POLICIJA UHITILA, SUD GA PUSTIO

HRVATSKA ODBILA UHIDBENI NALOG Krijumčar ljudi iz Mosula izbjegao rumunjski zatvor

Iračanina s njemačkom azilantskom putovnicom tražili su Rumunji. Sud je odbio njihov zahtjev, pustio ga iz pritvora i on je napustio Hrvatsku
Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Hrvatska je drugi put u razmaku od nekoliko mjeseci obustavila postupak izvršenja europskog uhidbenog naloga za 50-godišnjeg iračkog državljanina Jarda Khalafa Husseina kojeg je rumunjski sud osudio na zatvorsku kaznu zbog trgovanja ljudima, a koji je neko vrijeme proveo u zatvoru u Hrvatskoj.

Sud u Rumunjskoj pravomoćno ga je osudio na dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog “trgovanja migrantima” i “vožnje bez vozačke dozvole”. Ta mu je presuda izrečena u odsutnosti jer je uspio pobjeći nadležnim vlastima. Jedan od razloga zbog kojeg je odbijen rumunjski uhidbeni nalog je što se u Hrvatskoj vožnja bez vozačke tretira kao prekršaj, u toj zemlji kao kazneno djelo, a prekršaji ne podliježu europskom uhidbenom nalogu.

Živi u Njemačkoj

Drugu odluku je 23. kolovoza donijelo vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojem je predsjedala sutkinja Tanja Pavelin-Borzić, a europski uhidbeni nalog izdao je sud u rumunjskom gradu Ardu 27. listopada 2015. godine radi izvršenja zatvorske kazne.

Zagrebački županijski sud ustanovio je da Khalaf Hussein iz Mosula ima prebivalište u njemačkom gradu Bielefeldu te da posjeduje njemačku azilantsku putovnicu koja mu je izdana 29. kolovoza 2014. godine.

Zagrebački Županijski sud već je jednom, 30. ožujka ove godine, odbio izvršenje rumunjskog europskog uhidbenog naloga. Tog dana Jard Khalaf Hussein napustio je Okružni zatvor u Remetincu jer mu je ukinuto rješenje o određivanju pritvora nakon što je bio uhićen po rumunjskoj tjeralici u Hrvatskoj. Odmah je napustio Hrvatsku, ne čekajući odluku o žalbi tužiteljstva o kojoj je odlučivao Vrhovni sud. Naime, Vrhovni sud ukinuo je tu odluku 19. svibnja i odredio da se o rumunjskom uhidbenom nalogu opet raspravlja. I zagrebački Županijski sud ponovno je odlučivao o rumunjskom zahtjevu. I ustanovio da Jard Khalaf Hussein više nije na teritoriju Republike Hrvatske i da je time rumunjski zahtjev postao bespredmetan.

I na ovo rješenje tužiteljstvo se opet može žaliti Vrhovnom sudu koji će ponovno odlučivati o žalbi. Ostaje vidjeti hoće li se to i dogoditi i hoće li opet sve biti bespredmetno jer se može očekivati da će Khalaf Hussein izbjegavati Hrvatsku. Budući da je za njim na snazi europski uhidbeni nalog, očekuje se da će njegovo izručenje izravno od Njemačke tražiti i Rumunjska jer se pretpostavlja da je Khalaf Hussein u Njemačkoj, gdje ima i prijavljeno prebivalište.

Khalafa Husseina je pred hrvatskim sudom po službenoj dužnosti zastupao odvjetnik Anđelko Jureško, kojem je također proslijeđena obavijest o odbijanju izvršenja europskog uhidbenog naloga.

Ilegalci u autu

Osim odvjetniku i tužiteljstvu odbijajuće rješenje dostavit će se nakon pravomoćnosti i Uredu S.I.Re.N.E. u Ravnateljstvu policije, koji je i nadležan za potrage po europskom uhidbenom nalogu. Jedini primjerak rješenja koji će ostati neuručen je onaj koji će se dostaviti Jardu Khalafu Husseinu u Remetincu, naslovljeno na “tražena osoba” jer ona tamo nije već pet mjeseci.

I dok u Njemačkoj uživa status azilanta, Rumunji su ovog iračkog izbjeglicu osudili na trgovanje ljudima i uhvatili su ga sa ilegalcima u automobilu kako na rumunjskoj granici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:26