ZLOČIN U DUBRAVI

NAKON VIŠE OD DVA MJESECA RIJEŠEN ZLOČIN U DUBRAVI Policija ostala u šoku kada je otkrila tko je zapalio BMW: 'Htjeli su iznuditi 100.000 eura'

Darko Merkaš (49) angažirao je prijatelja policajca Ivana Lugaričeka (u krugu desno) da mu pomogne u iznudi
 CROPIX

Nešto više od dva mjeseca trebalo je zagrebačkoj policiji da otkrije piromana koji je u gluho doba noći 10. travnja u zagrebačkoj Legradskoj ulici zapalio BMW 535 u vlasništvu tvrtke Fly buy Fly.

Istražitelji su ostali neugodno iznenađeni jer su u konačnici stavili lisice na ruke svome kolegi policajcu Ivanu Lugaričeku (26), ali i njegovu prijatelju Darku Merkašu (49), inženjeru prometa. Uhićeni dvojac, sumnja se, pokušao je iznuditi od čelnih ljudi Fly buy flya, Nikole D. i Josipa B., 100 tisuća eura, a sve jer je Merkašev sin još jesenas završio u zatvoru.

- Moj mali (sin Jurica, op. a.) je zbog vas završio u zatvoru. Dužni ste mi za sedam dana dati 50.000 eura, a za 14 dana 100 tisuća eura. U protivnom će biti sranja. Vidjet ćeš ti što su problemi. Od sada si moj - poručio je uz uvrede ogorčeni Darko Merkaš 31. ožujka u krugu tvrtke Fly buy fly Josipu B. kojem je prijetio dok ga je rukom držao za lijevu stranu lica. Kako poduzetnik ništa nije uplaćivao Merkašu, Merkaš je odlučio angažirati prijatelja policajca Lugaričeka da mu pomogne u iznudi, pritom misleći, uvjereno je Državno odvjetništvo, da će tako zastrašiti Josipa B. i konačno dobiti novac.

Snimka kamere

Kobnog 10. travnja nešto iza ponoći 26-godišnji policajac dovezao se Smartom do kafića Step u Dankovečkoj ulici. Ispred kućnog broja 6. ostavio je parkirano vozilo te je 10 minuta nakon ponoći došetao do Inine crpke gdje je natočio u kanistar litru benzina.

Osim benzina kupio je i litru Jamnice. Platio je i otišao nazad do Smarta kojim se zaputio u Legradsku, do ograđenog dvorišta Fly buy fly na kojem je Merkaš 10 dana prije toga ulio strah u kosti Josipu B. Lugariček je u ponoć i 40 minuta preskočio ogradu tvrtke te polio benzinom i zapalio BMW 353 pričinivši oko 150.000 kuna štete.

Kako su za Jutarnji tijekom očevida rekli stanari Legradske, na tom parkiralištu konstantno je zavidan vozni park, od Jaguara i Porschea, preko BMW-a, do Mercedesa. Stanare je iz sna trgnula snažna detonacija zbog koje se sve treslo. Zapaljenom autu požar je uništio prednji dio vozila i unutrašnjost, dok je na susjedom, iste marke i modela, nastradao prednji dio i blatobran, svjetla...

Pucao iz smarta

Osumnjičenom iznuđivaču i prijatelju policajcu, koji je očito zbog ovog čina prokockao daljnju karijeru u represivnom aparatu, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela. Iako sve do tog podmetanja požara vlasnici Fly buy flya nisu prijavljivali prijetnje, s istražiteljima je Josip B. detaljno podijelio svoju agoniju i izrazio strah za sigurnost pa je za sebe i svoju familiju zatražio zaštitu policije.Kakve doista ima veze Josip B. s pritvaranjem Jurice Merkaša, osumnjičenog da je lanjskog rujna iz Smarta pucao na trojicu mladića u Audiju, od kojih je dvojicu ranio, nismo uspjeli doznati. U istrazi su se, naime, policajac Lugariček i Darko Merkaš branili šutnjom.

Facebook slike kao dokaz prijateljstva

Među nizom dokaza, od snimke s Inine nadzorne kamere te računa kupnje benzina, kao i zaplijenjenog mobitela, našao se i sadržaj Facebook profila uhićenog policajca na kojem se iščitava blisko prijateljstvo s Merkaševom obitelji, ali i podrška Darkovu sinu Jurici koju su ovjekovječili fotografijom ispred, kako ga je nazvao, “hotela Remetinec”. Za Merkaša je sinovljevo pritvaranje rezultat izdaje. Pa je tako 10 dana prije podmetanja požara na Facebooku sinu napisao riječi podrške: “Uz Tebe smo... Sve su to Sine lekcije... Nažalost u tim lekcijama najviše bole izdaje od onih koje Ti nikada ne bi izdao...” (G.G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 06:16