VELIKA ISTRAGA USKOKA

NOVI DETALJI O IZVLAČENJU NOVCA: DIREKTORI DIGLI 47 MILIJUNA U KEŠU! Kriminalna operacija trajala je čak 8 godina, najviše novca izvukli iz Westgatea

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Punih osam godina nudili su svoje usluge i uspješno provodili organizirano izvlačenje novca iz raznih tvrtki kroz fiktivno poslovanje, tvrdi USKOK. Ukupno su od 2009. do ove godine “zaradili” čak 57 milijuna kuna. Od toga su u gotovini podigli 47 milijuna kuna kojima se, čini se, izgubio svaki trag. Danas su završili u istražnom zatvoru.

Svetislavu Josimoviću i Jurju Puškaru, koje USKOK tereti kao organizatore zločinačkog udruženja, nadležna sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda odredila je jednomjesečni istražni zatvor. Osim njih, iza rešetaka je na mjesec dana “smješteno” još deset okrivljenih osoba, dok je istražni zatvor određen i nedostupnom Zdravku Živkoviću, prijašnjem direktoru tvrtke Emporion Plus. Za troje okrivljenika određene su mjere opreza, a za preostalih petero USKOK nije niti predlagao određivanje istražnog zatvora.

Kako doznajemo, većina okrivljenika je tijekom prethodnog ispitivanja u USKOK-u poricala počinjenje djela koja im se stavljaju na teret. No, neki su navodno bili voljni ispričati sve okolnosti pod kojima su se odvijale sporne isplate pa se spekulira da su vjerojatno na taj način izbjegli boravak u Remetincu.

USKOK je danas priopćio kako je od Županijskoga suda zatražio i blokadu računa obuhvaćenih tvrtki te imovine samih okrivljenika.

Josimović i Puškar organizirali su izvlačenje novca preko svojih tvrtki Bossman, Bossman Tim, Bossman Grupa, Soleo Media, Svijet Promocija, Auto Centar Soleo i drugih, a u igru su uključili još pet vlasnika tvrtki te voditelja udruge Autoklub Sputnik Edvarda Galića da zainteresiranim direktorima u raznim tvrtkama nude svoje usluge. Sve se svodilo na to da oni ugovaraju navodne poslove i izdaju fakture za usluge koje nisu izvršene i robu koja nikada nije isporučena. Zainteresirani su direktori pak, sukladno dogovoru, odobravali plaćanje. Novac koji je na ovaj način “sjedao” na račune Bossmana i ostalih spomenutih tvrtki Josimović, Puškar i njihovi kompanjoni potom su većim dijelom podizali u gotovini te su “zarađena” sredstva dijelili s direktorima koji su, prema optužbi, radili na štetu vlastitih tvrtki. Koliku su “proviziju” uzimali organizatori izvlačenja novca, a koliko su vraćali direktorima koji su se u sve to upuštali, zasad nije poznato. Na računima tvrtki organizatora ostalo je oko deset milijuna kuna.

Kako doznajemo, najveći novčani iznosi izvučeni su iz tvrtki koje vode poslovanje trgovačkog centra Westgate. U istrazi se kao izravni sudionici ovih ilegalnih poslova spominju Ernst Kirchmayr, suvlasnik i stvarni voditelj poslovanja tvrtki Trgovački centar Zagreb i Shopping City Zagreb, te direktori tih tvrtki Markus Aumair i Wilhelm Peter Hasslacher. Oni zasad nisu obuhvaćeni istragom, ali se, prema svemu sudeći, radi o tome da ti austrijski državljani borave izvan Hrvatske te da će se njihovo procesuiranje prepustiti austrijskom pravosuđu. Naime, u optužbi se navodi da su upravo oni postupali u dogovoru s Josimovićem i Puškarom te ugovarali fiktivne marketinške usluge, analize posjećenosti trgovačkih centara u Zagrebu, izrade raznih elaborata i slično.

