OBITELJ OGORČENA

KAKO JE BARBARA PREVARILA SVE INSTITUCIJE HRVATSKE DRŽAVE Lagala o razvodu braka i nezakonito dobila više od milijun kuna! 

Barbara Hartman u pratnji odvjetnika dolazi na suđenje
 Nikola Wolf / Podravski list

KOPRIVNICA - Na Općinskom sudu u Koprivnici počelo je suđenje Barbari Hartman (61) iz Križevaca optuženoj da je 20 godina nezakonito ostvarivala braniteljska prava za poginulog bivšeg supruga i tako primila više od 1,3 milijuna kuna invalidnine i mirovine. Drugooptužena je voditeljica područnog križevačkog Odjela za branitelje Štefica Jagušić.

Prema tužiteljima, Brabara Hartman je 1994. godine u križevačkom Uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti u izvanbračnoj zajednici sa svojim bivšim suprugom, hrvatskim braniteljem Franjom Hartmanom sve do njegove pogibije 1991. godine.

Tužitelji tvrde da je Barbara Hartman od 9. svibnja 1994. do 9. listopada 2002. godine primila oko 300.000 kuna invalidnine. Zatim je tri godine obiteljsku mirovinu dijelila sa sinom, a od 3. siječnja 2005. do 30. travnja 2014. godine kao jedina korisnica obiteljske mirovine primila gotovo milijun kuna. Osim toga, Barbara Hartman je zaradila i oko 10.000 kuna prodajom 'braniteljskih' dionica Podravke.

Kako je Barbara Hartman prevarila sustav? Prema navodima iz optužnice, nakon razvoda braka tvrdila je da nastavila živjeti s bivšim mužem pa sve do njegove pogibije u listopadu 1991. godine. Kako bi to potvrdila, pribavila je svjedočenja Franjinog brata Vinka Hartmana i obiteljskog prijatelja Stjepana Koprivnjaka. No, ta su svjedočanstva, prema tužiteljima, bila neistinita jer je Franjo Hartman 1983. godine odselio u Križevce i do svoje pogibije živio s drugom ženom, Đurđom Halapija.

Prema optužnici, Barbara Hartman braniteljska prava ne bi mogla zloupotrijebiti da je drugooptužena, Štefica Jagušić, inače voditeljica regionalnog Odjela za branitelje Ministarstva branitelja, radila svoj posao. Štefica Jagušić optužena je za nesavjestan rad u službi jer nakon primitka rješenja kojim je Barbari Hartman odbijeno pravo o izvanbračnoj zajednici nije obnovila postupak kojim bi joj braniteljska prava bila ukinuta. Tako je prvooptužena Hartman sve do otkrivanja slučaja primala mjesečnu mirovinu od gotovo 8000 kuna.

U uvodnim riječima na početku suđenja zamjenik Općinske državne odvjetnice u Koprivnici Boris Vargović rekao je kako će tijekom postupka dokazati da su optužene doista počinile kaznena djela zbog kojih im se sudi. Branitelj Barbare Hartman, poznati koprivnički odvjetnik Krunoslav Kunštić uvodnu će riječ izlagati nakon što tužitelji prilože svoje dokaze.

- Gospođa Hartman je jedna od rijetkih osoba koja je procesuirana za ratno profiterstvo, barem koliko je meni poznato, a vjerujem da ćemo tijekom postupka dokazati da se nije niti trebala naći u takvoj ulozi - kratak je bio Kunštić, branitelj Barbare Hartman.

Odvjetnica Tatjana Figač Gregurić, braniteljica drugooptužene voditeljice Odjela za branitelje Štefice Jagušić, rekla je kako njezina klijentica uopće ne može biti odgovorna za kazneno djelo za koje se tereti jer je bila na bolovanju i porodiljnom dopustu i u tu svrhu zatražila od Ureda državne uprave dokumente koji će to i dokazati.

Kada je slučaj prije dvije godine otkriven, podigao je mnogo prašine jer je Križevčanka bila osumnjičena za teško i rijetko kazneno djelo ratnog profiterstva za kojeg nema zastare u hrvatskom pravosuđu. Barbara Hartman je uhićena i odlukom suca istrage zadržana u istražnom zatvoru zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. S jednim od svjedoka, Vinkom Hartmanom, bratom poginulog Franje i šogorom optužene Barbare, razgovarali smo nakon što je otkrivena jedna od najvećih prijevara s braniteljskim mirovinama. Bio je potresen i zbog svega se osjećao jako loše.

- Još prije 17 godina svjedočio sam na sudu u Križevcima o tome. Pitali su me jesam li vidio pokojnog brata i Barbaru kako spavaju. Rekao sam im da nisam jer, koliko ja znam, nisu živjeli zajedno - rekao je tada Vinko Hartman (65), brat poginulog branitelja Franje, i dodao kako zbog svega noću ne može spavati.

Priznao je kako je poginuli brat redovito dolazio u posjet bivšoj ženi i sinovima, no pouzdano zna da se razveo od Barbare i nisu bili u nevjenčanom braku. No, Barbara je, prema tužiteljima, bila priložila i njegovo očitovanje kao svjedoka na temelju kojeg joj je priznato pravo na obiteljsku invalidninu i druga prava po Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Odvjetništvo tvrdi kako su iskazi Vinka Hartmana, ali i drugog svjedoka, Stjepana Koprivnjaka, lažni.

- Strašno mi je teško sjetiti se da imam 65 godina i da sad imam takve muke. Radio sam 41 godinu pa imam 2000 kuna. Ispada stvarno da je netko dobio metak, a netko imetak - razočarano je zaključio Vinko Hartman.

Još i danas, 24 godine nakon bratove pogibelji, Vinko se prisjeća strašnih ozljeda od kazetne bombe od kojih je Franjo preminuo. - Još 1997. godine rekla mi je da sam zafrknul stvar jer nisam odgovorio dobro za njen slučaj. A kako bih i mogao. Brat nije s njom živio. Čak je i u fići jedno vrijeme spavao jer nije imao gdje. I koji je to zakon da ima pravo na njegova primanja ako su bili razvedeni - ogorčen je Vinko Hartman.

Nesretni Franjo Hartman rođen je u Tremi, naselju u općini Sveti Ivan Žabno, a radio je u Mesnoj industriji Križevčanki. Od sredine rujna 1991. godine sudjelovao je u ratu kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a, a 1. listopada preminuo je u KBC Rebru od posljedica ranjavanja. Iza sebe ostavio je sinove Sinišu i Franju koje je imao s Barbarom, te nevjenčanu suprugu Đurđu.

- Svi znamo da je nakon Barbare bio s Đurđom, koja danas ima drugog supruga i svoj život. Utoliko je još čudnije da je Barbara dobila Franjinu mirovinu – bio je tada začuđen Vinko Hartman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:11