NOVAC DIZAO U TANZANIJI

Najveća zapljena dosad u Hrvatskoj, kod Makedonca (56) pronađeno 14 čitača kartica!

Zasad je otkriveno da je 56-godišnjak uzeo 14.600 kuna, ali će ukupna šteta biti mnogo veća
Zagreb, 240309.Zgrada Hypo banke.Ilustracija za poslovanje u bankama snimljena u Hypo banci na Slavonskoj aveniji. Na slici: koristenje bankomata.Foto: Sasa Midzor Sucic / CROPIX
 Saša Midžor Sučić / CROPIX

Mikro kamere, čitači podataka sa kartica, ljepila, punjači, laptopi...samo su dio opreme koju je splitsko-dalmatinska policija pronašla kod 56-godišnjeg Makedonca kojeg se tereti za računalnu prijevaru.

Pri uhićenju u četvrtak, policajci su kod njega našli čak 14 "skimmera", uređaja za očitavanje podataka sa bankovnih kartica, što je najveća zapljena takvih uređaja u Hrvatskoj otkako ta problematika postoji.

Koordinirana akcija MUP-a i splitske policija počela je na dojavu OTP banke koja je primijetila da velik broj njihovih korisnika podiže novac u dalekoj Tanzaniji, što im se učinilo sumnjivim. Policija je brzo otkrila da je "skimmer" na bankomat u Makarskoj 31. srpnja postavio upravo 56-godišnji Makedonac. Danima su, u suradnji sa makarskom i hvarskom policijom, planirali njegovo uhićenje, a u automobilu pronašli mnoštvo dokaza da je Makedonac iskusni računalni prevarant.

Osim 14 "skimmera" , pronašli su i četiri prilagođena dijela, tzv. "usta bankomata" odnosno otvora za umetanje kartice s postavljenim mikro-kamerama. Pronađen je im veći broj elektroničkih sklopova koji služe za izradu "skimmera", više USB kablova i stickova, dva laptopa, punjače, ljepila, gumice, izolir-trake...

Zasad je dokazano da je muškarac u Tanzaniji s više računa hrvatskih građana skinuo 14.629 kuna, no Željko Brkić iz MUP-a rekao je kako će ukupna šteta biti znatno veća.

Hrvatska je zbog svog zemljopisnog položaja i kao turistička destinacija vrlo zanimljiva takvim računalnim prevarantima. Vjerujemo da su oštećeni uglavnom turisti, jer su oni meta takvih prijevara zbog većih limita na svojim karticama i bankovnim računima. Analiziramo sve račune i podatke koji su ovom prijevarom prikupljeni. Još to ne možemo potvrditi, no sumnjamo da muškarac iz Makedonije nije djelovao sam – rekao je Brkić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u sjedištu splitske policije.

Naglasio je kako za građane zapravo nema apsolutne zaštite jer čak i bez PIN-a, kojeg građani obično pokrivaju rukom prilikom podizanja novca, prevaranti pomoću "skimmera" mogu doznati dovoljno podataka potrebnih za krađu novca s računa.

Makedonac je u petak kazneno prijavljen za računalnu prijevaru i predan pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje na međunarodnoj razini nastavlja se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:16