PRONALAZAK LUBANJE UZNEMIRIO ELITNU ČETVRT

Misterij u Zagrebu: Prostrijelna rana je na sljepoočnici, a zrna nema. Gdje je ostatak kostura?

U lubanju je pucano iz neposredne blizine pa se nagađa da je riječ o davnom samoubojstvu
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Zagrepčanka Kata G. šokirala se kada je u nedjelju navečer uz puteljak na zagrebačkom Horvatovcu nabasala na ljudsku lubanju. Šetala je cestom koja vodi prema Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i vjerojatno pokušala skratiti put pa krenula preko makadama koji sada služi kao parkiralište. I tamo je ležala lubanja, odbačena u obližnjoj šikari punoj smeća, građevinskog otpada i lišća. Kata je odmah pozvala policiju. Bilo je to točno u 21.33 sati.

FOTO Pozvana policija: U grmlju na Medveščaku pronađena ljudska lubanja s rupom od metka

Policija je područje pretražila, a idućeg jutra uz pomoć djelatnika Zrinjevca i Čistoće raščistila šikaru. No, ostatak tijela, tj. kostura nije nađen, a još se ne zna ni kome je pripadala i kada je ta osoba preminula.

Pucano iz velike blizine

Riječ je lubanji koja je prilično stara, možda i više od 15 godina, ali to je zasad nemoguće utvrditi zbog stalnih vremenskih promjena. Prošla je zima bila oštra, a ljeto suho i vruće, pa to, među ostalim, otežava procjenu starosti bez pomnije analize. Konačnu presudu dat će vještaci Zavoda za sudsku medicinu koji s lubanje od danas ujutro uzimaju tragove i uzorke DNK.

- Istina je, radimo na uzorcima, ali zasad ne možemo ništa potvrditi jer je prerano za zaključke - rekao je Mile Kubat iz Zavoda.

Na lubanji nema donje čeljusti, a vještače se zubi iz gornje. Najzanimljivije je da je na sljepoočnici prostrijelna rana. Policija zasad ne otkriva na kojoj, desnoj ili lijevoj. S druge strane, doznajemo, u njoj nema zrna, ali je očito da je pucano iz velike blizine, na što ukazuju tragovi na vanjskoj površini. Stoga postoji velika mogućnost da je osoba čiji su ostaci pronađeni počinila suicid iz vatrenog oružja, no ono nije pronađeno, pa se zasad ni jedan scenarij ne može isključiti. Policija je, među svim mogućim verzijama, u ovom trenutku sklonija vjerovati da je lubanja u novije vrijeme donesena s drugog mjesta. Manje je vjerojatno da je u šikari ostavljena prije toliko godina otkad bi leš mogao datirati. Je li netko lubanju našao u svom dvorištu pa je ovdje bacio? S namjerom da je sakrije ili samo da je se riješi?

Nije bila tamo

Lokacija pronalaska na Horvatovacu, ispred kućnog broja 93, prilično je frekventna iako nema puno stanara u neposrednoj blizini. Uz samu šikaru sa sjeveroistočne strane asfaltirana je dvosmjerna cesta, a s druge je veliko makadamsko parkiralište. Tuda svakodnevno prolazi velik broj studenata i studentica PMF-a, te radnici koji još uvijek rade na zgradi fakulteta i brojni vozači. Okoliš se posljednjih godina puno puta promijenio.

Stanar najbliže kuće kaže kako na Horvatovcu živi čitav život te da je nemoguće da je lubanja, ako je doista starija od 15 godina, cijelo vrijeme bila na tome mjestu.

- Ovdje je prije nekoliko godina bilo građevinsko područje s barakama. Kad su radnici završili zgradu PMF-a, sve su za sobom počistili i onda je tu sagrađena cesta. Tek nakon toga su se na makadam počeli parkirati automobili, a ova mala šikarica u kojoj je nađena služi kao mjesto gdje svi bacaju smeće - kaže mladić.

Njegov stariji susjed tvrdi pak da je nemoguće da je lubanja pripadala nekome tko je stradao u Drugom svjetskom ratu.

Kosti s drugog mjesta

- Ili ako jest, onda su mu kosti donesene s drugog mjesta. Ovdje je sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila livada na kojoj sam se igrao kao dijete, a poslije se stalno nešto gradilo - kaže.

Naravno, neki od stanara pak sumnjaju na mafijaško ubojstvo.

- Možda je ubojica znao da će se ovdje graditi cesta, pa je leš ostavio u zemlji preko koje se trebao prevući asfalt. Malo je fulao, pa se sad pojavila samo glava. Ostatak tijela je zabetoniran - opisao nam je maštovito svoju verziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:54