Tako su na godišnjoj razini iz tih dviju tvrtki izvlačeni milijunski iznosi, koje su organizatori i korisnici njihovih usluga međusobno podijelili. Trgovački centar Zagreb oštećen je tako za ukupno 9,5 milijuna kuna. Shopping City Zagreb oštećen je za 13,2 milijuna kuna.

Na isti je način za nepunih osam milijuna kuna, prema USKOK-u, uz “angažman” direktora Zdravka Živkovića oštećena tvrtka Emporion Plus koja je završila u stečaju i brisana je iz sudskog registra.

Za ukupno sedam milijuna kuna oštećene su tvrtke Fokus i Ram 3, za što USKOK tereti odgovorne osobe u tim tvrtkama Nikicu i Zvonka Čubrića te Olivera Tomasa. Joško Čupić iz IMG-a Zagreb tereti se da je fiktivnim poslovanjem preko ovog zločinačkog udruženja omogućio izvlačenje oko pet milijuna kuna iz te tvrtke. Predsjednik Uprave Oktal Pharme, Marijan Škiljević, okrivljen je za sudjelovanje u izvlačenju nepunih milijun kuna.

Prema optužbi, oko 900.000 kuna izvučeno je iz tvrtke Napredni modeli, u čemu je sudjelovao direktor Danijel Artenjak. Artenjak je danas pušten da se brani sa slobode uz mjere opreza. I Sanja Bogunović Krnetić, direktorica poznate IT tvrtke Span, puštena je da se brani sa slobode.

Spominju se i dva državljana Austrije
  • Kao organizatori zločinačkog udruženja okrivljeni su Svetislav Josimović i njegove tvrtke Bossman, Bossman tim, Bossman grupa te Juraj Puškar i tvrtke Soleo media, Svijet promocija i Auto centar Soleo.
  • Kao članovi udruženja istragom su obuhvaćeni Miroslav Slavković, Dražen Becker i njegova tvrtka MD konstrukcije, Perica Busija i tvrtka Arbori cultura, Igor Jurinić, vlasnik tvrtke IZM Jurinić, Vilim Elez i tvrtka Hortilab te Edvard Galić i udruga Autoklub Sputnik.
  • USKOK je otvorio istragu i protiv “korisnika” njihovih usluga koji su, kako se terete, odobravali plaćanje po fiktivnim fakturama.
  • To su Ante Mlinarić, član Uprave MB auta; Zdravko Živković, direktor Emporion plusa; Nikica Čubrić, direktor tvrtke Fokus; Zvonko Čubrić iz Rama 3; Oliver Tomas, prokurist Fokusa i Rama 3; Emilijo Krstić, stvarni voditelj poslovanja Arkadije; Željko Zelić, direktor Ades plana; Ivan Matijević, direktor Matela; Saša Juko, direktor R&C Consiliuma; Joško Čupić iz IMG-a Zagreb; Marijan Škiljević, predsjednik Uprave Oktal pharme; Sanja Bogunović Krnetić, direktorica Spana; Danijel Artenjak, direktor tvrtke Napredni modeli.
  • Istragom zasad nisu obuhvaćeni austrijski državljani koji se u istrazi izravno spominju kao osobe koje su sudjelovale u izvlačenju novca. To su Ernst Kirchmayr, suvlasnik i voditelj poslovanja tvrtki Trgovački centar Zagreb i Shopping City Zagreb, koje vode trgovački centar Westgate, te direktori tih tvrtki Marcus Aumair i Wilhelm Peter Hasslacher.
  • Oštećene tvrtke su MB auto, Emporion plus, Fokus, Ram 3, Arkadija, Ades plan, Matel, R&C Consilium, IMG Zagreb, Oktal pharma, Span, Napredni modeli, Trgovački centar Zagreb i Shopping City Zagreb.

