BEČKI REKETARI

Marko je prvi Hrvat povezan s ISIS-om? Austrijanci tražili reketare, a pronašli radikale

Austrijska policija razbila je brutalnu kriminalnu bandu koja se sastojala od skupine Hrvata, Čečena i Srba, a vodio ju je Austrijanac podrijetlom iz BiH Edin D. (37) zvani Edo koja je, prvenstveno u Beču, naveliko reketarila ugostitelje i vlasnike raznih shopova. U istragu se međutim uključila i austrijska tajna služba, i to zbog indicija o mogućoj povezanosti određenih članova bande s teroristima Islamske države.

Radi se dvojici Čečena, a pod posebnim povećalom našao se uhićeni hrvatski državljanin Marko Z. (23).Austrijski savezni kriminalistički ured dao je niz informacija o članovima bandi, kao i njihove fotografije, a u pogledu uhićenog Hrvata istaknute su sumnje da je možda povezan s ISIL-om. Indicija je više. Tijekom opservacija članova bande zapaženi su česti odlasci Marka Z. u jednu bečku džamiju koja slovi kao okupljalište simpatizera ISIL-a.

Markova sestra u ISIL-u

Također su zabilježeni njegovi kontakti putem interneta s više osoba koje se nalaze na tjeralicama Interpola zbog povezanosti s terorizmom. Kod njega su pri pretresu pronađene i islamističke zastave, a uz njega i dvojicu Čečena spominju se i sumnjivi boravci u Francuskoj prošle godine te fotografije na kojima poziraju s podignutim kažiprstom, što se ističe kao simbol ISIL-a. Austrijski istražitelji ipak su vrlo oprezni u pogledu moguće povezanosti uhićenih osoba s terorizmom te ih za sada tretiraju kao osumnjičene za teška kaznena djela iz sfere klasičnog kriminala. Službeni organi posebno su istaknuli da je Marko Z. osobno prijavio nestanak svoje sestre i pritom naveo kako misli da se pridružila ISIL-ovoj miliciji u ratu u Siriji. Takva prijava teško bi se mogla očekivati od osobe uvjerene u džihadističku ideologiju, dodali su. Banda koja se nazivala Struja, slovi kao izrazito brutalna. Zbog toga je policija za oštećene osobe omogućila program zaštite svjedoka jer se sumnja da se mnoge žrtve i dalje osjećaju ugroženima i ne žele prijaviti iznude. Za prljave poslove, premlaćivanja, paljenje vozila, demoliranje lokala te druge oblike zastrašivanja i prijetnji, Edine naloge odrađivali suosumnjučeni Čečeni. Uglavnom se radilo o osobama s iskustvom u borilačkim sportovima.

Reketarili ugostitelje

Dolazili bi do vlasnika lokala, prvenstveno u dva bečka okruga, te bi s njima “porazgovarali” o potrebi angažiranja redara uz novčanu naknadu. Već na prvo protivljenje, vlasnici su znali dobiti udarac glavom u glavu ili bi ih brutalno pretukli. Također su znali upadati kao gosti u lokale, izazvati nered te pretući i vlasnika i goste te porazbijati inventar. Kada takva “uvjeravanja” ne bi urodila plodom, sljedeći korak bio bi paljenje automobila vlasnika, a potom bi stigla i poruka: “Sljedeći put gorjet će ti kuća”. Od vlasnika lokala iznuđivali su iznose od 10.000 do 100.000 eura. Jednog ugostitelja prisilili su da zaposli njihovu kompanjonku, srpkinju Maju S., kao šankericu, da bi imali precizan uvid u prihode lokala. Utvrđeno je da je banda u dvije godine sigurno iznudila najmanje 240.000 eura, a pretpostavlja se da bi se iznos mogao popeti i iznad pola milijuna eura. Jednog oštećenika, poduzetnika koji je povukao prijavu, tražili su iznos od čak 1,5 milijuna eura. Članovi bande novac su investirali u luksuzne automobile, primjerice Mercedes i Bentley kojima su krstarili bečkim ulicama, kupovali su dizajnersku odjeću i skupocjene satove. Kod njih je zaplijenjeno i više pištolja, među ostalim model James Bonda PPK posebne izrade, kromiran, s pozlaćenim okidačem.

Svih osmero osumnjičenih članova bande nalazi se iza rešetaka u zatvoru Josefstadt.

...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:54