TURUDIĆU 30 DANA PRITVORA

ISTRAŽITELJI PRED ZIDOM! Osumnjičenik za ubojstvo u Nazorovoj priznao, pa povukao priznanje u tužiteljstvu, a pištolj je završio u rijeci Krapini!

 HANZA MEDIA

Vladi Turudiću (54), koji je do prošle godine bio član predsjedništva Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP), a kojega je policija uhitila zbog sumnji da je 10. studenoga oko 17.30 sati ispalivši šest hitaca u stanu u Nazorovoj 43b u prizemlju ubio umirovljenika Đorđija Burića (85), sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda jučer je odredio 30 dana istražnog zatvora jer postoji opasnost da bi mogao ponoviti kaznenog djelo i utjecati na svjedoke. Protiv njega je idoneseno rješenje o istrazi zbog sumnje da je počinio teško ubojstvo iz bezobzirne osvete ili naročito niskih pobuda.

Kaznena prijava Turudić je jučer malo prije 16 sati doveden u istražni centar zagrebačkoga Županijskog suda sucu istrage. Kako smo doznali u ispitivanju u tužiteljstvu Turudić je negirao da je počinio ubojstvo, a policija nije uspjela naći pištolj kojim je ubijen Đorđije Burić koji je jučer na posljednji počinak ispraćen na zagrebačkom Krematoriju.

Do Turudića kao osumnjičenog policija je došla kada je jedan član obitelji ubijenoga istražiteljima ispričao da je između Đorđija Burića i Turudića došlo do svađe nakon što mu je Burić obećao zaposliti sina, inače osobu s posebnim potrebama, a to nije učinio. Policija je odmah počela istraživati taj trag te su ubrzo lociranjem Turudićeva mobitela na dan ubojstva uspjeli povezati da je Turudić iz Zaprešića, gdje živi, upravo u vrijeme ubojstva došao na područje Nazorove. Nakon uhićenja Turudić je istražiteljima navodno priznao djelo. Tužiteljstvo tvrdi da je četiri hica ispalio u predsoblju, a nakon ubojstva pištolj je, tvrdi se u priopćenju tužiteljstva, bacio u rijeku Krapinu. Turudić je pak jučer prijepodne bio saslušan u tužiteljstvu. Nakon objave da je Turudić jedan od čelnika A-HSP-a, jučer je na ovu tvrdnju reagirao predsjednik stranke Dražen Keleminec, ustvrdivši da Turudić nije više član njihove stranke:

“Odgovorno i pod materijalnom odgovornošću tvrdimo da Vlado Turudić iz Zaprešića koji je ubio umirovljenika u Zagrebu nije član naše stranke. Koliko smo upoznati, Vlado Turudić je član jedne braniteljske stranke.” Keleminec je naveo da se “na njihovu veliku žalost jedno teško ubojstvo koristi da oblati našu stranku A-HSP i još pritom nas nazivajući ekstremnom strankom. Autohtona - Hrvatska stranka prava je demokratska stranka i nije ekstremna stranka”, naveo je Keleminec u demantiju.

Demantij A-HSP-a

Međutim premda Turudić trenutačno doista nije član A-HSP-a, prema informacijama koje smo dan ranije uspjeli provjeriti, nedvojbeno je da je nekoliko godina u toj stranci obnašao visoki položaj. U nekoliko epizoda u kojima je A-HSP završio u medijima kao jedan od njezinih čelnika navodilo se upravo Turudića.

U demantiju Keleminec nije naveo otkad to Turudić nije član stranke.

Turudić se navodio i kao osoba koja je ispred stranke pozvana da potpiše koalicijski sporazum s Hrvatskom čistom strankom prava (HČSP), 2013. kada su te dvije pravaške stranke dogovorile da na izborima za Zagrebačku županiju nastupe zajedno pod imenom Pravaški blok. Također, Turudić je prema izjavi koju je medijima prošle godine dao Keleminec trebao biti osoba koja bi postrojila postrojbu Hrvatske domoljubne snage, odnosno nekakvu stranačku formaciju na grobu Ante Starčevića.

Već ga privodili

Međutim, kako je poznato do postrojavanja nije došlo jer ih je bila privela policija. Kako smo neslužbeno doznali, protiv Turudića je već ranije vođen kazneni postupak zbog sumnji da je 2010. navodno pretukao jednoga susjeda, no nije poznato s kakvim ishodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:05