POGINUO VOZAČ AUTA

FOTO: SVI DETALJI STRAVIČNE NESREĆE Kako je hrabri vozač autobusa spasio 60 mališana koje je vozio na predstavu 'Ljepotica i zvijer'

 
 Danijel Soldo / CROPIX

Vozač automobila smrtno je stradao, a osmero djece lakše je ozlijeđeno u četvrtak oko 10.30 sati u sudaru KIA-e i autobusa VB Toursa na cesti između Vranovaca i Trnjana koji je vozio učenike Osnovne škole Josipa Kozarca iz Slavonskog Šamca na kazališnu predstavu u Slavonski Brod.

Troje na promatranju

Nesreća je mogla imati još gore posljedice jer je u autobusu bilo 60 djece s njihovim učiteljicama. Prema riječima jedne od učiteljica, KIA je bila u suprotnom kolničkom traku kad je odjednom počela “plesati” na cesti i prešla u traku kojom je išao autobus. Vozač autobusa, izbjegavajući izravni sudar, pokušao je skrenuti udesno, ali je pritom zahvatio rubnik i autobus se prevrnuo na bok uz odvodni kanal uz cestu. Sudar s vozilom nije uspio u potpunosti izbjeći jer je došlo do kontakta, nakon čega je KIA završila u odvodnom kanalu s druge strane ceste, a vozač je ostao prikliješten u limu i preminuo.

Jednoj se učiteljici učinilo da je vidjela kako je automobilu pukla guma i da je to možda razlog zbog kojeg je vozač izgubio kontrolu. O strahu i užasu koje su proživjeli učenici iz Slavonskog Šamca svjedoče suze koje su se slijevale niz njihova lica. Učiteljice kažu da su djeca bila vidno uplašena i uplakana.

Prizori koje su vidjeli i doživjeli bili su potresni, a kad je došao drugi autobus kako bi ih prevezao u školu u obližnje Vranovce, dio djece u početku je plačući odbijao svaku pomisao na to da uđu u autobus, no nakon razgovora s učiteljicama dječica su ipak sjela u autobus i otišla u Vranovce. Hitna je, pak, u Opću brodsku bolnicu odvezla osmero djece koja su se žalila na ozljede i bolove. Petero je odmah pušteno, a troje je zadržano na promatranju.

Išli na izložbu

- Djeca su išla u Vrpolje pogledati izložbu u Spomen-galeriji Ivana Meštrovića, a potom su krenuli u Slavonski Brod u kazalište ‘Ivana Brlić Mažuranić’ na predstavu ‘Ljepotica i zvijer’ - rekla je ravnateljica Branka Vučić i dodala da su s djecom bile četiri učiteljice i dvije asistentice, od kojih je jedna sa sobom povela i svoju 4-godišnju kćer.

Premijer Andrej Plenković kontaktirao je Brodsko-posavskog župana Danijela Marušića, a državi tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić ravnatelja brodske bolnice. Iz Vlade još kažu da je premijer izrazio sućut obitelji poginulog vozača i želju za što bržim oporavkom djece. I ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, izrazila je sućut obitelji poginulog vozača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:38