POSTUPAK U ŠIBENIKU

NA SUĐENJU PREZENTIRANI NALAZI PSIHIJATRIJSKOG VJEŠTAČENJA TOME HORVATINČIĆA Sutkinja vikala na novinare: 'Ja ne odgovaram narodu!'

 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

U nastavku ponovljenog suđenja Tomislavu Horvatinčiću na Općinskom sudu u Šibeniku moglo se doznati da ovaj zagrebački poduzetnik ne boluje od duševnih bolesti, da nema ni bilo kakve druge psihijatrije poremećaje te da nije ovisan ni o alkoholu, ni o bilo kakvim drugim psihoaktivnim opijatima.

Dio je to nalaza psihijatrijskog vještačenja nad Horvatinčićem, optuženog za izazivanje pomorske nesreće prije šest godina u kojoj su na svojoj jedrilici smrtno stradali talijanski supružnici Salpietro, a koje je na ročištu održanom u ponedjeljak tijekom svog iskaza prezentirala prim.dr. Nadica Buzina sa Zavoda za forenzičnu psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče.

- Premda u njegovom osobnom i socijalnom funkcioniranju postoje elementi poremećaja ličnosti, oni ne dosežu psihotični nivo. S psihatrijskog aspekta Horvatinčić je u trenutku pomorske nesreće bio ubrojiv. Međutim, ako je kod njega u trenutku udesa nastupila sinkopa, onda je ovaj psihijatrijski nalaz irelevantan za ovaj sudski postupak – kazala je docentica psihijatrije Nadica Buzina.

Na suđenju je ponovno svjedočila sudska medicinska vještakinja - neurologinja Vesna Šerić, koja je na temelju Horvatinčićeve medicinske dokumentacije ponovno ustvrdila da je bilo moguće da kod njega nastupi gubitak svijesti u trenutku udesa.

- Horvatinčić ima degenerativne poremećaje vratne kralježnice i suženje lijeve cerebralne arterije uslijed čega dolazi do smanjenja dotoka krvi u mozak. Zbog toga nastupa gubitak svijesti koji može potrajati od nekoliko sekundi do jedne minute. A je li Horvatinčić bio u stanju sinkope, odnosno je li kod njega došlo do kratkotrajnog gubitka svijesti u trenutku udesa, to ne mogu potvrditi jer nisam bila na njegovom brodu – kazala je dr. Vesna Šerić.

Sudska vještakinja, radiologinja dr. Kristina Potočki dodala je kako je Horvatinčiću poremećaj vratne kralješnice dijagnosticiran 1998. godine, a suženje krvne arterije 2011. godine.

Suđenje se nastavlja već ove srijede, 11. listopada, a sutkinja Maja Šupe prihvatila je zahtjev tužiteljice Irene Senečić da se do tada sudu dostavi važeća vozačka dozvola Tomislava Horvatinčića, kako bi se moglo utvrditi je li na dozvoli postoji kakvo liječničko ograničenje, odnosno da se utvrdi kada je točno izdano liječničko uvjerenje o Horvatinčićevoj sposobnosti upravljanja motornim vozilima, a s obzirom na bolesti koje su mu dijagnosticirane i o kojima se doznalo tijekom ovog sudskog postupka. Također, državna odvjetnica Senečić priložila je izvješće MUP-a o tri prometna prekršaja koje je Horvatinčić počinio u zadnje dvije godine, dakle tijekom sudskog postupka. Riječ je o prekršajima nepropisnog parkiranja, nekorištenja sigurnosnog pojasa i brze vožnje.

Sutkinja Maja Šupe ponovno je odbila zahtjev tužiteljice Senečić da se kao svjedok pozove pomorski sudski vještak Jurica Pešo, a odbijen je i zahtjev da se pregleda skica pomorske nesreće koju je osobno Horvatinčić nacrtao tijekom istražnom postupka odmah nakon nesreće.

Za podsjetnik je da je Vijeće Županijskog suda u Zadru po službenoj dužnosti, odnosno zbog formalno-pravnih pogrešaka tijekom sudskog postupka, ukinulo prvostupanjsku presudu šibenskog Općinskog suda od 18. studenog 2015. godine, a kojom je Horvatinčić proglašen krivim za izazivanje pomorske nesreće te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Stoga je predmet ponovno vraćem istom sudu i istoj sutkinji – Maji Šupi.

Tijekom sudskog postupka sutkinja Maja Šupe ponovno je napala novinare, kao što je to već učinila na prvom ročištu ponovljenog suđenja u veljači ove godine.

- Hrvatsko pravosuđe nije cirkus, a ovo suđenje nije sprdačina kako se to prikazuje u medijima. Ja nisam bijesna sutkinja kako me se naziva po raznoraznim portalima. Nisam korumpirana sutkinja, ovaj sud nije korumpiran, svoj posao radim odgovorno i profesionalno. Napali su me iz HND-a tvrdeći da sam odgovorna narodu. A ja im poručujem da to nije točno, ja nisam odgovorna narodu. Provjerite tko bira suce i na koji način. Ostavite se moga imena i prezimena i komentiranja moga profesionalnog rada – kazala je vičući sutkinja Maja Šupe pogledom uperenim prema novinarima u sudnici.

Za vrijeme obraćanja tužiteljice Irene Senečić, sutkinja Šupe je kazala kako je ne čuje dobro, te pozvala tehničara HRT-a da stavi mikrofon ispred tužiteljice, misleći da je mikrofon i u funkciji razglasa.

- Pa čemu služi taj mikrofon, ako se ništa bolje ne čuje preko njega – upitala je sutkinja Šupe.

Sutkinji je tada objašnjeno, da mikrofon služi kako bi se čuo govornik tijekom televizijskog priloga u informativnim emisijama.

- Hm, pa zar moramo čekati dnevnik na televiziji da bi se čulo što se govori u ovoj sudnici – zaključila je sutkinja Šupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:27