PODIGNUTA OPTUŽNICA

KAKO JE NAJPOZNATIJI HRVATSKI BJEGUNAC DOŠAO DO SLOBODE? On tvrdi samo da je odšetao, ali u optužnici stoji da je situacija bila puno opasnija

Zbog bijega iz šibenskog Okružnog zatvora 13. prosinca 2015. godine u kojemu je odsluživao 4,5 godišnju zatvorsku kaznu zbog počinjenih nekoliko teških krađa, protiv 28-godišnjeg Šibenčanina Giovannija Nanuta Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu pred tamošnjim Općinskim sudom. Njome ga se tereti za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi prilikom bijega, odnosno da je silom spriječio zatvorskog čuvara u obavljanju službene dužnosti. Za ovo kazneno djelo za Nanuta je zatražena kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci

Naime, u optužnom aktu, doznajemo u Državnom odvjetništvu,, navodi se da je Nanut, nakon što je ozlijedio glavu u svojoj čeliji, došao na Odjel radiologije šibenske bolnice u pratnji dvojice pravosudnih policajaca M.V. i I.S. U čekaonici se nakon snimanja glave, Nanut požalio čuvarima na mučninu te je držeći se za trbuh krenuo bolničkim hodnikom prema izlazu. Zatvorski čuvar M.V. u tom je trenutku za njim povikao da stane i vrati se, te potrčao za Nanutom i sustigao. Prema optužnom aktu, u nastalom klinču Nanut je s rukama odgurnuo svog čuvara koji je leđima pao na radijator, te potom protrčao kroz izlazna vrata i nestao u nepoznatom pravcu.

U svom iskazu oko bijega, kako doznajemo, Nanut je pred državnim odvjetnikom tvrdio da nije odgurnuo zatvorskog čuvara. U svojoj obrani Nanut je izjavio da su ga pravosudni policajci ostavili samog u čekaonici bez lisica na rukama, što je on iskoristio i mirno odšetao iz bolnice.

Za podsjetnik je da se ovaj medijski eksponiran zatvorski bjegunac, nakon četiri dana od bijega u prosincu 2015.g. mobitelom javio redakciji Jutarnjeg lista. U razgovor s novinarima, Nanut je stalno ponavljao kako je on zapravo nevin, te kako su kaznena djela za koje je osuđen na zatvorsku kaznu zapravo 'namještena'. Za 'Jutarnji' je tada također iznio svoju verziju bijega prema kojoj je iskoristio nepažnju dvojice zatvorskih čuvara koji su ga ostavili samog u bolničkom hodniku te mu na taj omogućili da mirno odšeta 'na slobodu'. Tijekom kratkog razgovora, nakon kojeg je odbacio mobitelsku karticu, Nanut je tvrdio kako svoj bijeg nije planirao već je zatražio liječničku pomoć zbog ozljede glave koju je zadobio zatvorskoj televizijskoj Sali. Opovrgnuo je tada medijske napise kako je prilikom bijega iz bolnice udario zatvorske čuvare i višekratno ponovio kako je samo iskoristio njihovu nepažnju te posve mirno odšetao iz šibenske bolnice.

Inače, Giovanni Nanut dragovoljno se vratio u šibensku kaznionicu i to nakon tri mjeseca 'slobode' i bezuspješne policijske potrage za njim. I njegov povratak prošao je na spektakularan i osebujan način. Naime, Nanut se za povratak među zatvorske zidine odlučio u nazočnosti novinarke Šibenskog lista i Slobodne Dalmacije Marine Jurković, a sve je to ovjekovječio aparatom i naš kolega – fotoreporter Hanza Media Nikša Stipaničev. Nanut je tada u kratkom razgovor s novinarkom Jurković koja ga je dopratila do zatvorskih vrata, još jednom odaslao poruku javnosti kako je navodno prestrogo osuđen za počinjena kaznena djela te izrazio nadu u reviziju sudskih postupaka.

Kažnjena četiri zatvorska čuvara

Zbog Nanutovog bijega, protiv četvorice službenika Kaznionice i zatvora u Šibeniku pokrenuti su postupci za utvrđivanje odgovornosti, odnosno zbog teške povrede dužnosti. Kako doznajemo u Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, sva četvorica priznali su propuste u obavljanju službenih zadaća, proglašeni su odgovornim i izrečene su im novčane kazne.

Nanut premješten u splitski zatvor

Na izdržavanje 4,5 godišnje zatvorske kazne, Giovanni Nanut premješten je u splitski zatvor. Zbog više teških krađa, Nanut je u studenom 2014. godine osuđen na pet godina zatvora, koja mu je tri mjeseca kasnije preinačena na 4,5 godine. Za još jedno kazneno djelo osuđen je dodatno na 15 mjeseci zatvora, a protiv njega još se vode sudski postupci u Šibeniku, Kninu i Bjelovaru, sve zbog teških krađa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:23