PREVARANTICE

MAJA I MARA IZVLAČILE NOVAC OD NEZAPOSLENIH GRAĐANA Obećavale im posao preko veze u Carini: 'Morala sam, dečko mi je u zatvoru, a ostavio mi dugove'

 
 Ilustracija/CROPIX

Draženka D. (56) zvana Maja, po zanimanju carinski otpravnik i trenutačno zaposlena u jednom porečkom hotelu, i njezina prijateljica domaćica Marizela Š. (36) zvana Mara, nepravomoćno su na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđene jer su, svaka na svoj način, nezaposlene građane obmanjivale da će ih zaposliti u Carini, točnije na Zagrebačkom velesajmu kao tzv. leteće carinike, administratore, čistače, skladištare...

Mozak operacije

Sudac Dario Lokas zbog pet kaznenih djela, od kojih je Draženka sama odradila četiri, osudio je Draženku D. kao mozak operacije na godinu i osam mjeseci zatvora, a njezinoj je kompanjonki Marizeli dosudio šest mjeseci s jednogodišnjim rokom kušnje. Kao olakotne okolnosti sud je Draženki D. uzeo u obzir priznanje, čime je pridonijela efikasnosti i ekonomičnosti postupka te izraženo žaljenje, ali i činjenicu da su si pribavile ispodprosječnu imovinsku korist s obzirom na vrstu i broj (ne)djela. Blažoj osudi pridonijela je i njezina spremnost da oštećene obešteti. Za razliku od Marizele kojoj je olakotna okolnost njezina ranija neosuđivanost, Draženka je na Općinskom sudu u Osijeku već osuđena zbog prijevare prošle godine, pa joj je to bila otegotna, uz činjenicu da je iskoristila tešku situaciju oštećenika pokazavši nad njima upornost u činjenju djela i naglašen intenzitet kriminalne volje.

- Točno je sve iz optužnice. Sve sam osmislila i organizirala, a činila sam to i u dogovoru s Marizelom. Znate, našla sam se u teškoj životnoj situaciji jer sam radila, a nisam dobivala plaću. A kako je moj izvanbračni suprug D. K. K. na izdržavanju zatvorske kazne, ostavio mi je dugove pa sam na neki način morala pribaviti novac za povrat istih. Znam da moja teška životna situacija ne može biti opravdanje za počinjenje kaznenih djela, ali sam tada bila pritisnuta sa svih strana pa sam se odlučila za to kao jedinu moguću opciju. Žao mi je zbog svega učinjenog. Spremna sam preuzeti odgovornost i prema svojim mogućnostima, nadoknaditi pričinjenu štetu. Mislim da sam s ovim završila sa svojim kriminalnim ponašanjem. A nakon što mi istekne ugovor o radu u Poreču u ožujku iduće godine, vratit ću se u Zagreb i tražiti posao jer mi je direktor jedne tvrtke obećao ga pronaći - objasnila je sucu Draženka D., prokazavši kao jedan od motiva za ulazak u kriminalne vode i partnerove dugove koji su se nagomilali zbog hormonske terapije jer je u međuvremenu promijenio spol.

Vratit će novac

Od osoba kojima su obećavale posao preko veze u Carini od studenoga 2015. do prosinca prošle godine, “Maja i Mara” uzimale su osobnu dokumentaciju, ali i novac radi tobožnjih troškova liječničkih pregleda. Nalazile su se s građanima po kafićima, a obećavali su im posao za koji su trebali biti plaćeni od 4000 do 7000 kuna, uz topli obrok, beneficije... Priskrbile su si 17.500 kuna koje se, po pravomoćnosti presude, obvezala vratiti oštećenima.

Primopredaja novca i dogovori u kafiću

Od 28. siječnja do 1. veljače prošle godine Draženka D. se Zvonimiru K. predstavila kao Maja i ponudila mu posao preko veze u skladištu na Carini na Velesajmu na poslovima pregleda dokumentacije kamiona i vaganja robe. Kako bi bila što uvjerljivija, tražila ga je presliku domovnice, svjedodžbe te uvjerenje o nekažnjavanju, a za liječnički ga je tražila 485 kuna.

- Nudi se radno mjesto letećeg carinika za koje je potrebna visoka škola. Plaća je 7500 kuna, radi se 12-24 odnosno 12-48 sati i idu tri mjeseca beneficije. Za licencu je potrebno platiti 5000 kuna, a budući da ide preko veze, licenca košta 12.500 kuna - rekla je Draženka žrtvi koja joj je u dva navrata u kafiću El Padron u Metalčevoj predala tražene iznose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:38