HAVARIJA NA MORU

JOŠ UVIJEK TRAJE POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA, CURE DETALJI O STRAŠNOJ NESREĆI Gumenjak uopće nije imao navigacijska svjetla

Ilustracija
 Nikša Duper / Hanza Media

- Još uvijek tragamo za osobama nestalim sinoć u havariji koja se dogodila u 21,20 sati u Koločepskom kanalu do koje je došlo nakon što je brod Danče upućen u hitni medicinski prijevoz na otok Mljet. Negdje ispred uvale Vrbova, 4 kabela od kraja, došlo je do sudara s gumenom brodicom u kojoj je bilo 9 osoba - rekao je za Dubrovački vjesnik dubrovački lučki kapetan Mato Kekez.

Uzrok havarije još nije utvrđen, ali se zna da je brod Danče plovio sredinom kanala, a voditelj se uputio gumenjakom dužine šest metara koji nije bio označen navigacijskim svjetlima. Bilo je i malo šiloka, a gumenjak se na radarskoj slici nije vidio. Dvije su poginule osobe pronađene, a još se utvrđuju identiteti svih putnika na gumenjaku. U potragu su uključena sva raspoloživa plovila Pomorske policije a bio je to brod linijske plovidbe „Hanibal Lucić“ koji je jutros povučen da bi obavio redovitu jutarnju prugu s otoka prema Gružu. Tijekom jutra ćemo pojačati traganje a sve otežava i stanje mora tri, a snaga vjetra je 35-40 čvorova - kazao je Kekez.

Kekez je dodao da Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) s nadležnom Lučkom kapetanijom Dubrovnik i pripadajućim lučkim ispostavama te Pomorskom policijom Dubrovnik koordinira spasilačko - potražnu akciju.

Prema obavijesti Ministarstva pomorstva RH, na poziciji nesreće iz mora su spašene dvije osobe, dok su dvije pronađene osobe mrtve.

Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovniknet muškarac V.Š. (58) je nakon ukazane liječničke pomoći pušten na kućnu njegu, dok je drugi muškarac rođen 1963., V.M., u dobrom općem stanju te trenutno čeka operaciju zbog slomljene ključne kosti.

Željko Tutnjević / Dubrovački vjesnik / Hanza Media

Dubrovniknet javlja kako je, prema neslužbenim informacijama, jedan od poginulih voditelj restorana Bowa na Šipanu, dubrovački ugostitelj A.P., te djelatnica restorana J.K. rođena 1959. godine.

U potražnu akciju za nestalima uključena su tri plovila Lučke kapetanije Dubrovnik s liječničkom pratnjom, a iz Divulja u Splitu ubrzo kreće helikopter s roniocima koji će sudjelovati u potrazi za pet nestalih osoba. Putem Obalne radio postaje „Dubrovnik- radio“ emitira se poruka pogibli kategorije „Mayday Relay“ prema svim sudionicima u pomorskom prometu.

Kako Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje, gumenjak se s devet osoba uputio sa Šipana prema Brsečinama nešto prije 21 sat. Unesrećeni putnici su zaposlenici ugostiteljskog objekta Bowa koji su pripremali restoran za novu sezonu.

Željko Tutnjević / Dubrovački vjesnik / Hanza Media

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković s suradnicima, državnom tajnicom za more, Majom Markovčić Kostelac i pomoćnikom ministra ispred Uprave sigurnosti plovidbe, kap. Sinišom Orlićem danas će se u Dubrovniku sastati sa voditeljima potražnih timova.

Izjava za medije ministra Butkovića o tijeku koordinirane potražno - spasilačke akcije i potrage za nestalima najavljena je za 11,15 sati u Luci Gruž, na molu Petka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:35