenost igračima, rezultatu, afirmaciji i uspjehu u nogometu, onda uzmi pištolj i pucaj mi ovdje (pokazao je na čelo, op. p.) direktno, bez riječi!

Krešimir Antolić (42) diplomirani je kriminalist koji je u svojoj karijeri u PU zagrebačkoj radio i na ovakvim slučajevima.

- Neću prejudicirati tko stoji iza ovoga, no sve ovo ne može biti izvan konteksta pokušaja ubojstva Zdravka Mamića prije mjesec dana - rekao je Antolić i dodao:

- Država je pokazala od 2015. naovamo kakvu snagu ima kada hoće udariti na jednu organizaciju, a to je nogometni klub Dinamo; 17 godina sam radio u sustavu, nisam znao da postoje određene inspekcije koje su prošle kroz ovaj klub. U redu, samo neka se tako ponašaju prema svima, neka nazovu šaku u potiljak pravim imenom ne opterećujući se tko je žrtva.

Nema predaje

Podsjećamo, bivšim vodećim ljudima Dinama, Zdravku i Zoranu Mamiću te Damiru Vrbanoviću sudi se zbog utaje poreza i izvlačenja novca iz kluba. Dinamov je proračun gotovo 30 milijuna eura, a kad se plasira u Ligu prvaka, kao 2016., čak 44 milijuna, dok je lanjski prihod bio 61 milijun eura.

Mamić je bolje od ostalih shvatio da su cijene igrača virtualne, a novac koji je netko spreman za nj ih platiti stvaran i najtrofejniji i financijski najuspješniji hrvatski klub već je nekoliko godina pod posebnim nadzorom državnih službi. Antolić je kazao da je klub poduzeo mjere zaštite prema svom treneru jer “dugo bi trajalo čekati institucije”, a poruka iz Maksimirske 128 tim istim “institucijama” je sljedeća:

- Napad na Marija Cvitanovića dogodio se u atmosferi linča, apsolutnog napada na ovaj Dinamo, no mi nismo kukavice i nećemo se predati - poručio je Antolić.

Stanar iz Ulice V. Preloga: Napadači su pobjegli prema zgradi Sveučilišne knjižnice!

Tko su maskirani divljaci koji su u srijedu navečer u klasičnoj sačekuši brutalno pretukli trenera Dinama Marija Cvitanovića i pritom mu nanijeli teške ozljede ruke, pitanje je koje, osim samog Cvitanovića, muči i čelnike njegova kluba, ali i zagrebačke policajce koji, kako ističu u PU zagrebačkoj, intenzivno rade na slučaju.

Da se doista češlja svaki dio lokacije bešćutnog napada na zagrebačkom Vrbiku, uvjerili smo se i jutro poslije. Desetak je policajaca obavljalo razgovore sa susjedima, djelatnicima raznih tvrtki koje posluju u Cvitanovićevoj zgradi, ali i s predstavnicima ulaza koji su pomogli istražiteljima da lociraju gotovo sve nadzorne kamere na objektima u široj zoni kvarta. Hoće li snimke videonadzora pomoći policiji da rekonstruiraju okolnosti koje su prethodile obračunu, pokazat će istraga. Također nije poznato ni jesu li tijekom bijega napadači odbacili palice kojima su Cvitanoviću slomili ruku, ali su svejedno policajci zavirili, koliko smo uspjeli vidjeti, i u pojedine kvartovske kontejnere za smeće. No, jedno je sigurno - Cvitanović ima zaštitarsku pratnju koja će uz njega biti danonoćno.

Stanovnici Vrbika, ponajviše stanari na broju Vladimira Preloga 7, ne prestaju prepričavati napad na čovjeka o čijem angažmanu u nogometnom svijetu imaju samo riječi hvale te napominju kako Cvitanović “nije jedna od onih osoba koje privlače pažnju kada dođu kući ili, pak, kad odlaze negdje”. Nitko sam čin napada nije vidio, a većina Cvitanovićevih susjeda tek je sljedeći dan doznala što je snašlo njihova susjeda.

- Ni kad sam čula divljačko trubljenje ispod prozora, nisam reagirala jer ovdje ljudi često trube dok prolaze ulicom budući da se s parkirališnih mjesta vozači neoprezno uključuju u promet.

Nakon tog trubljenja nije dugo prošlo do dolaska policije. Policajci su ogradili cijeli jedan dio. Cvitanovićev automobil nije teško primijetiti kada dođe. Priča se po ulici da su ga neki dulje vrijeme pratili pa su, valjda, samo čekali pravi trenutak. Nadzorne kamere na ulazima u zgradu rade, samo je pitanje jesu li išta korisno uspjele zabilježiti jer niti jedna ne gleda izravno prema mjestu gdje se Cvitanović parkirao - rekla nam je jedna stanarka.

Drugi je susjed dodao kako je izglednije da su napadači pobjegli jednim od prolaza između ulaza koji spajaju ulicu sa stražnjim parkiralištem koje je ograđeno rampom, najvjerojatnije prema NSB-u. (Hajdi Karakaš Jakubin)

Luku Bonačića pretukli su 2006. - napadači još nisu otkriveni

Sudbinu Marija Cvitanovića doživio je i bivši trener Hajduka Luka Bonačić, kojeg je još 15. ožujka 2006. godine, oko 20 sati, nekoliko mladića pretuklo bejzbolskim palicama u veži stambene zgrade u kojoj stanuje u Splitu.

Bonačića su napadači pretukli nakon povratka s prijateljske utakmice između Hajduka i Šibenika, odigrane u Šibeniku, i očito su znali vrijeme kad bi se Bonačić mogao vratiti u Split. Napadači nikad nisu otkriveni, a Bonačić je prije nekoliko godina iz Irana, gdje je radio kao trener, o napadu rekao među ostalim i ovo: “Dobio sam batina jer nisam želio uzeti novac, a imao sam predugi jezik”.

Smatrao je da je u napadu prste imao i netko od igrača, i prisjetio se te kobne večeri: “Bio sam na večeri u Šibeniku, i netko od igrača je javio kad ću doći u stan. Rekao sam policiji da pregleda pozive igrača, a oni su mene ispitivali kockam li i jesam li kome dužan”, rekao je Bonačić. (D. Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:56