MISTERIOZNI PALEŽ

MOLOTOVLJEV KOKTEL ZA UBER: PRASAK I BLJESAK PROBUDILI STANOVNIKE GAJNICA Buktinja progutala auto kojim je 'taksirao' mladić s kaznenom evidencijom

U Uberu tvrde da im nitko od vozača koji su njihovi partneri jučer nije prijavio bilo kakav požar auta
Oliver Fijačko (u krugu)
 CROPIX

Prasak i bljesak probudili su iz sna stanovnike zagrebačkih Gajnica, točnije stanare ulice Medpotoki jer je u četvrtak nešto prije tri sata ujutro zapaljen VW Up varaždinskog rent-a-cara Revian, a koji je na temelju ugovora o najmu koristila novozagrebačka tvrtka MP Pavleković, i to za Uberovo taksiranje.

Piromanski čin dogodio se ispred obiteljske kuće Olivera Fijačka (27) koji je ostao zaprepašten vatrenom stihijom što je “progutala” cijelo vozilo, a tijekom policijskog očevida, samo slegnuvši ramenima, kratko je prokomentirao: “Eh, događa se”.

Tko je u 2.55 sati zapalio auto vrijedan nešto više od 50 tisuća kuna iz 2014. godine, istražitelji intenzivno nastoje utvrditi, a je li u pitanju opetovana osveta na vozače Ubera, eventualno problemi s preuzimanjem poznate zadarske tvrtke, koju je Fijačko preuzeo od jedne Slovenke i nakon tri mjeseca je odveo u stečaj, ili je, pak, problem neki sasvim treći, pokazat će istraga.

Zagreb, 110517.
Gajnice.
U noci s 10 na 11. svibnja u ulici Medpotoki ispred kucnog broja 14a izgorio je osobni automobil. Ocekuje se policijski ocevid.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Eksplozije

- Čuli smo strašnu buku, kao neke eksplozije jedna za drugom. Prvo nismo bili svjesni što se događa, a onda smo pogledavši kroz prozor vidjeli vatru kako suklja iz susjedova dvorišta. Zaredalo se pucanje guma, a vatrogasci su vrlo brzo došli, no kako smo mogli vidjeti, na autu je totalka. Ne znam čiji je to auto niti je li ga Oliver tek kupio, ali ga je tu na parkingu ostavljao neko kraće vrijeme. Ako je požar doista podmetnut, ne znam kome bi se Oliver mogao zamjeriti. Oni su krasna obitelj.

Brzi vatrogasci

Koliko se sjećam, u blagdansko vrijeme zimi znaju prodavati borove, a ostatak godine domaće vino, rakiju i voće. Ma doista su kao obitelj dobri i sve mi to izgleda kao da se netko iz dosade zabavljao vatrom - kaže za Jutarnji list jedan od stanara ulice Medpotoki.

Iako su se vatrogasci promptno odazvali na intervenciju, vatra je bila brža te se u jednom dijelu proširila i na stabla ispred kojih je auto bio parkiran, no pravodobnom reakcijom spriječena je veća tragedija te nitko nije ozlijeđen.

Prvi čovjek tvrtke Revian Mladen Bregović šokiran je piromanskim činom jer je vozilo zapravo, kako nam je napomenuo, već tri mjeseca u najmu kod zagrebačke tvrtke MP Pavleković, a o požaru je doznao četiri sata nakon paleži.

- Taman za dobro jutro nazvao me direktor tvrtke s kojom sam negdje u veljači sklopio dugoročni ugovor o najmu triju auta. Bilo je oko 7 sati kad mi je priopćio za događaj u Zagrebu, da je zvana policija koja provodi očevid i da će mi dostaviti policijski zapisnik čim ga dobije jer mi je to važno zbog osiguranja.

Zagreb, 110517.
Gajnice.
U noci s 10 na 11. svibnja u ulici Medpotoki ispred kucnog broja 14a izgorio je osobni automobil. Ocekuje se policijski ocevid.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Vjerovao na riječ

Vozila su uredno servisirana i održavana, a za sva tri auta mi je rekao da će ih koristiti za potrebe Ubera, valjda na području Zagreba. Rekao mi je i da je policiji za potrebe istrage dostavio sve rute koje je njegov vozač Oliver odvozio. Od dana najma i ugovora s tvrtkom MP Pavleković nisam imao problema niti ikakvih pritužbi i onda se dogodi ovo.

Pavleković mi je rekao da vozi za Uber, a kad je unajmio vozila, slikao sam i poslao mu knjižicu vozila jer mu je, kako mi je tada rekao, trebala preslika da je dostavi Uberu na odobrenje za taksiranje - ispričao nam je varaždinski poduzetnik Mladen Bregović, napominjući da iako će štetu pokriti kasko, i dalje je na gubitku upravo on.

Bregović je nakon požara, dodaje još, nazvao korisnika auta, novopečenog “taksista” Fijačka.

- Pitao sam ga ima li kakvih problema u životu, na što mi je rekao da nema i da je sve ok. Da je netko zapalio auto i da je čuo eksploziju.

Tog mladića koji je auto koristio ne poznajem pa mu mogu samo vjerovati na riječ - zaključio je Bregović kojem je to bila prva poslovna suradnja sa zagrebačkim poduzetnikom.

U veljači ove godine, otkad otprilike i datira ugovor sklopljen s Revianom o najmu triju vozila, MP Pavleković dao je oglas kako traži vozača na Uberovoj platformi.

Zagreb, 110517.
Gajnice.
U noci s 10 na 11. svibnja u ulici Medpotoki ispred kucnog broja 14a izgorio je osobni automobil. Ocekuje se policijski ocevid.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Uredna prijava

U studenom, pak, prošle godine, dva dana nakon 27. rođendana, Fijačko je od Slovenke Petre Zemljič preuzeo tvrtku DAN Adria sa sjedištem u Zadru koja se bavila namještajem i koja je, pod nepoznatim okolnostima, već nakon nekoliko mjeseci završila u stečaju. Vlasnik zapaljenog auta kaže da ga je Fijačko uvjerio i kako je zaposlen kod Pavlekovića i da se uredno prijavio dostavivši potvrdu o nekažnjavanju.

No, kako doznajemo, Fijačko nema čistu kaznenu evidenciju, nego je uvjetno osuđen zbog krivotvorenja i prijevare.

Bratu optuženog zapalili Audi Q7

Audi Q7 star osam godina koji je vozio Ante Čabraja zapaljen je u dvorištu obiteljske kuće njegove supruge u Kaštel Novom u utorak oko 2 sata i pet minuta, a šteta je 100.00 kuna. Ante je brat Joze Čabraje, kojemu je u tijeku ponovljeno suđenje za ubojstvo Marina Matijaša u lipnju 2014. godine u istom mjestu gdje je sada zapaljen Audi.

Antin je brat dobio trinaest godina za ubojstvo, ali je Vrhovni sud vratio postupak na početak.

Ante Čabraja je građevinski poduzetnik, a automobil je vozio 35 minuta prije nego što je zapaljen. Ostavio ga je ispod punčeve i puničine kuće oko 1.30 sati te je prava sreća što nije zaspao. Kada je vidio da je požar zahvatio vozilo s lijeve i desne prednje strane, istrčao je iz kuće te ga kantom vode ugasio. Policija je ustvrdila da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar i da je počinitelj morao doći do istočnog prizemnog dvorišta. (M.D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:26