STRAVA U KARLOVCU

NOVI DETALJI: KAKO JE OTKRIVEN MLADIĆ KOJI JE SILOVAO BRUCOŠICU U STUDENTSKOM DOMU Ravnatelj: Znam identitete tih mladih ljudi, tužna priča...

Silovanje se dogodilo tijekom proteklog vikenda kad je u domu puno manje studenata, a žrtva je studentica prve godine Veleučilišta

U jednoj od 65 soba karlovačkog Studentskog doma u noći na nedjelju navodno je silovana studentica, a gnusni čin djelo je 20-godišnjeg mladića, njezina kolege studenta, također stanara doma. Vrlo malo detalja iz ovog slučaja, kakav dosad nije zabilježen među stanarima-studentima u Karlovcu, poznato je javnosti, a puno više ne zna ni osoblje doma.

Karlovačka policija prvotno je zaprimila dojavu o pokušaju silovanja, da bi nam dan poslije potvrdili da provode istragu po prijavi za kazneno djelo silovanja na štetu punoljetne hrvatske državljanke, navodeći da su zato uhitili 20-godišnjeg mladića te ga uz kaznenu prijavu predali pritvorskom nadzorniku.

Doznali iz medija

Studentski dom otvoren je prije samo dva mjeseca, a prve je stanare primio prije nešto više od mjesec dana, kad je počela ova akademska godina. Oni dolaze iz svih dijelova Hrvatske, a studiraju na Veleučilištu Karlovac. Većina njih odlazi kući svaki vikend, dok uglavnom ostaju oni iz udaljenijih krajeva. Zbog toga su hodnici doma vikendima prilično pusti, a sobe su dobrim dijelom prazne.

Je li navodni silovatelj bio poznanik svoje žrtve ili samo predator koji je iskoristio slabu popunjenost doma vikendom, nitko nam nije znao reći. Studenti s kojima smo razgovarali kažu da su o nemilom događaju doznali iz medija te da se po domskim hodnicima ništa nije pričalo. Jedan od studenata nam je rekao da je čuo za slučaj te da se radi o studentici koja studira na prvoj godini Veleučilišta, a nije znao tko bi mogao biti osumnjičeni mladić.

Ravnatelj Studentskog doma, Davor Jurčević, zbog prehlade ovih dana nije na poslu, te je informaciju da je u ustanovu došla policija doznao od dežurne studentice na recepciji u ponedjeljak u jutarnjim satim.

Otišla na policiju

- Došlo je dvoje policajaca, tražili su tog osumnjičenog učenika i potom ga odveli. Nismo znali nikakve detalje, ni da se to dogodilo u domu niti da je ta djevojka stanarka, sve dok ona jutros (utorak, op.a.) nije otišla na policiju i sve im ispričala. Tako smo doznali da se to dogodilo sa subote na nedjelju kod nas. No, nitko nije tražio nikakvu pomoć, iako na recepciji imamo 24-satno dežurstvo. Studenti u dom i u svoje sobe ulaze uz pomoć kartica, sve bude evidentirano, svako tko je doveo gosta bude evidentiran. Imamo sve iznutra i izvana pokriveno kamerama, osim soba, naravno - kaže nam ravnatelj Davor Jurčević, dodajući da policija do sada u domu ni s kim nije obavila razgovore, kako sa osobljem doma, tako ni s drugim studentima, odnosno cimerima navodnog silovatelja i njegove žrtve.

Robert Fajt / HANZA MEDIA

U domu je smješteno 150 studenata, sobe, koje su dvokrevetne i trokrevetne, u potpunosti su popunjene, a stanari su istoga spola. U nekima su prijatelji, odnosno prijateljice, a u nekima se popunjavalo redom kako su studenti dobivali dom. Muške i ženske sobe su izmiješane po katovima. Akteri ove tragične priče, kaže nam ravnatelj Jurčević, do sada nisu na sebe ni na koji način privlačili pažnju.

- Da je bilo nekih problema, ja bih sigurno znao, došlo bi do mene. Osim toga, tek smo otvoreni, oni su prvi stanari. Trudili smo se sve pokriti, u nekim domovima se ulazi samo karticama, nema recepcije, mi imamo jedno i drugo, no teško je utjecati na sve, oni su punoljetni ljudi. Kontroliramo čistoću i urednost svaki tjedan, drže se do reda i time smo zadovoljni. Žao mi je što se to dogodilo, ali nismo na to mogli utjecati - kaže ravnatelj Jurčević.

Iznio obranu

On zna identitete mladih ljudi, aktera ove tužne priče, ali nije želio otkrivati nikakve detalje kako ne bi ugrozio policijsku istragu. Svoju stranu priče privedeni je ispričao policiji, ispitan je u Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu.

Silovao djevojku u mračnoj ulici u naselju Rakovac

Ovo je drugi slučaj prijavljivanja silovanja u Karlovcu ove godine. U veljači je 17-godišnjakinja prijavila da ju je u mračnom dijelu ulice u naselju Rakovac zaskočila nepoznata osoba, odvukla u žbunje i silovala. Također se to dogodilo u večernjim satima, odnosno u noći na nedjelju. U PU karlovačkoj su nam jučer potvrdili da taj slučaj još nisu razriješili, odnosno da je i dalje u tijeku kriminalističko istraživanje, ali bez ikakvih pojedinosti što je policija napravila da bi razotkrila silovatelja. Za razliku od silovanja u Rakovcu slučaj silovanja u studentskom domu razriješen je vrlo brzo nakon prijave, a očekuje se da će se o cijelom slučaju priopćenjem oglasiti i nadležno državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:53