PRESUDA U ODSUTNOSTI

GODINAMA IZVLAČIO MILIJUNE IZ HRVATSKIH TVRTKI PA NA VRIJEME POBJEGAO U SRBIJU Za optuženim traga i Interpol, a on živi u...

Za optuženim traga i Interpol, a on živi u kući u Somboru i uredno prima pozive suda
Sjedište tvrtke Todorović GR bilo je iza ovih vrata u središtu Zagreba u Vodnikovoj ulici u Zagrebu. Ta i druge tvrtke ostavile su i porezni dug
 Damir Krajač / CROPIX

Srećko Todorović (51), za kojim je prije nekoliko godina RH raspisala Interpolovu tjeralicu zbog optužbi da je sudjelovao u nizu financijskih malverzacija, jučer je u jednome od postupaka koji je protiv njega pokrenulo hrvatsko tužiteljstvo u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora.

Vijeće zagrebačkoga Županijskog suda, kojim je predsjedavao sudac Ratko Šćekić, Todoroviću je presudom naložilo da 7,3 milijuna kuna koje je 2008. izvukao iz svoje tvrtke uplati u proračun RH, međutim do povrata novca, po svemu sudeći, teško da će doći. Premda se u Hrvatskoj protiv njega vodi nekoliko postupaka, on već nekoliko godina živi u svojoj kući u Somboru gdje uredno prima pozive hrvatskih sudova, ali se na njih ne odaziva. Tako je i u ovome postupku, gdje mu se na teret stavlja da je iz svoje tvrtke Todorović GR, koja je prostorije imala u Vodnikovoj ulici, 2008. izvukao 7,3 milijuna kuna, dižući novac na bankomatima te ostavljajući tvrtkama porezni dug.

- Nisam uzeo niti jedan dinar, niti kunu. Niti jedan navod optužbe nije točan. To je sve što imam reći. Želim se braniti šutnjom i ne odgovarati na pitanja - sve je što je Todorović rekao srbijanskom istražnom sucu koji ga je prije dvije godine po hrvatskoj zamolnici saslušavao u Somboru. Todorović je prije desetak godina u Hrvatskoj osnovao više tvrtki, da bi zatim iz njih izvukao novac i likvidirao ih, naravno s poreznim dugovima.

Posebna je priča kako se novac našao na računima njegovih tvrtki. Prema dokumentaciji, Todorović je bio kooperant niza hrvatskih tvrtki premda nije imao zaposlenike, a one su mu te usluge izdašno plaćale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:19