TRAGEDIJA U SPLITU

MISTERIJ SMRTI MLADIĆA NA ULTRI Strah od prekršajne prijave platio životom progutavši 6 grama 'trave', svjedoci optužuju policiju: 'Mlatili su ga'

 
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Prema neslužbenim informacijama, 24-godišnji T. V. iz Splita, koji je u nedjelju iza 20.30 sati pri bijegu od policije, u blizini nekadašnjih PIS-ovih baraka, progutao plastičnu vrećicu s tada još nepoznatim sadržajem, preminuo je uslijed gušenja. To je potvrdila obdukcija koja je obavljena na patologiji KBC-a Split.

Mladić je progutao plastičnu vrećicu u kojoj je, kako je naknadno utvrdila policija, bilo šest grama marihuane. Da je ova tragična odluka mladića bila potpuno besmislena, najbolje govori činjenica da bi on - ako bi policija kod njega i pronašla šest grama marihuane - bio prekršajno prijavljen, odnosno platio bi novčanu kaznu iz Zakona o suzbijanju zloporaba droga, i to zbog posjedovanja. Kazne za takav prekršaj variraju od 5000 do 20.000 kuna, a o visini kazne odlučuje prekršajni sudac.

Izrazito velik broj negativnih reakcija na društvenim mrežama izazvala je vijest o njegovoj smrti. Kako se već pisalo, policija je presrela mladića, a ustanovljeno je da se radi o mladom pomorcu T. V. iz Splita, u Ulici VIII. mediteranskih igara te je posumnjala da posjeduje drogu. Prema policijskom priopćenju, kad su ga htjeli legitimirati, mladić je počeo bježati, a oni su potrčali za njim. Sustigli su ga i svladali te mu stavili lisičine na ruke i krenuli s njim prema policijskom vozilu, no mladiću je tada naglo pozlilo. Iako su mu odmah pružili pomoć, mladić je nažalost preminuo.

Kod mladića nije nađena nikakva druga droga osim ovog paketića koji je progutao tako da očito ne stoje priče da se radilo o dileru. Policiju smo pitali koliko je vremena prošlo od trenutka kad je mladić uhićen do trenutka kad mu je pozlilo te što su policajci napravili da mu pomognu.

- Čim je, prilikom kretanja prema službenom vozilu, osobi pozlilo, policijski službenici su ga odmah polegli na pod, skinuli mu sredstva za vezivanje te mu zajedno s građanima koji su se zatekli na mjestu događaja pružili pomoć. Istodobno je pozvana i Hitna pomoć, koja je ubrzo stigla na mjesto događaja i nastavila s pružanjem pomoći osobi, koju su zatim odveli u bolnicu. Postupanje policijskih službenika od trenutka uhićenja i stavljanja sredstava za vezivanje, do trenutka kada je osobi pozlilo i kada su mu skinuta sredstva za vezivanje trajalo je dvije minute - glasi odgovor splitske policije. Je li postupanje bilo u skladu s ovlastima, provjeravat će se i s razine MUP-a.

Provjeravat će se jesu li postupci policajaca bili u skladu s pravilnikom o postupanju, pa će se od svakoga od njih ponaosob tražiti očitovanja o postupanju, ali i od građana koji su bili nazočni policijskoj intervenciji. Vjerojatno će zauvijek ostati tajna zašto je mladić kad je vidio policajce sa drogom zbog koje bi bio samo prekršajno prijavljen odlučio bježati i zašto je nakon toga progutao paketić droge što ga je, kako su ustanovili na obdukciji stajalo života.

Svjedoci optužuju policiju, policija ih demantira

Neki svjedoci za Novi list tvrde da je policija bila nasilna prema preminulom mladiću.

- Dok je ležao na tlu udarali su ga šakama u rebra i glavu. Znam da je imao vrećicu s marihuanom, u pitanju su bila dva ili tri grama. U strahu je išao progutati tu vrećicu, ali nije mogao dok su ga udarali, uvjeren sam da je zbog toga zapela u dušniku i da se zato ugušio. Umro je zbog policijske represije, načina na koji su ga uhitili i s kojim su pokušali doći do tog dokaza, je... ih dokaz! - ogorčen je jedan sugovornika Novog lista.

- Bio je na samo koji metar od prijatelja, vidio je kako ga vode preko križanja i kako nije mogao sam hodati, dva policajca u civilu držali su ga između sebe, a treći ga je i tada, još jednom udario, a dodaje kako su njemu na kraju cijele akcije rekli samo "gubi se".

No, u splitskoj policiji ovakve optužbe smatraju neutemeljenima.

- Unutarnja kontrola tek treba obaviti svoj posao, ali mislim kako doista nitko od naših djelatnika nije prekoračio ovlasti, uostalom sve se događalo na javnoj površini na kojoj je bilo dosta svjedoka i potencijalnih kamera za snimanje da bi se netko upuštao u navodno udaranje osumnjičenog - rekao je neslužbeno jedan od djelatnika splitske policije. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:31