RECIDIVIST

'Ne mislim bježati iz RH, pa ja profesionalno igram kriket za zagrebački klub'

Armaan (s palicom) je vrlo uspješan igrač kriketa, a do sada nije imao problema sa zakonom

Ne postoji opasnost da pobjegnem iz Hrvatske. Ovdje smo zasnovali obitelji, a između ostaloga i profesionalno igram kriket za zagrebački klub - izjavio je nedavno pred istražnim sucem zagrebačkoga Županijskoga suda jedan od dvojice državljana Pakistana koje je policija i Uskok u akciji kodnoga imena “Recidivist” osumnjičila da su u proteklih nekoliko mjeseci organizirali prebacivanje ilegalaca s područja Srbije preko RH u Sloveniju.

Armaan P. P. (28) i Shaed G. (29) uhićeni su nakon što su Uskok i policija nekoliko mjeseci tajno snimali njihove telefonske razgovore, a prema prijavi koju je protiv njih podnio PNUSKOK terete ih da su u nekoliko mjeseci prebacili najmanje 47 ilegalaca koji nisu ispunjavali zakonske uvjete za ulazak u RH te da su na tome zaradili oko 50.000 eura (350.000 kuna). Dvojica Pakistanaca inače već dulje vrijeme žive u Hrvatskoj i doista su, između ostaloga, profesionalni igrači kriketa, sporta koji je vrlo popularan u Pakistanu dok u Hrvatskoj za njega vlada relativno mali interes. Obojica su i sami u Hrvatsku došli tražiti azil. Shaed G. se prije nekoliko godina oženio Zagrepčankom, te je u postupku dobivanja azila, a njegov mlađi prijatelj Armaan stranac je s reguliranim boravkom u RH.

No, dok je, koliko je poznato, Armaanu ovo prvi sukob sa zakonom, Shaed G. je u Hrvatskoj već nepravomoćno osuđen za istovrsno djelo. Naime, već je jednom završio iza rešetaka zbog prebacivanja ilegalaca preko granice. Upravo zbog toga ova nova akcija i nosi ime “Recidivist”. No, zanimljivo je da je tijekom ovoga nedavnoga uhićenja Shaed tvrdio kako on nije ista osoba koja je već bila uhićena i osuđena, te je imao dokumente na ime Qaiser Masih, no jedan od policajaca ga je prepoznao, te su uvidjeli da je riječ o njihovu starome znancu. Premda su dvojica Pakistanaca za sada jedini osumnjičenici koje je policija identificirala u akciji “Recidivist”, u policiji tvrde da se akcija nastavlja jer sumnjaju da je upleteno mnogo više osoba, i to, kako neslužbeno doznajemo, hrvatskih državljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:02