SMRT MANEKENA

NEPOZNATI DETALJI S KOBNOG NARKOPARTYJA Mateo je u jednom trenutku počeo hroptati

Na kupoprodaji kuća i stanova Šprljan je, kako tvrdi, do svoje 25. zaradio stotinjak tisuća maraka, a onda je upao u pakao droge
Endi Filip Šprljan (lijevo u krugu) i Mateo Govedarica (desno)

Endi Filip Šprljan (43) završio je u ponedjeljak u Remetincu jer je proteklog vikenda omogućio trojici mladića da u stanu koji koristi troše opojne droge.

Zatvoren je i zbog toga što nije pružio adekvatnu pomoć 21-godišnjem Mateu Govedarici kojemu je pozlilo. Umjesto toga je, zajedno s još dvojicom uspaničenih maloljetnika, iznio nesretnog mladića na parkiralište ispred zgrade. Tek tada su nazvali Hitrnu pomoć i policiju. No, bilo je prekasno. Liječnički tim Hitne pomoći mogao je samo konstatirati da je Mateo Govedarica preminuo. Teško je reći bi li liječnici spasili mladića da su ostali iz njegova društva u stanu pozvali Hitnu pomoć čim mu je pozlilo. No, zasigurno bi šanse bile veće.

Međutim, Šprljan i dvojica maloljetnika postupili su drugačije. Stoga su, uz Šprljanovu prijavu za omogućavanje konzumacije droge u njegovu stanu, sva trojica zaradili i kaznene prijave za nepružanje pomoći. Dok je Šprljan uhićen i pritvoren, dvojica maloljetnika prijavljeni su redovnim putem.

A Šprljan je, kako je sam rekao istražiteljima, nekad bio perspektivan sportaš i uspješan poduzetnik. U mladosti je igrao hokej i navodno dogurao čak do hrvatske reprezentacije. Počeo se baviti i poduzetništvom te je imao tvrtku za nekretnine s kojom je odlično poslovao.

Pokušaj liječenja

Tako je, prije nego što je napunio 25 godina, već zaradio stotinjak tisuća tadašnjih njemačkih maraka. No, upravo ga je novac, kazao je istražiteljima, odveo na krivi put. Upao je u loše društvo, počeo se drogirati i više se nije uspio izvući iz pakla droge iako se pokušavao liječiti. Zbog droge je već imao problema i sa zakonom. Prije nešto više od tri godine, 2013., osuđen je zbog zloupotrebe opojnih droga, posjedovanja, na uvjetnu kaznu. Dobio je deset mjeseci zatvora uvjetno na tri godine. Rok od tri godine nedavno mu je istekao.

Počeo hroptati

Osobe koje ga poznaju ispričale su nam da je Šprljan dobro zarađivao igrajući poker. Navodno je uspješno sudjelovao i na nekim pokeraškim natjecanjima. Policajci su tijekom pretresa stana navodno zaplijenili i značajnu količinu novca.No, pronađeni su i tragovi opojnih droga, navodno raznih vrsta. I sami prisutni potvrdili su policiji da su u njegovu stanu u Ulici VII. Ravnice konzumirali razne opijate. Upravo zbog toga su se Šprljan i ostali uspaničili kad je u subotu poslijepodne pozlilo Mateu Govedarici. Oni su, kako je Jutarnji list već izvijestio, prethodne noći do ranih jutarnjih sati bili u jednom klubu u središtu Zagreba, odakle je Šprljan dio društva doveo kod sebe u stan.

Prema informacijama koje su dali policiji, nakon druženja i konzumacije droga svi su zaspali. Tijekom poslijepodneva Mateo je u jednom trenutku počeo hroptati i shvatili su da mu je pozlilo. Pokušavali su mu pomoći, kažu, misleći da će se oporaviti.

Tuš i masaža

Odnijeli su ga, među ostalim, pod tuš kako bi se osvijestio, masirali ga i slično. Međutim, umjesto oporavka, vidjeli su da je mladić poplavio. Kazali su da su se bojali policije te što će sve istražitelji zateći u stanu, pa su na koncu odlučili da će prvo iznijeti Matea ispred zgrade, a potom pozvati pomoć i reći da su ga tamo zatekli. Tako su ga Šprljan i jedan od maloljetnika odnijeli u prizemlje, iznijeli iz zgrade i ostavili na parkiralištu, dok je drugi maloljetnik tada uspaničeno nazvao policiju i Hitnu. Po dolasku Hitne pomoći liječnici su mladića pokušavali reanimirati, ali bezuspješno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:27