NASTAVAK SUĐENJA

GRMOJA NA SUDU Šef PNUSKOK-a: 'Da je informacija o praćenju Petrova istinita, ja bih sad bio u Remetincu, a ne ovdje'

Mario Bertina
 CROPIX

Svjedočenjem bivšeg šefa PNUSKOK-a Marija Bertine, bivšeg šefa Uprave krim-policije Vitomira Bijelića te djelatnika Mosta Vitomira Šimića na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Nikoli Grmoji, glasnogovorniku Mosta protiv kojeg je Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova podnio privatnu tužbu za klevetu kojom traži da se Grmoju kazni sa 400 dnevnih dohodaka.

Ostojiću su sporne izjave objavljene od 4. do 6. siječnja na N1 televiziji te na HRT-u u kojima je Grmoja rekao: "...dobio sam informaciju da je saborskom odboru prijavljen podnesak 'Politička hobotnica Bože Petrova', gdje se kaže da je ministar Ranko Ostojić preko Bertine pratio gospodina Petrova, odnosno njegove kontakte koje je ostvario putem mobitela... Dobio sam informaciju da je anonimna osoba podnijela podnesak. Rekao sam da sumnjam u to da je Ostojić zloupotrijebio svoj položaj. Nisam rekao da je to sigurno tako niti da imam dokaze... Čitao sam u novinama da su i HDZ i SDP pratili Petrova..."

U sudnici Milenka Đakovića na trenutke je vladala užarena atmosfera pogotovo kad je na klupu za svjedoke došao Vitomir Šimić, a koji je informacije o praćenju Bože Petrova koje je dobio od Enimarka Ponjevića, nonšalantno proslijedio Grmoji.

- Informacije o postojanju predstavke Saborskom odboru rekao mi je Enimark Ponjević i da je prestavku poslao valjda netko iz Pnuskok-a. U poruci je pisao još da su djelatnici Pnuskok-a vršili neke obavještajne radnje oko Petrova i njegove mreže kontakata. Odmah sam to proslijedio preko grupe na Viberu u kojoj su bili Grmoja, Petrov i još neki te dodao svoje mišljenje da mislim da je to napisano istina jer je od osobe od povjerenja. Na to nitko nije reagirao tada, a Grmoja je par dana kasnije gostovao u TV emisiji. Bilo je to turbulentno vrijeme, pritisci sa svih strana, sastavljala se vlada, trčao sam vamo-tamo i prenosio svašta pa sa Grmojom nisam previše polemizirao oko toga. Proslijedio sam tu poruku kako bi se Mostovci pripazili na miniranje dogovora, ali i jer je sustav još bio pod Ostojićevim nadzorom – objasnio je u sudnici Vitomir Šimić dodavši kako je Ponjevićevu dojavljenu informaciju smatrao vjerodostojnom. Danas je Šimić zaposlenik MOST-a, a u ono vrijeme izbora bio je volonter.

Grmoju poznaje od ožujka a Ponjevića od studenog 2015., pa ga je sudac Đaković upitao odakle toliko povjerenje prema Ponjeviću, osobi koju poznaje tek par mjeseci.

- I prijašnje informacije koje je Ponjević dojavio pokazale su se istinitima, pa sam i tu oko praćenja Petrova bazirao na odnosu povjerenja. U Mostu smo morali graditi krug osoba od povjerenja pa je tako u njemu bio i Ponjević. Nisam ekspert da bi to zvao prisluškivanjem ili praćenjem, ali to vam je kao i kad mi npr. lignju zovemo lignom, a za ribare je lignja lignjun. Inače, Ponjević mi je u razgovoru objasnio kako funkcionira sustav 'I2' koji se spominje u predstavci – naglasio je još Šimić kojeg je Grmoja, dok je bio u USKOK-u na obavijesnom razgovoru, nazvao i “stavio na speakerfon kako bi potvrdio odakle mu sporna informacija”.

Šimić je, međutim, odbio odgovoriti na pitanje suca koje su to još bile informacije koje im je dojavio Ponjević, a za koje tvrdi da su se pokazali istinitima, kako si ne bi dodatno natovario probleme.

Mario Bertina, bivši šef PNUSKOK-a odbacio je tvrdnje da mu je Ostojić išta naredio a kamoli da se Petrova tajno prisluškuje i prati.

- Da se ta moja zlouporaba pokazala istinitom, ja danas ne bih bio ovdje nego u ćeliji u Remetincu. Da bi se prema nekom postupalo, potpisuje se niz dokumenata na kojima je nekoliko supotpisnika. Ja sam odgovoran bio Vitomiru Bijeliću, on je odgovarao ravnatelju policije Dominiću a koji je odgovarao Ostojiću koji je tamo bio po političkoj funkciji. Grmoja je došao do krive informacije koju je izjavio u emisiji. Zakonitost rada Pnuskoka provodi Unutarnja kontrola MUP-a, a ako je prekoračenje u većem obimu onda nadzor provodi Saborski odbor. Postoji još jedan bolji nadzor, to je neovisni tim istražitelja iz drugih tijela MUP-a, koji sam osobno tražio od ravnatelja policije da se formira, baš kako ne bi bilo one 'kadija tuži, kadija sudi' i u tijeku je, nevezano za ovaj slučaj, pokretanje stegovnih postupaka - napomenuo je Mario Bertina.

Grmojine tvrdnje o zloporabi sustava odbacio je i bivši šef krim-policije Vitomir Bijelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:59