ODBIO SLUŠATI SUCA

NEVIĐENI INCIDENT NA SUĐENJU U OSIJEKU Mamić se posvađao sa svojim odvjetnicima i otkazao im punomoć, nastavak suđenja mogao bi biti odgođen

 CROPIX

NOVO 10:15 - Zdravko Mamić reagirao je u sudnici zato što su mu bila narušena prava jer su se svjedoku postavljala po njemu nezakonita pitanja. Rekao je da je odluka o otkazu suradnje Jadranki Sloković donesena naprasno te da nije bila unaprijed smišljena, ali i da je njihova priča sada definitivno završena.

- To je danas došlo samo od sebe iako ako ste primijetili u dosadašnjem tijeku suđenja, već dva tri puta je bila ovakva zaoštrena situacija i normalno da je u meni kiptjelo. Ja poštujem odvjetnike i nema dvojbe da smo završili našu storiju i tu se više ništa ne može popraviti niti ja želim popraviti. Desilo se tako kako se desilo i idemo u nove zadatke, novu raspravu. meni je žao jer ja sam danas mogao barem za sebe, ako ne za vas, biti heroj i ja bi bio danas heroj i ja jesam heroj jer ja znam što je danas Lovren htio svjedočiti i znam što će svjedočiti jer ja sam vidio njegov iskaz i kad ga pročitate vidjet ćete da je sve ovo jedna velika farsa do koje nije trebalo doći.

Dodao je i da mu je žao što mu zakon ne dopušta da se sam brani.

- Nemam ideju tko će mi biti novi odvjetnik. I da je po zakonu moguće ja ne bih ni startao s odvjetnicima, jer ono što omi znaju ja sam već zaboravio - rekao je Mamić.

Ostala je nedoumica gdje status Čede Prodanovića koji je branitelj Zorana Mamića.

Naime, Prodanović se u sudnici tijekom svađe s Mamićem prateći svoju suprugu Sloković, također ustao govoreći da oni otkazuju suradnju Mamiću, a Zdravko je cijelo vrijeme govorio u množini, no jasno je da on ne može otkazati Prodanoviću, kao ni ovaj njemu, budući da nisu na taj način povezani.

Po izlasku sa suda upitali smo Zorana Mamića kakav je status njegovog odvjetnika, no on je naše pitanje ignorirao. Neki kolege prije toga čuli su da je bio u telefonskom razgovoru s Prodanovićem te da su se dogovorili da se nađu za 15-ak minuta.

Zdravko Mamić imao je potrebu reći nešto i o komentarima i napisima na jučerašnje svjedočenje Luke Modrića.

Istaknuo je da je zgrožen količinom negativnosti koje su se u javnom prostoru sručile na kapetana vatrenih kazavši da u njegovoj prašini pete ima više poštenja nego u svima onima koji su se obrušili na njega.

Ponovio je da Modrić u svom iskazu ništa nije promijenio, nego da ga je samo nadopunio i iznio istinu u odnosu na ono kako je to napisano u zapisniku sa ispitivanja u Uskoku.

Mamić je istaknuo i da mu je žao što Lovren nije danas svjedočio

- Ja bih sada i da ga ne čujem potpisao njegov iskaz, koji je i prema onime što stoji u sudskom spisu, a što je on rekao na ispitivanju u Uskoku, točan i istiniti.

On bi danas vjerojatno sve to ponovio i još nadopunio da mu je moj brat Zoran vratio 3,5 milijuna eura koje mu je Lovren posudio. Meni je dovoljno što je dečko rekao u iskazu - rekao je Mamić.

Na novinarski upit, a s obzirom da se sada sve odgađa i je li ovo dio taktike, Mamić je rekao:

- Zašto bi to bio dio taktike? Reci mi jednu insinuaciju po čemu bi to bio dio taktike. Pročitajte iskaz Lovrena u Uskoku. Ja bih dao svoj život da je on danas svjedočio, ali neću dozvoliti da se od mene radi magarca i da mi se uskraćuju osnovna ljudska prava. A to je i pravo na pravično i pošteno suđenje.

- Pa nisam ja ovdje da služim svima njima i vama medijima kao pokusni kunić. Valjda ja imam najveća prava jer mi se sudi, a ako mi ne dozvoliš to na pravedan način onda je normalno da se dešava to što se dešava, jer ja nisam frajer bez jaja. Ja sam frajer s itekakvim jajima. Tko ima potrebu da provjeri, može i to – zaključio je Mamić.

----------------------------------

09:44 - Nakon 15-minutne stanke u sudac Krušlin odlučio je da će se današnja rasprava prekinuti, a novi susret zakazao je za 3 i 4. srpnja.

Uputio je Zdravka Mamića da sudu dostavi ime novog branitelja, a ukoliko to ne učini u roku od osam dana bit će mu dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti.

Svjedočenje Dejana Lovrena i njegovih roditelja prebačeno je za 1. rujna.

Po izlasku iz sudnice Sloković i Prodanović nisu htjeli ništa komentirati.

Prodanović je kratko rekao: 'Vidjeli ste sve unutra!'

U ovom trenutku čeka s izlazak Mamića iz zgrade suda i njegov komentar ovoga što se jutros dogodilo.

----------------------------------

09:29 - Na početku današnje rasprave na suđenju braći Mamić u Osijek dogodio se incident i svađa između Zdravka Mamića i njegove odvjetnice Jadranke Sloković, te Čede Prodanovića, odvjetnika njegovog brata Zorana.

