LIKVIDACIJA U PARKU

KRONOLOGIJA VELIKOG MISTERIJA Nakon devet godina potrage za istinom i niza obrata krunska svjedokinja promijenila iskaz: 'Ništa nisam čula ni vidjela'

Aleksandar Koprenica (31) u ponedjeljak je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbe da je 2008. godine nožem nasmrt izbo Franu Despića
 CROPIX

Aleksandar Koprenica (31) oslobođen je optužbe da je 2008. godine u zagrebačkom parku Ribnjak, tijekom sukoba dviju skupina mladića, nožem nanio smrtonosne ozljede 18-godišnjem Frani Despiću i pokušao teško ozlijediti njegova prijatelja. Prema nepravomoćnoj presudi koju je u ponedjeljak objavilo vijeće Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Tanje Pavelin Borzić, nema dokaza da je optuženi Koprenica to učinio.

Nož Leatherman

Tužiteljstvo je teretilo Koprenicu da je, tada kao 25-godišnjak, 15. ožujka 2008. izbo Despića preklopnim nožem Leatherman, i to nakon što su Despić i njegovi prijatelji napali Kopreničino društvo dok su navečer u parku pili na klupicama. Usto je bio optužen i da je nožem porezao i ubo i jednog njegova prijatelja, nanijevši mu lake tjelesne ozljede.

Ovaj je postupak budio veliku pozornost javnosti jer je 2008. nakon nekoliko mjeseci Državno odvjetništvo najprije odustalo od progona Koprenice zbog nedostatka dokaza. Majka Frane Despića potom je sama pokušala preuzeti kazneni progon. Podigla je optužnicu, no ona je odbijena, kao i njezina žalba na odluku o odbijanju, čime je postupak pravomoćno bio obustavljen. Međutim, u siječnju 2013. zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo dolazi do novog dokaza, pronašavši novu svjedokinju Tinu D. koja je navodno bila u Kopreničinu društvu u trenutku ubojstva i vidjela kako je Koprenica “ispikao” Despića. Zatražena je obnova postupka, a u travnju 2013. Vrhovni sud odbio je žalbe obrane pa se postupak protiv Koprenice nastavio nakon petogodišnjeg prekida.

No, krunska svjedokinja u novome iskazu ustvrdila je da “pikanje” nije vidjela, nego da je od drugih prijatelja u društvu te večeri “čula da je Koprenica ispikao Despića”. Optužnica je na koncu ipak potvrđena na sudu i počelo je suđenje Aleksandru Koprenici.

Tina D. ispitana je u svojstvu svjedoka i tijekom rasprave.

- Ona je izjavila da sukob nije vidjela, da se ne sjeća nikakvih detalja i da nikada nije izjavila da je vidjela optuženika da je ikoga ubo nožem - istaknula je sutkinja Pavelin Borzić, osvrćući se na iskaz svjedokinje zbog koje je došlo do obnove postupka.

Sutkinja je u usmenom obrazloženju analizirala i druge provedene dokaze. Pritom je naglasila da ni iskazi svjedoka, sudionika sukoba, ni nalazi vještaka ne opovrgavaju Kopreničinu obranu u kojoj je tvrdio da nije aktivno sudjelovao u sukobu. Koprenica je naime potvrdio da je kritične večeri kod sebe imao “višenamjenski alat”, odnosno preklopni nož marke Leatherman. Kazao je da je sjedio na klupi i njime otvarao bocu, kada je napadnut letvom te je podigao ruke kako bi se obranio i pritom se porezao po prstu. Sklopivi nož potom je odbacio i on je kasnije pronađen i vještačen.

Manjkavi dokazi

Kako je kazala sutkinja, nitko od svjedoka, ni iz jedne ni iz druge skupine, nije prepoznao Koprenicu kao jednu od osoba koja je aktivno sudjelovala u sukobu. Neki su spominjali više osoba koje su u rukama držale nešto nalik na noževe, neki su spominjali muškarca u maslinasto zelenoj majici s kapuljačom, koji je glasno prijetio “pikanjem”, ali nitko u tom kontekstu nije dao opis optuženog Koprenice koji je bio obučen u crvenu majicu. Drugi sudionici naveli su mahom da su ga vidjeli tek u policiji, a neki još kasnije, tijekom samog kaznenog postupka. Osim toga, istaknula je predsjednica sudskog vijeća, vještačenjem se nije moglo utvrditi jesu li smrtonosne ozljede nanesene Kopreničinim preklopnim nožem. Provedenim DNA vještačenjem na oštrici noža nisu pronađeni biološki tragovi oštećenika.

No, istovremeno su na njegovu “alatu” pronađeni tragovi njegove krvi, što, prema sudu, podupire njegovu obranu da mu se nož pri obrani od udarca sklopio i porezao ga. Provedeno je i vještačenje odjeće optuženika, a ni na njoj nisu pronađeni nikakvi biološki tragovi drugih sudionika koji bi upućivali na bliži tjelesni kontakt tijekom sukoba. S obzirom da ga nitko od svjedoka, pa ni nova krunska svjedokinja, nije teretio te da nema materijalnih tragova koji bi jasno upućivali na njegovu krivnju i “rušili” njegovu obranu, vijeće ga je oslobodilo optužbe.

Tužitelj će se žaliti

Aleksandar Koprenica u ponedjeljak nije došao na izricanje presude. No, došla je majka ubijenog Despića. Nije ništa komentirala, nego ju je nakon objave oslobađajuće presude samo zanimalo hoće li se zastupnik optužbe žaliti. Hoće, rekao joj je.

Ključne godine

2008. osumnjičeni dolazi u policiju s nožem

U parku na Ribnjaku ubijen Frane Despić (18). Za ubojstvo je osumnjičen Aleksandar Koprenica, koji se predaje policiji te im predaje nož kojim je navodno počinio ubojstvo. Koprenica se brani šutnjom, a ubrzo se otkriva kako na nožu nema tragova krvi ubijenoga te se istraga obustavlja.

2013. tužitelji pronalaze svjedokinju

Nakon obustave istrage državno odvjetništvo i policija pronalaze novu svjedokinju T. D. koja do tada nije bila ispitivana i koja tvrdi kako je vidjela da je Koprenica ispikao Despića. Tužiteljstvo traži i dobija obnovu postupka, no T.D. mijenja iskaz i kaže da nije neposredni očevidac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:04