MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA

HRVATSKO-SRPSKA BANDA KRIJUMČARILA KOSOVARE Za 3500 eura po osobi prebacivali ilegalce u Sloveniju

Split, 280613.U Washingtonovoj ulici u cetvrtak popodne, Bogdan P. ispalio je nekoliko hitaca iz vatrenog oruzja pa se zakljucao u kucu. Citava ulica je bila blokirana, a pregovori s policijom trajali su do 5 sati ujutro kada su se ponovno culi pucnji i tada je policija nasilno usla u stan i uhitila Bogdana.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klarić / EPH

OSIJEK - Zbog sumnje da su se organizirali zbog ilegalnog prebacivanja najmanje 66 državljana Kosova preko Srbije u Hrvatsku te potom u Sloveniju i druge zemlje Europske unije Uskok je na osječkom Županijskom sudu u petak podigao optužnicu protiv osam hrvatskih državljana, među kojima je dvoje policijskih službenika te tri državljana Republike Srbije, izvijestio je Uskok.

U priopćenju tužiteljstvo navodi da se optužnicom prvo i drugookrivljenog tereti da su, od početka veljače do 25. travnja prošle godine, na graničnom prijelazu Bajakovo, ali i na području Istre te u Srbiji i Sloveniji, u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike radi ilegalnog prebacivanja većeg broja ilegalnih imigranata s Kosova, prema Hrvatskoj, Sloveniji i drugim zemljama EU.

U dogovoru s više osoba s Kosova optuženici su navodno dogovarali broj imigranata koje će biti ilegalno prebačeni preko granice kao i cijenu koja je iznosila najmanje 3.500 eura po osobi. Ilegalno prebacivanje stranih državljana Kosova prvo i drugookrivljeni su navodno dogovorili i realizirali s treće i četvrtokrivljenim policijskim službenicima, koji se terete da su zauzvrat dobivali novčane nagrade od najmanje 200 eura po stranom državljaninu, kažu u Uskoku.

Ostali okrivljenici su, sukladno prethodnom dogovoru, za novčane nagrade preuzimali 'ilegalce', organizirali njihov smještaj te prijevoz do dogovorenih mjesta.

U optužnici stoji da je skupina u barem 10 navrata u Hrvatsku prebacila najmanje 66 državljana Kosova, za što su primili najmanje 231 tisuću eura, koje su, sukladno prethodnom dogovoru i poslovima koje su obavili u sastavu zločinačkog udruženja, međusobno podijelili.

Uskok 11 okrivljenika, osim za zločinačko udruživanje i prebacivanje stranaca preko granice, tereti i za primanje i davanje mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:54