DERBI IZ PAKLA

IZNENADNI OBRAT NA SUĐENJU ZA TREGEDIJU U ŠIROKOM BRIJEGU Vještak tvrdi da bivši pripadnik 'Kažnjeničke bojne' HVO-a nije ubio navijača Sarajeva

Arhivska fotografija: Županijski sud u Zagrebu. Oliver Knezović predao se Hrvatskoj policiji.
 Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX

Iz obdukcijskog nalaza dr. Hamze Žuje proizlazi da je pokojni Vedran Puljić pogođen u desnu ušnu školjku, a u trenutku pogotka strijelac se morao nalaziti s desne, bočne strane ubijenog. Iz priložene fotodokumentacije proizlazi da se Puljić prije pogotka zrnom kretao u smjeru okrivljenog Olivera Knezovića, koji se u tom trenutku nalazio sučelice njemu na udaljenosti od oko 50 metara, a nikako s desne bočne strane. Metodom 3D forenzične rekonstrukcije zaključuje se da hitac koji je u glavu pogodio Vedrana Puljića nije ispaljen s pozicije Olivera Knezovića, nego s pozicije na parkingu između vatrogasnog kamiona i ostalih parkiranih automobila s udaljenosti od oko 15 metara – navodi se u dijelu vještva Vojina Maštruka o kojem se u četvrtak raspravljalo u nastavku suđenja Oliveru Knezoviću, umirovljenom časniku i bivšem pripadniku "Kažnjeničke bojne" HVO-a, kojeg se tereti za Puljićevo ubojstvo i još šest pokušaja ubojstava.

Podsjetimo, optužnica ga tereti da je 4. listopada 2009. godine, oko 15.25, ispred stadiona "Pecara" u Širokom Brijegu, tijekom sukoba navijača "Širokoga" ("Škripara") i "Hordi zla", navijača "Sarajeva", policajcu Draganu Vujeviću, koji je radio na osiguranju, iz korica istrgnuo službeni pištolj "glock 19", izišao na cestu te u smjeru sarajevskih navijača ispalio deset hitaca. Po optužnici, jedan je pogodio Puljića u glavu i ubio ga, a još šest navijača je ranjeno.

Knezović je nakon ovog događaja pobjegao iz BiH i nastanio se u Zagrebu, a suđenje mu je na splitskom sudu počelo u ožujku prošle godine, nakon što je predmet ustupljen hrvatskom pravosuđu te je podignuta optužnica, među ostalim, i na temelju vještva BiH vještaka.

No, ovo najnovije Maštrukovo vještvo pobija njihove zaključke i praktički oslobađa Knezovića krivnje.

– Nemamo zasad primjedbi na stručnost vještva, no kako u spisu postoji nalaz sudskih vještaka iz BiH koji su u nekim dijelovima došli do drugačijeg zaključka od vještaka Maštruka, neophodno je i predlažemo ovo vještvo proslijediti tim vještacima na očitovanje. Vještva iz BiH su preuzeta nakon podizanja optužnice i nismo u mogućnosti zanemariti ih, a kako postoje kontradikcije, treba ih pokušati usuglasiti prije eventualnog tzv. supervještva – kazao je u četvrtak Nikša Wagner, zastupnik ŽDO-a, obraćajući se sudskom vijeću na čelu sa sucem Mlađanom Prvanom.

Knezovićev odvjetnik Milenko Umićević, pak, usprotivio se tome ustvrdivši da su BiH "vještaci slučajno ili namjerno počinili propuste, a sve zato da bi činjenično stanje ukazalo na mog branjenika kao počinitelja".

– Vještak Maštruko je nedvojbeno utvrdio da moj branjenik nema nikakve veze sa smrću i šest pokušaja ubojstava niti da bi na bilo koji način mogao biti počinitelj navedenih kaznenih djela. Smatram da je slanje nalaza na očitovanje vještacima u BiH samo odugovlačenje jer je, po logici, za očekivati da oni u svom očitovanju neće odstupiti od ranije utvrđenoga – kazao je Umičević.

– S obzirom na brojne druge konotacije i implikacije koje ima ovaj slučaj, mišljenja smo da je potrebno da se o ovome svestrano raspravi prije nego zauzmemo stav, predmet ima takvu težinu – obrazložio je sudac Prvan odluku da se vještvo ipak šalje u susjednu državu na očitovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:38