LOPOVSKI DUO

KAKO SU OPERIRALI PLJAČKAŠI KOJI SU TJERALI STRAH U KOSTI PO ZAGREBU Jedan je upadao u pošte i kladionice, a 'taksist' mu je bio poznati dizač utega!

Nakon što smo izvijestili da je Miroslav L. (30) iz Zagorja uhićen prilikom pljačke poslovnice Hrvatskih pošta prošli četvrtak, kad je dvije minute prije kraja radnog vremena uz prijetnju pištoljem ukrao 45.000 kuna, doznajemo da je ukupno odradio osam razbojništava te da mu je pomagač u svim (ne)djelima bio Filip Š.H., powerliftingaš kojeg je stegovno vijeće HZTA (Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping) zbog korištenja nedozvoljenih sredstava na prvenstvu Hrvatske kaznilo četverogodišnjom zabranom nastupa. Lopovski duet je od 20. listopada pa do 1. prosinca ukupno zaradio 197.100 kuna prijeteći nožem ili, pak, plastičnim pištoljem. Za razliku od 45.000 kuna s kojima u posljednjoj pljački pošte nisu uspjeli pobjeći, nije poznato gdje su sakrili ili na što su potrošili ostalih preko 152.000 ukradenih kuna.

Kako doznajemo, seriju razbojništava započeli su 20. listopada oko 21,10 sati u Zaboku kada su se okomili na kladionicu Stanleybeta u Ulici Matije Gupca. Miroslav L. je stavio potkapu na glavu dok ga je prijatelj snagator čekao u autu, najvjerojatnije Fiat puntu krapinskih oznaka. Po ulasku u kladionicu Miroslav L. je naredio zaposlenici da ode u toalet naslonivši joj nož na trbuh. U strahu za život ona ga je poslušala, a on se poslužio s 2100 kuna iz kase pritom joj viknuvši da joj neće ništa napraviti te da ne zove policiju. S plijenom je istrčao van i uskočio u auto u kojem ga je čekao Filip Š.H.

Facebook
Snagator Filip Š. H.

Potom su 4. studenoga odlučili svoje poslovanje proširiti na Zagreb pa je Filip dovezao Miroslava do Super sporta na Podsusedskom trgu oko 20 sati. Po ulasku u kladionicu Miroslav je djelatnici povikao: 'Daj pare'. Zaprijetio joj je pištoljem za koji ona nije znala da je plastični pa je iz sefa izvadila 14.000 kuna s kojima je maskirani Miroslav pobjegao u noć. Dva dana kasnije oko 19,55 sati ista priča u PSK u Jablanskoj ulici no tu je fantom Miroslav naišao na zid. Iako je kladioničarki pokazao pištolj te joj naredio da otvori vrata pulta, ona ga nije poslušala pa mu nije ništa drugo preostalo nego da ode praznih ruku.

Odlučni da ipak nešto zarade tu večer, sat vremena kasnije Filip i Miroslav su se odvezli do PSK na Laništu. Prema ustaljenom scenariju Miroslav ulazi u kladionicu te viče: 'Gdje je sef? Sef? Otvaraj sef!” Dok djelatnici prijeti plastičnim pištoljem ona mu iz sefa daje 23.000 kuna s kojima, opet, uspješno bježi u nepoznato.

Apetiti su se dvojici lopova očito povećali pa je 10. studenoga Miroslav L. upao s pištoljem u Stanleybet u Argentinskoj ulici. Uporno je prijeteći tražio da otvori sef, a kako mu je ona rekla da ga ne može otvoriti on je odlučno razvalio blagajnu u kojoj je bilo par stotina kuna. Vidjevši da je to sića, odustao je od razbojništva i pobjegao Filipu u auto.

Shvativši kako su razbojništva u kladionice rizik što li zbog dobrih mjera zaštite ili, pak, malih novčanih iznosa, Miroslav L. i Filip Š.H. odvezli su se do pošte u Albaharijevoj ulici. Tog 11. studenoga u 19,47 sati Miroslav je s plastičnim pištoljem upao u poslovnicu Hrvatskih pošta i nakon upućenih prijetnji ukrao 20.000 kuna. Prema istom scenariju opljačkali su 15. studenoga i poštu u Golikovoj ulici no tamo su se dovezli u Seat Ibizi.

Zagrebački kriminalisti su, tada, međutim shvatili da imaju posla s istim osobama pa su se odlučili uhvatiti u koštac pod svaku cijenu s razbojnicima kako bi zaustavili val pljački i vratili sigurnost među građane. Kao da su pretpostavljali da će se razbojnici vratiti u poštu u Albaharijevoj ulici. Dvije minute pred zatvaranje Miroslav je utjerao strah u kosti trima zaposlenicama pošte. U strahu za živote dale su mu 45.000 kuna. No tada je u poslovnicu ušao policajac u službi koji se ciljano zatekao kod pošte pred njezino zatvaranje. Razbojnika je razoružao, svladao i uhitio. A hrvatski teškaš u ulozi Miroslavovog vozača uspio je na kratko pobjeći, ali ubrzo je i on uhićen. Obojici se, kako doznajemo, na teret trenutno stavlja osam razbojništava u kojima su ukrali nepunih 200.000 kuna!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:30