SMRT NA GRANICI

Ilegalno prelazili hrvatsku granicu kroz minsko polje i krali drva: Tko je i gdje ustrijelio maloljetnog Bosanca?

Smrtno stradali mladić dolazi iz obitelji s desetero braće i sestara. Koliko god se činio mali novac za koji je puno riskirao, njime je hranio braću i sestre

Topla je ljetna noć, petak 13. Oko ponoći je pet, šest mladih Kladušana (BiH) sjelo na trakor i prikolicu te krenulo prema hrvatskoj granici. Prijeći će je ilegalno na mjestu gdje su granične patrole obiju država rijetke jer je teren težak i miniran. Zato su izabrali taj put. Oko ponoći su došli na Šabića brdo kod mjesta Glinica. Motornim su pilama za jedan sat porušili oko četiri kubika drva, koliko stane na prikolicu, i krenuli kući.

Ukradena drva

Natrag su se vozili na drvima koja su bila složena na traktorsku prikolicu. Na otprilike pola puta čuo se pucanj iz sačmarice koju su ponijeli. Njihov prijatelj Izudin Mustedanagić je pao, iz glave mu je počela curiti krv. Na mjestu je preminuo, nisu mu mogli pomoći. Uhvatila ih je panika. Nesretni Izudin preminuo je tri dana prije 18. rođendana. Ni ostali nisu mnogo stariji. Tko ga je upucao, radi li se o ubojstvu ili nesretnom slučaju te u kojoj se državi to dogodilo, možda znaju Izudinovi prijatelji, ali sasvim sigurno ne znaju istražitelji, ni bosanski, ni hrvatski. Pretpostavlja se da se tragedija dogodila na širem području Šabića brda, nedaleko od Glinice, na samoj granici Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, gdje je skupina mladih Bišćana krala drva. Područje je u nadležnosti sisačke policije, ali s hrvatske je strane zbog opasnosti od mina teren nepristupačan. Osim toga, mladić je usmrćen dok se vozio na kolima s ukradenim drvima, pa su njegovi kompanjoni tijelo dovezli u Veliku Kladušu i predali ga policiji, a točnu lokaciju ne znaju ni oni. Zasad se, na temelju izjava sudionika, može pretpostaviti da je posrijedi nesretni slučaj, ali bosanski istražitelji nisu isključili ni ubojstvo.

U iskazima su svi mladići priznali da su išli u krađu drva, u noći po miniranom području, te su ih potom htjeli isporučiti naručitelju koji bi ih prodavao na bosanskom tržištu.

Puška za signalizaciju

Na tužiteljevo pitanje zašto su nosili pušku, odgovorili su da su njome htjeli signalizirati ako bi naišli na graničnu policiju jedne ili druge države. Što su pod time mislili, nije shvatio ni tužitelj iz Bihaća Izet Odobašić, koji je nadležan za ovaj slučaj.

Nevjerojatno je da su mladići skoro svakodnevno riskirali život za pet konvertibilnih maraka po turi drva. Dakle, vožnja po minskim poljima, krađa drva u opasnim uvjetima, povratak kroz minska polja i zarada od 20 kuna. Prekupac ih je dalje prodavao po 60 konvertibilnih maraka.

- Ovo je tipičan primjer tzv. socijalnog kriminala. Ti mladi ljudi žive u teškim financijskim uvjetima. Smrtno stradali mladić dolazi iz obitelji s desetero braće i sestara. Koliko god se činio mali novac za koji je puno riskirao, njime je hranio braću i sestre - objasnio je Odobašić.

Ovaj slučaj bit će otvoren dok se ne utvrdi radi li se o nesretnom slučaju ili ubojstvu. Istražuje se i mjesto pogibije jer o tome ovisi koja će država procesuirati eventualnog počinitelja. Osim toga, bihaćko Kantonalno tužiteljstvo sve će mladiće teretiti za kaznano djelo šumske krađe.

Sisačka policijska uprava istragu prepustila Tužiteljstvu u Bihaću

Glasnogovornica PU sisačko-moslavačke, Natalija Mezak-Dolenčić, rekla nam je da je zbog specifičnih okolnosti, odnosno zato što je usmrćen državljanin BiH te se ne zna u kojoj se državi to dogodilo, istraga prepuštena susjedima koji će ih izvijestiti o rezultatima. U BiH istragu vodi Izet Odobašić, kantonalni tužitelj iz Bihaća, koji je potvrdio da je situacija specifična.

- Dosad smo utvrdili da je grupa mladih ljudi, njih pet, možda šest jer za jednog još utvrđujemo, išla u Hrvatsku krasti drva. To su već radili više puta. Na povratku u Veliku Kladušu došlo je do opaljenja ručno izrađene skraćene puške sačmarice, a dio sačme, kako je pokazala obdukcija, pogodio je unesrećenoga u glavu, u lijevu obrvu. Sačma mu je prošla kroz glavu i zaustavila se u koži. Ne znamo još je li on tada imao pušku u rukama, vlasnik oružja, koji ga je posjedovao nelegalno, ili treća osoba. U tijeku su vještačenja kojima će se to utvrditi - rekao nam je tužitelj Odobašić te dodao da je u ovom trenutku puška na balističkom vještačenju, a vještače se i silikonske rukavice kojima su testirali čestice baruta na rukama svih mladića.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:56