ZAOKRET U ISTRAZI

Krv ubojice Zaradića sud testira na HIV

Glavni razlog Ljubomirova očaja bila je neka teška bolest, tvrdi njegov prijatelj. Dok je on sam prijateljima spominjao rak prostate, nakon tragedije odmah je krenulo nagađanje da je obolio od side.

Uništio sam sebe i obitelj, jedna je od posljednjih rečenica kojom je Ljubomir Zaradić bliskom prijatelju, kratko prije stravičnog masakra u kojem je poubijao svoju suprugu i djecu, a zatim ubio i sebe, dao naslutiti dramu koju je ova obitelj proživljavala posljednjih mjeseci.

Premda je prva reakcija onih koji su poznavali nesretnu obitelj bila šok zbog činjenice da su ih svi doživljavali kao skladnu i sretnu familiju, ispod idilične površine posljednjih mjeseci tekli su dramatični i mučni događaji, doznaje Slobodna Dalmacija.

Prije svega, Ljubomira je pratio glas osobe sklone izvanbračnim avanturama. No, koliko su u stanju rekonstruirati njegovi bliski prijatelji, njegove avanture i moguće nesuglasice sa suprugom nisu bile razlog zbog kojeg je Ljubomir posljednjih mjeseci odavao dojam rastrojenog čovjeka, osobe na rubu - barem ne ključni razlog.

Par puta sam ga savjetovao da se smiri, da pazi što radi, ali on je jednostavno bio takav. Bio je zgodan, markantan, žene su padale na njega. Jako je držao do sebe, a istovremeno bio patrijarhalno odgojen, kaže Ljubomirov prijatelj

Glavni razlog Ljubomirova očaja definitivno je bila neka teška bolest, tvrdi nam njegov bliski prijatelj. Dok je on sam prijateljima spominjao rak prostate, nakon tragedije odmah je krenulo nagađanje da je obolio od side.

Definitivnu istinu pokazat će nalaz Zavoda za javno zdravstvo, kojem su na kompletnu analizu, nakon obdukcije, upućeni uzroci krvi i tkiva. Među ostalim, u dogovoru s istražnim sucem, patolog je od Zavoda posebno zatražio i test na virus HIV-a.

Takav test nije dio standardne rutine, ali sudac ga je odlučio naložiti, neslužbeno doznajemo, nakon što je dobio preliminarne rezultate provjera i obavijesnih razgovora s najbližom rodbinom stradalih koje je obavila policija.

“S obzirom na njegovo raspoloženje, koliko je bio u depresiji i loše u posljednje vrijeme, moralo je to biti nešto mnogo ozbiljnije od raka prostate”, napominje nam jedan bliski Ljubomirov prijatelj. Svoj očaj Ljubomir posljednjih mjeseci nije skrivao ni pred ljudima s kojima nije bio čak ni toliko blizak.

“Nisam dobro. Strah me je. Tko će se brinuti o mojoj djeci ako odem, tko će ih odgajati?” izjadao se nedavno nakon jednog ručka, kada su ga prijatelji pokušali utješiti, podići mu raspoloženje. Istodobno, i kolege njegove supruge Orijane primijetili su da je i ona tonula u sve teže raspoloženje. Tjedan dana prije tragedije, rasplakala se za radnim stolom. Kolegica joj je pokušala pomoći, pitala ju je što je muči.

“Ma ništa, neki problemi”, kratko je odgovorila. U to vrijeme Ljubomir je već bio odsutan s posla nekoliko mjeseci. Prvo je uzeo bolovanje, a onda i godišnji odmor. Naglo je smršavio. Njegov prijatelj prisjeća se da je u to vrijeme viđen ispred KBC-a Split s kuvertom liječničkih nalaza, prenosi Slobodna Dalmacija.

Uslijedio je put u Zagreb na dodatne kontrole, nakon čega mu je raspoloženje još više palo. Tragedija je vodila k svojem epilogu. Kratko prije masakra, Ljubomirov automobil je jedan njegov poznanik vidio u kasno doba parkiran pokraj mosta preko Cetine kod Čaporica, na izlazu s autoceste. Ljubomira je vidio malo dalje, na samome mostu.

Sljedeći vikend Ljubomir je proveo na selu s obitelji, odakle se vratio s automatskom puškom.

Rano sljedećeg jutra, dok je njegova obitelj spavala, posegnuo je za njom i krenuo prema sobi u kojoj je njegova supruga spavala s kćerkom u naručju.

“Jedino što ga je moglo natjerati na takvo što jest misao da je nepopravljivo naudio svojoj obitelji svojim ponašanjem”, tvrdi naš sugovornik.

“Ako i nije mislio da je svojom bolešću ugrozio i svoju obitelj, onda se jednostavno nije želio razdvojiti od njih. Toliko ih je volio da ih nije želio napustiti”, kaže jedan njegov bliski prijatelj.

Jer, ono oko čega se svi slažu jest da je Ljubomir obožavao svoju djecu, čak s pomalo posesivnosti. Bio je pažljiv otac i beskrajno ponosan na svoju djecu. Stravičan čin koji je počinio tako otkriva razmjere njegova očaja, potpunog sloma koji je doživio, kazuje njegov prijatelj.

Prema prvim nalazima, obdukcijom nisu nađeni tragovi tumora koji je spominjao prijateljima. No, s obzirom na sve priče koje su se pojavile nakon tragičnog događaja, uzorci krvi i tkiva poslani su i na analizu u Zavod za javno zdravstvo. Rezultati zatraženih analiza će biti poznati za otprilike tjedan dana. Tada bi trebao biti otkriven i posljednji djelić u mozaiku stravične priče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:14