IVANA PETRAK

NE OSJEĆA SE KRIVOM Počelo suđenje bankarici optuženoj da je Mariju Mamiću odala strogo povjerljive podatke koje je tražio USKOK u istrazi

 Marko Todorov / CROPIX

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počelo je suđenje Ivani Petrak (41), bankarskoj službenici Hypo Alpe Adria Bank, optuženoj za povredu tajnosti postupka odnosno da je Mariju Mamiću odala kakve je podatke od banke tijekom provođenja izvida USKOK tražio o bankovnim računima obitelji Mamić. Tužiteljstvo za nju traži dvije godine zatvora i plaćanje sudskih troškova.

- Ne smatram se krivom – rekla je optužena bankarica dodajući da je u međuvremenu postala majka još jednog djeteta te da radi na istom mjestu gdje se, prema sumnjama optužbe, ogriješila o zakon.

Optužnica Petrakovu tereti da je 13. svibnja 2015., nakon što joj je kao voditeljici Poslovnice Hypo Alpe Adria Bank u Dubravi dostavljen zatjev USKOK-a u kojem se traže podaci o računima, prometu, oročenim sredstvima i ugovorima o kreditu za Luku Modrića i Marija Mamića, dala na uvid Mamiću USKOK-ove zahtjeve na kojima je stajalo “strogo povjerljivo”. Učinila je to, smatra još tužiteljstvo, iako je bila upozorena da su izvidi tajni i da je odavanje tajne kazneno djelo.

Za razliku od Petrak koja se tijekom istrage branila šutnjom, Mario Mamić u čijem su mobitelu nađene fotografija uskočkog dopisa proslijeđenog banci, priznao je poznanstvo s bankaricom jer mu je duže vrijeme vodila bankovne račune. Nakon što su mu, pak, predočene fotografije preslika iz njegova mobitela, pojasnio je da mu Petrak nikada nije dala nikakve povjerljive dokumente, ali i da ne zna kako su preslike dospjele u njegov mobitel. Uspoređujući telefonske razgovore Mamića i bankarice istražitelji su otkrili da je Mamić u vrijeme nastanka fotografija preslika zahtjeva USKOK-a u njegovom mobitelu, bio u domeni bazne stanice koja pokriva spornu poslovnicu Hypo banke, ali je utvrđeno i da su Petrak i Mamić telefonski razgovarali prije pronalaska fotografija preslika u njegovu mobitelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:12