UBOJICA MEDICINSKO ČUDO

METAK MU PROZUJAO KROZ SAMO SREDIŠTE MOZGA, A ON SE OPORAVLJA Hrvatski doktori ne pamte ovakav slučaj: 'Ovo je slično Schumacherovoj situaciji...'

 HANZA MEDIA

Gotovo zvuči nevjerojatno, ali je istinito. Boris Č. (50) koji je krajem rujna ove godine u blizini Srednje pomorske škole iz automatske puške ubio svoju suprugu Maricu Č. (49), nakon čega je iz iste puške pucao sebi u glavu, još je uvijek živ, piše Slobodna Dalmacija.

On boravi na Odjelu neurokirurgije KBC-a u Splitu i njegovo zdravstveno stanje je za nijansu bolje negoli je to bilo pred 20-ak dana, kada smo pisali o tome da ga na Neurokirurgiji čuvaju policajci.

Kako neslužbeno doznajemo iz KBC-a Split, Boris Č. pomiče ruku i nogu, samostalno diše, ali još uvijek nije kontaktibilan, odnosno oči drži zatvorenima i ne može komunicirati s okolinom.

Splitski liječnici odavno nisu imali ovakav slučaj da čovjek s čistim prostrijelom mozga ovako dugo živi, pače, njegovo se zdravstveno stanje popravlja. Kako bi cijela situacija još bila i čudnija, kod ovog pokušaja samoubojstva radilo se o prolasku projektila kroz sami centar mozga. Dakle, metak nije prošao nekim "bezveznim" perifernim dijelom mozga, već samim centrom u kojemu se nalaze vitalne funkcije mozga, kao što se centri za kontrolu rada srca ili za disanje.

Ipak, teško je povjerovati da zdravstveno stanje Borisa Č. može biti još bolje, iako ono najviše ovisi o strijelnom putu samog projektila.

- Mislim s 90-postotnom sigurnošću, iako nisam vidio nalaze mozga ozlijeđenog čovjeka, da će njegovo zdravstveno stanje i dalje biti takvo kakvo je sada. On je sada u stanju vigilne kome. Pacijent može disati, srce mu radi normalno, može čak povremeno otvoriti i oči, može povremeno pokretati dijelove tijela, ali nema nikakvu interakciju s okolinom. Sasvim je svejedno kako je došlo do teške ozljede mozga, odnosno je li u pitanju bio prostrijel ili jak udarac u mozak. Važno je koji su dijelovi mozga zahvaćeni tom ozljedom.

Sličan primjer je i onaj Michaela Schumachera koji s teškom ozljedom mozga živi već nekoliko godina.

I ovaj splitski pacijent može živjeti isto tako godinama, ali ne treba očekivati neke značajnije promjene njegova zdravstvenog stanja. Njegovo stanje i njegov oporavak ipak će najbolje pratiti vrsni liječnici splitske neurokirurgije. Njegov neurološki oporavak može trajati do godine dana, no mislim da više ne treba očekivati neke promjene nabolje - kazuje jedan od najpoznatijih hrvatskih neurokirurga prof. dr. Krešimir Rotim, predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a sestara milosrdnica u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:13