Istražni zatvor određen za 13 optuženika

Zamjenik ravnateljice Uskoka Vjekoslav Tolnaj izjavio je novinarima nakon ročišta da je istražna sutkinja prihvatila prijedlog u odnosu na 13 optuženika i odredio im istražni zatvor po traženim osnovama, dok je u odnosu na troje odbio takav prijedlog i odredio im mjere opreza. Među ljudima protiv kojih je određen istražni zatvor je i osoba zasad nedostupna pravosudnim vlastima.

Istražni zatvor prema neslužbenim podacima određen je protiv Svetislava Josimovića, Jurja Puškara, Miroslava Slavkovića, Dražena Beckera, Željka Zelića, Emilija Krstića, Perice Busije, Vilima Eleza, Ernesta Kirchmayera, Zvonka Čubrića, Igora Jurinića, Ivana Matijevića i Olivera Tomasa. Nije poznato tko je od njih trenutno nedostupan pravosudnim vlastima.

Osumnjičenici su nudili visoke jamčevine u zamjenu za obranu sa slobode koje su se kretale od pola milijuna do milijun kuna ali ih je sud odbio.

Sud je odbio i Uskokov prijedlog da se istražni zatvor odredi i protiv Danijela Artenjaka, Sanje Bogunović Krnetić i Eudarda Galića, pa će se oni braniti sa slobode.

Artenjakov odvjetnik Mate Matić komentirao je novinarima informaciju po kojoj je tvrtka njegovog branjenika „Napredni modeli“ radila na predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović i kampanji HDZ-a za parlamentarne izbore 2015., kazavši da taj slučaj nema nikakve poveznice s HDZ-om.

„Da ima, onda bi to mogli vidjeti u činjeničnom opisu. Nedvojbeno je da je tvrtka mog klijenta radila promidžbu i bila angažirana u kampanji HDZ-a, od Tomislava Karamarka i predsjednice, međutim svi su poslovi odrađeni i naplaćeni, i inkriminacija s tim nema nikakve veze“, rekao je Matić.

Činjenica što je netko iza toga nekakvim fakturama htio doći do novca, prema Matićevim riječima, ne može se povezivati s HDZ-om s kojim taj slučaj nema nikakvih dodirnih točaka.

U HDZ-u se doznaje da je iz financijskog izvješća o provedbi parlamentarnih izbora 2015. vidljivo da su „Napredni modeli“ bili angažirani kao jedna od vanjskih tvrtki koja je sudjelovala u provedbi izborne kampanje tadašnje „Domoljubne koalicije“.

„Za izvršene usluge tvrtka 'Napredni modeli' ispostavila je račune i dokaznice, a HDZ je platio izvršene usluge u skladu sa sklopljenim Ugovorom o poslovnoj suradnji - transparentno i u skladu sa zakonom. Navedena poslovna suradnja bila je predmet redovitog postupka revizije te je Državni ured za reviziju za poslovanje HDZ-a za 2015. godinu, podsjećamo, dao bezuvjetno mišljenje“, kažu u HDZ-u, navodeći da izvan toga nemaju nikakvih drugih spoznaja o poslovanju te tvrtke.

'Moja je kampanja čista kao suza'

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je da, što se tiče njene predsjedničke kapmanje, a vezano za račune, sve informacije ima HDZ i da se treba njima obratiti kao stranci.

"Što se tiče moje kampanje bila je u potpunosti čista kao suza, svi su računi, koliko znam, 'prevrnuti' više puta. Isto tako aktivnosti te tvrtke odnosno pojedinaca, kada je riječ o mojoj kampanji, uopće nisu predmet istrage", rekla je predsjednica.

"Ja sam osobno, kad sam postala predsjednička kandidatkinja, inzistirala upravo na tome, rekla sam čelništvu stranke i šefu financija, kojem sam potpisala punomoć za potpisvanje računa, da u životu nisam platila niti prometnu kaznu i da želim da kampanja bude u potpunosti čista. I vjerujem da tako i jest", kazala je predsjednica, čiju izjavu je prenijela televizija N1. (H, JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 08:20