DOBRO POZNATI MODEL

NEVJEROJATNA PRIČA O KRIMINALU NA HRVATSKI NAČIN Direktor s milijunima i četiri razreda osnovne škole zapravo je - socijalni slučaj?!

 Sergej Drechsler / HANZA MEDIA

U svjetlu najveće financijske afere u zemlji u kojoj frizirane milijarde i milijarde kuna frcaju na sve strane, pomalo nestvarno zvuči presuda koju je nedavno izrekao Županijski sud u Zagrebu, a u kojoj su dva okrivljenika za dva djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i dva djela utaje poreza kažnjena s vrlo drastičnom bezuvjetnom kaznom od ukupno osam godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Dakle, Dragoljub Marjanović, nezaposleni 48-godišnjak iz Kutjeva sa završena četiri razreda osnovne škole koji nema imovine i živi od 800 kuna socijalne pomoći, kažnjen je s tri godine i osam mjeseci zatvora te mora po pravomoćnosti presude vratiti državi više od milijun kuna protupravno stečenog novca kao i oko 145 tisuća kuna neplaćenog PDV-a, te više od 16 tisuća kuna sudskih troškova. S obzirom na njegov imovinski status, država će se od njega naplatiti - nikad!

Izgorjeli dokumenti

Drugi okrivljenik, Milan Tadić (36) iz Našica, također bez ikakve imovine, dobio je četiri i pol godine zatvora te mora platiti državi gotovo tri milijuna i 400 tisuća kuna, ali i oko 652 tisuće kuna na ime neplaćenog poreza. On, pak, mora platiti oko 13 tisuća kuna troškova.

A što su to ova dvojica napravila da su zavrijedila ovako rigorozne kazne nakon kojih se čovjek ne može ne zapitati koliko bi tek morali dobiti oni koji barataju s milijardama? Dakle, Marjanović je, po presudi, kažnjen jer je od 1. siječnja 2007. do 16. listopada 2007. u Zagrebu bio direktor firme "Lukrecija" d.o.o. te je "u nakani da se na račun društva znatno nepripadno materijalno okoristi", sa žiro-računa firme preko naloga za isplatu te bankomata u više navrata podigao ukupno 1.093.250 kuna, no nije ih koristio za poslovanje firme, već ih je, utvrdio je sud, zadržao za sebe na štetu firme. Također, nije na temelju izdanih računa za 2007. i 2008. godinu prijavio i platio 145 tisuća kuna poreza.

Za isto djelo kažnjen je i Tadić koji je od 24. listopada do 29. kolovoza bio direktor "Lukrecije", a koji je, pak, podigao u više navrata 3.398.298 kuna te ih "zadržao za sebe", a nije prikazao i platio 652 tisuće kuna poreza.

- Nisam podigao navedene iznose jer nikada tolike novce nisam vidio. Ne znam čiji je novac bio na tom žiro-računu, a moguće je da je od Tadića jer se govorilo o nekom kreditu koji je Tadiću odobren pa je onda novac podignut s tog računa. Kada sam se razbolio, više ništa nisam radio u firmi.

Koliko mi je poznato, porez je uvijek uredno bio plaćen i to svaka tri mjeseca. Sva dokumentacija u vezi s poslovanjem "Lukrecije" bila je kod mene i kada sam se vratio u Zagreb, dokumentaciju sam ponio sa sobom u Alilovce kod Požege gdje sam živio kao podstanar. Ta kuća je izgorjela u požaru u siječnju 2010. tako da je izgorjela i dokumentacija. Tvrtku "Lukrecija" nisam osnovao, ali sam je kupio od neke ženske iz Osijeka čijeg se prezimena i imena ne mogu sjetiti - rekao je Marjanović koji je imao dva moždana udara i sepsu te se poslije gotovo ničeg nije sjećao.

Privid prometa

Tadić je, pak, kazao da je novac koji bi se našao na računu firme bio njegov privatan novac, da je uplaćivan, a zatim drugi dan podizan radi stvaranja privida da tvrtka ima promet i da bi se temeljem toga dobio pozitivan BON2 kako bi, pak, na osnovi pozitivnog prometa firme kod banke mogao ishoditi povoljan kredit.

Rekao je da je svojih oko 100 tisuća kuna "vrtio" preko računa društva te stvorio privid prometa na žiro-računu kao da društvo ima 3.774.000 kuna. Htio je, pojasnio je, kupiti na moru kuću s restoranom vrijednu oko 1.200.000 eura, no banka mu je odobrila samo 650 tisuća eura pa kredit nije realiziran.

Poslije je na sudu rekao i da tvrtka "Lukrecija" u vrijeme kad je on bio direktor, nije imala nikakve poslovne odnose iz kojih bi privređivala novac, nego se radi o manipulaciji pa kad se ta situacija raspala, raspalo se sve "pa se tako raspao i on". U priču je upleo i neke druge tvrtke koje su za "bildanje" boniteta uplaćivale fiktivne pozajmice "Lukreciji".

Sud je, pak, na osnovi vještava zaključio da "nema argumenata koji bi opravdavali obrane da se novac uplaćivao radi stvaranja privida boniteta društva, a u svrhu podizanja kredita".

Odvjetnik šokiran kaznom: Iskorišteni su za pranje novca

- Ostao sam frapiran visinom kazne čak i da jest, a nije, nesporno utvrđeno da su oni novac zadržali za sebe. Oni su iskorišteni za pranje novca, to je dobro poznat model, a pravi akteri nisu njih dvojica već su oni ostali nepoznati. Oni koji su povukli novac se smiju, a njih dvojica su za sitne novce figurirali kao direktori da bi odradili što su trebali.

Kad ovo ne bi bilo žalosno, bila bi lakrdija i s ovim se kaznama pravda ne može zadovoljiti posebice u odnosu na mog branjenika koji je teško bolestan i živi od socijalne pomoći. On je bio i ostao siromašan.

Iskreno, nisam ni slutio da će kazna biti ovakva, mislio sam da će možda biti uvjet na s dužim rokom kušnje, no ovo me vrlo iznenadilo - kazao je za Slobodnu Marjanovićev odvjetnik po službenoj dužnosti Petar Pavković koji će se žaliti višem sudu.

Tadićev sada bivši odvjetnik Hrvoje Pezelj rekao je kako je žalba podnesena i s obzirom na visinu kazne te da je njegov klijent angažirao drugog branitelja, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:29