Dejan Lovren i njegovi roditelji trebali su svjedočiti o okolnostima pod kojima je nogometaš potpisivao ugovore i anekse ugovora s Dinamom, a koji su, prema optužnici, bili nezakoniti i kojima je Dinamo, prilikom Lovrenova transfera u Olympique Lyon vrijedan 8,5 milijuna eura, oštećen za 30 milijuna kuna koji su isplaćeni Lovrenu temeljem aneksa o podjeli transfera između igrača i kluba. USKOK tvrdi da je aneks antidatiran i da je stvarno sačinjen nakon što je igrač već bio u Lyonu. Lovrenov otac Saša na prva pitanja tužitelja Tončija Petkovića kazao je da je njegov sin profesionalni ugovor s Dinamom potpisao sa 17 godina i da nije imao menadžera, nego da je neke poslove za njega neformalno obavljao Mario Mamić, Zdravkov sin. O svemu je, kazao je, sa Zdravkom i Dinamom pregovarala njegova supruga.

- Ne znam imamo li mi taj ugovor. To sve žena vodi, ja sam više vozio dijete iz Karlovca u Zagreb, rekao je Saša Lovren, na što ga je tužitelj pitao zna li kada je potpisan aneks. Ovaj je odgovorio: 'Brzo poslije ovoga', a tužitelja je zanimalo koliko brzo čega se svjedok nije mogao sjetiti, pa je tužitelj inzistirao: 'Mjesec dana, godinu dana?', a svjedok zaključio: 'Sedam do deset dana poslije profesionalnog ugovora'.

Nakon svega nekoliko minuta koliko je trajalo ispitivanje svjedoka Saše Lovrena, oca hrvatskog nogometnog reprezentativca Dejana Lovrena, Mamić je po tko zna koji put bez dopuštenja predsjednika sudskog vijeća Darka Krušlina ustao sa svoje stolice i krenuo protestirati zbog načina na koji tužitelj Tonči Petković postavlja pitanja svjedoku.

Krušlin ga je ponovno upozorio da mu je to zadnji put da ovako upada u riječ, na što je Mamić rekao: "Kažnjavajte koliko hoćete!" U tom trenutku, Krušlin je rekao da se Mamića upućuje na sudskih hodnik i udaljava s rasprave, a parlaleno s time Sloković i Prodanović pokušali su umiriti Mamića. Međutim, njega je to još više razjarilo, te se počeo derati na njih.

- Ma šta ti pričaš?! - obratio se svojoj odvjetnici, a ova mu nakon trenutka zbunjenosti uzvraća: 'Ma šta ti vičeš na mene!'. Mamić ponavlja: 'Ma šta pričaš', a Prodanović će mu: 'Kako se to ponašaš? Ne možeš se tako ponašati!'

No, Mamić je već bio u jurišu.

- Ma mogu, mogu se ponašati, moja je koža u pitanju! Pokupite se, nećete me više ni braniti. Ja otkazujem svoju punomoć odvjetnicima! - rekao je Mamić, a nekako u isto vrijeme Prodanović i Sloković su rekli: 'Mi otkazujemo punomoć i nećemo pod ovim uvjetima sudjelovati u ovome.'

Sudac ih je pokušao urazumiti, dok je Mamić i dalje tjerao po svome: 'Ne, ne, ja otkazujem punomoć i branim se sam.' Krušlin mu je tada rekao: 'Ne možete se braniti sami, a ni vi odvjetnici ne možete napustiti sudnicu, jer ako otkazujete punomoć, imate dužnost svoga branjenika zastupati još barem mjesec dana.' Na to su mu oni uzvratili da ga ne mogu braniti protiv njegove volje.

- Na taj način nećete izaći iz sudnice. Radije ću napraviti prekid pet minuta, nego da radimo cirkus, rekao je Krušlin, a onda je opet progovorio Mamić koji je cijelo vrijeme stajao.

- Mene ste izbacili na hodnik, a ja otkazujem braniteljima punomoć. Dajte se saberite, ne možete voditi proces bez mene, a ja sam otkazao braniteljima. O meni se radi, a ne znate moj stav ako sam ja vani, govorio je Mamić, nakon čega je sudac prvo unio u zapisnik sve što se do tada događalo i potom pozvao sve nazočne da napuste raspravnu dvoranu.

U ovom trenutku još uvijek traje stanka prije konačne odluke o tome što će biti s današnjom raspravom. Inače, osim Saše Lovrena, za danas su predviđena svjedočenja njegove supruge Silve te našeg reprezentativca, igrača Liverpoola i njihova sina Dejana.

Dok je sudsko vijeće u dvorani ostalo, u nju su pozvali i Dejana Lovrena, koji trenutno sjedi na klupi za svjedoke, a prema nekim informacijama koje dolaze do nas, postoji mogućnost da se današnja rasprava otkaže i prebaci za listopad, kada bi hvatska nogometna reprezentacija u Osijeku trebala igrati kvalifikacijsku utakmicu za plasman na svjetsko prvenstvo u Rusiji protiv Finske.

U ovom trenutku u sudnicu je ušao i Zoran Mamić, jer suci vjerojatno i s njim dogovaraju novi termin, s obzirom na njegov angažman u Saudijskoj Arabiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:30