IMA POTRES MOZGA

KAKO JE TRULA KONSTRUKCIJA KOŠA PALA NA DJEČAKA I TEŠKO GA OZLIJEDILA 'Prijatelj je išao zakucati loptu, objesio se o obruč, pukao je kao šiba...'

OSIJEK – Dječak u dobi od 14 godina teško je ozlijeđen nakon što se na njega u nedjelju nešto iza 15:30 sati na javnom košarkaškom igralištu u osječkom naselju Retfala urušila konstrukcija koša. U KBC-u Osijek, gdje je prevezen kolima Hitne medicinske pomoći, dijagnosticiran mu je prijelom ključne kosti i potres mozga.

– Boli ga jako. Liječnici su mu pokušali namjestiti ključnu kost, ali nisu uspjeli, pa će za tri dana biti operiran. Što da kažem? Istovremeno sam ljuta, tužna i sretna. Mogao je završiti puno gore, ostati invalid..., a sve zbog toga što netko nije vodio računa o tome kakve su naprave na kojima nam se djeca igraju, ispričala nam je dječakova majka Nikolina Grgić, koju su o nesreći obavijestili prijatelji njezina sina.

– Tamo su gotovo svaki dan na basketu, a riječ je uglavnom o njegovim vršnjacima. Prema onome što su mi prenijeli, jedan od njih je išao zakucavati loptu u obruč, pri čemu se okačio na njega, a trenutak poslije željezna konstrukcija je pukla poput šibe. Moj sin je netom prije okrenuo leđa košu, pa nije vidio što se događa i koš ga je udario u leđa i glavu. Srećom, ostao je pri svijesti, drugi dečki su odmah nazvali i mene i Hitnu pomoć, a njega nisu pomicali do dolaska liječnika, ispričala je dječakova majka, koja je najavila tužbu protiv odgovornih.

Vlado Kos / Hanza Media

– Netko je kriv što se ta konstrukcija polomila. Što da se tamo našlo petero manje djece? Netko je mogao poginuti, istaknula je Nikolina Grgić.

Na željeznoj konstrukciji koša na mjestu gdje se prelomila vidljivi su tragovi truleži. U trenutku kada smo bili na mjestu događaja stigao je i tajnik Gradske četvrti Retfala u pratnji mladića Hrvoja Matokovića, koji sa svojim društvom na igralištu gotovo svakoga dana igra basket.

– Mi smo prije tri tjedna pokrenuli inicijativu preko Gradske četvrti i tražili smo nove koševe, table i mrežice, koje ćemo sada očito dobiti. Tražili smo zbog ovakvih stvari, pogledajte table na što liče. Imamo četiri koša i nijednu mrežicu. Ovo je, inače, sve potpuno novo postavljeno prije 6-7 godina, a to je i jedino košarkaško igralište u ovom, najvećem, osječkom kvartu. Na žalost, sada se dogodila nesreća – rekao je Matoković, dodavši i kako stariji dečki znaju da se za obruče ne smije vješati i zakucavati, dok je tajnik Gradske četvrti u razgovoru s njim kazao da su planirali zamijeniti table i da nisu očekivali da će to pasti, pri čemu je iskazivao čuđenje što je željezna konstrukcija nakon samo šest godina toliko istrunula.

Vlado Kos / Hanza Media

Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka izrazio je žaljenje zbog ovog nemilog događaja.

– Radi se o javnom igralištu koje Grad jest dužan obnoviti, ali ona nisu kategorizirana kao ostala igrališta kojima upravljaju škole ili sportski klubovi ili gradska tvrtka Športski objekti. O ovakvim igralištima se briga vodi po prijavi, a to ide preko Gradskih četvrti i Mjesnih odbora, no već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća 12. listopada ići ćemo s odlukom da se i ta igrališta predaju na upravljanje i održavanje Športskim objektima, rekao je Alerić, dok nas je predsjednik Gradske četvrti Retfala Željko Lijić izvijestio o rezultatima izvida.

- Izvidom je utvrđeno oslabljenje poprečnog presjeka cijevi stupa koša nastalo korozijom na mjestu spoja cijevi i terena. Uslijed nenamjenskog korištenja koša vješanjem, aktivirala se sila momenta koja je uzrokovala pucanje cijevi na najslabijem mjestu. Preventivno je i s drugog koša skinut obruč te će i on ići na rekonstrukciju, napisao je Lijić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:39