PRIJEVARA

KUPAC ATRAKTIVNOG ZEMLJIŠTA I AGENCIJA ZA PRODAJU NEKRETNINA OBMANUTI Nestalo 250.000 €, a da ni u jednom trenutku nisu ni posumnjali što im se događa

 
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

“Od čitavoga posla sam dobio samo 2000 eura, ostatak sam predao muškarcu kojega poznajem pod imenom Marko, a upoznao sam ga u Francuskoj. On mi je i dao krivotvorenu putovnicu i objasnio mi sve što trebam napraviti.”

Ispričao je ovo policajcima višestruko osuđivani Rudolf Kralj (71), hrvatskoj javnosti poznati i iz slučaja krijumčarenja 150 kilograma kokaina za što je prije 15 godina bio pravomoćno oslobođen, te osoba koju je policija nakon jednogodišnje istrage prije tri dana uhitila zbog prijevare sa zemljištem vrijednim 250.000 eura.

Završio u Remetincu

Kralj je tako u petak završio u Remetincu zbog opasnosti od ponavljanja djela, međutim, novcu, dakle navedenih 250.000 eura, nema ni traga. Kako smo uspjeli neslužbeno doznati, policija je Kralja osumnjičila da je u ljeto prošle godine uz pomoć krivotvorene putovnice i vlasničkoga lista prodao zemljište koje uopće nije bilo njegovo. Radilo se o 2000 m² vrlo atraktivnoga zemljišta u Vodicama, čiji je vlasnik bio Branimir H. Kralj je, pak, prema tvrdnjama policije, najprije izradio krivotvorenu putovnicu s podacima Branimira H. te Kraljevom fotografijom. Također, izradio je i krivotvoreni vlasnički list za spomenuto zemljište u Vodicama.

U lipnju prošle godine Kralj je, sumnja policija, kontaktirao jednu poznatu hrvatsku tvrtku za prodaju nekretnina te im se predstavio kao Branimir H. nudeći atraktivno zemljište na prodaju po cijeni od 175 eura po kvadratu. Tvrtka je ubrzo, ništa ne sumnjajući i pronašla kupca, a cijena za spomenutih 2000m² na kraju je usuglašena na 250.000 eura. Ni predstavnici posredničke tvrtke ni kupac u niti jednome trenutku nisu posumnjali kako imaju posla s varalicom, već su mislili da posluju s Branimirom H., istinskim vlasnikom zemljišta. U jednome javnobilježničkome uredu potpisan je ugovor o kupovini kojim je Filip B. postao “vlasnik” zemljišta, a za što je Branimiru H., a zapravo Kralju, u dva navrata predao po 125.000 eura, dakle ukupno 250.000 eura.

Ranko Šuvar / CROPIX
Rudolf Kralj u zagrebačkom Županijskom sudu prilikom suđenja za krijumčarenje kokaina za što je bio pravomoćno oslobođen optužbe

Nakon primitka novca, Kralj je nestao, a ubrzo su i kupac zemljišta i agencija shvatili da su prevareni te da su poslovali s “duhom”. Sve su prijavili policiji, no Kralj iza sebe nije ostavio nikakve tragove, isprave, otiske, ništa po čemu bi policija uspjela otkriti o kome se zapravo radi. Tek nedavno, dakle nakon jednogodišnje istrage, policija je kao počinitelja identificirala Kralja, osobu koja im je zbog niza prijašnjih slučajeva već bila u evidencijama.

Najpoznatiji od njih bio je krijumčaranje 150 kilograma kokaina koji je u lipnju 2000. godine zaplijenjen u Trstu.

Kokain među bananama

Kralju je u tome slučaju policija stavljala na teret da je zajedno s nekoliko nepoznatih osoba organizirao krijumčarenje spomenutoga kokaina iz Ekvadora u Italiju u pošiljci banana. Poveznica Kralja i droge u navedenom slučaju bilo je polog koji je Kralj uplatio za transport banana, a na suđenju u Zagrebu tvrdio je da je naručio banane, ne znajući da je u kontejneru i kokain. Kralj je u ovome slučaju bio pravomoćno oslobođen 2003. godine.

Nakon što je uhićen zbog prijevara sa zemljištem, policajcima je rekao kako ga je u sve uvukao izvjesni Marko, a s kojim je radio na “baušteli” u Francuskoj. Nakon povrataka u Hrvatsku Marko mu je, tvrdi, ponudio da si malo zaradi, te mu je predao putovnicu na ime Branimira H., rekavši mu što sve treba raditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:51