STRAVIČAN PAD

MOTOCIKLIST SNIMIO SVOJ PAD U PROVALIJU 'Ne znam što se dogodilo kod Modriča, oporavljam se od svega...'

Petra Mitrović odmah se spustila u provaliju i bila s motociklistom do dolaska Hitne pomoći i HGSS-a
 Zadarski.hr

Bila je subota oko 13.25 sati, idealan dan za vožnju vijugavom podvelebitskom magistralom. M. Č., 36-godišnji motociklist iz mjesta Mandre s otoka Paga, jurio je prilično brzo svojim Ducatijem Streetfighterom od 120 KS prema Starigradu, gdje su ga čekali prijatelji motoristi, u bajkerskim krugovima na zadarskom području poznati kao “piloti” upravo zbog sklonosti dinamičnijoj vožnji, ponekad i na granici zakona fizike.

Nakon nekoliko uspješno svladanih zavoja, motociklist je nastavio dalje nesmanjenom brzinom. Iza pretjecanja osobnog vozila, krenuo je u svladavanje još jednog oštrog desnog zavoja kod Modriča, na mjestu gdje se već dogodilo nekoliko zlokobnih motociklističkih prometnih nesreća, među ostalim i pogibija jednog policajca motorista prije nekoliko godina.

Oštar zavoj

M. Č. je na prvi pogled dobro počeo rezati oštar dugački zavoj, ali je u jednom trenutku proklizao. Nastavio je kliziti prema odbojniku, koji je zaustavio motocikl, no ne i vozača. On je, prema policijskom izvješću, prošišao između asfalta i branika te proletio padajući u 15 metara duboku provaliju koja se završavala u moru. Dočekale su ga oštre stijene, na koje je pao leđima, ali je, na sreću, imao kompletnu motociklističku opremu koja je značajno ublažila pad. Osim štitnika na koljenima i laktovima, naravno i kacige, motociklist je nosio i tzv. kornjaču, izbočeni štitnik koji ima zadaću zaštititi kralježnicu od padova. To mu je vjerojatno i spasilo život jer je “kornjačom” dvaput odskočio po škrapama i zaustavio se konačno na stijenama nadomak moru.

Na magistrali poviše provalije odmah se zaustavio autobus čiji su vozači vidjeli stravičan pad. Pohitali su prema vozaču kako bi mu pružili pomoć. Motociklist je bio pri svijesti, ali u šoku.

- Gdje sam, što se događa - cijelo je vrijeme pitao iako je dobivao odgovor da je preživio prometnu nesreću i da je pao s motora. Ubrzo je obaviještena i policija koja je kontaktirala najbližu patrolu u Starigradu. Na mjesto nesreće došli su vrlo brzo i policajka Petra Mitrović (33) s kolegom policajcem. Petra se odmah spustila do unesrećenog kako bi mu pružila pomoć do dolaska Hitne medicinske pomoći. Mlada je policajka sve zadivila svojom požrtvovnošću i hrabrošću, a prije svega činjenicom da je reagirala kao čovjek koji želi pružiti pomoć drugome u nevolji.

Velika brzina

Nitko nije znao prirodu ozljeda motociklista koji je ležao polomljen u bolovima, pa se mlada policajka trudila da ga ohrabri i zadrži pri svijesti. Kad su stigli djelatnici Hitne pomoći, shvatili su da ozlijeđenog motociklista ne mogu sigurno iznijeti iz provalije. U pomoć je pozvan HGSS, koji je, na sreću, u obližnjem Starigradu imao svoj seminar.

Vrlo je brzo stiglo 15-ak spasilaca koji su stručno i sigurno iznijeli motociklista iz provalije i predali ga Hitnoj, koja ga je odvezla u Opću bolnicu Zadar.

Zapravo je motociklist dobro prošao s prijelomom jedne noge i skočnog zgloba na drugoj s obzirom na to da je u stravičnom padu vrlo lako mogao izgubiti život. Očevid je pokazao da nije bio alkoholiziran, a razlog pada je velika brzina kojom se vozio magistralom, o čemu svjedoči i videozapis pada koji je snimio u vožnji i objavio na YouTubeu.

Dug oporavak

Uspjeli smo nakratko telefonski razgovarati s ozlijeđenim motociklistom.

- Ne znam što se dogodilo. Istina je da sam sve snimio, ali što je bilo u trenutku kada sam izletio s ceste, uistinu ne znam ni sada. O tome ne mogu pričati. Trenutačno se oporavljam od svega - rekao nam je dok je ležao na Odjelu kirurgije zadarske Opće bolnice, gdje je dovezen nakon nesreće. Liječnici kažu da će njegov oporavak biti dugotrajan i težak.

Motociklist M. Č. zahvalio je na Facebook profilu portala Zadarski.hr policajki Petri Mitrović na pruženoj pomoći. U komentaru ispod objavljenog linka na članak portala Zadarski.hr s fotografijom koja prikazuje kako ga Petra unesrećenog u provaliji drži za ruku, motociklist je napisao:

“Ja sam unesrećeni sa slike i stvarno zahvaljujem i vozaču autobusa i hrabroj policajki što su me održavali na životu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:06